P-piller gjør deg smartere

Øker størrelsen på hjernen med tre prosent, ifølge østerrikske forskere.

P-PILLE FORSKNING: Forskere ved universitetet i Salzburg har funnet ut at p-piller gjør delene av hjernen som styrer minne, verbale og sosiale kunnskaper større. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
P-PILLE FORSKNING: Forskere ved universitetet i Salzburg har funnet ut at p-piller gjør delene av hjernen som styrer minne, verbale og sosiale kunnskaper større. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Det er flere kjente bivirkninger av p-pillen og vektøkning, kvalme, humørsvingninger og mindre seksuallyst er bare noen av dem.

Nå avslører østerrikske forskere en mer positiv virkning av det kjente prevensjonsmiddelet: den gjør deg smartere.

Bedre minne Det er forskere ved Universitetet i Salzburg som har kommet fram til at p-pillen gjør visse deler av hjernen større.

De delene av hjernen som påvirkes er områdene som bestemmer over samtalekunnskaper, sosiale egenskaper og minnet vårt, skriver Aftonbladet.

Kvinner som går på p-pillen blir altså mer verbale, sosiale og husker bedre, ifølge forskerne.

Tre prosent økning Den østerrikske studien er, ifølge tidsskriftet Brain Research, det første som har sett på hvordan prevensjonsmidler påvirker hjernen.

Forskerne fotograferte hjernene på 14 menn og 28 kvinner, hvor halvparten av kvinnene var på p-pillen.

Da ble det oppdaget at de kvinnene som gikk på p-pillen hadde større hjerne enn de som ikke gikk på den, kom de fram til at den hadde økt med hele tre prosent, ifølge DailyMail.

Veksten forekom i regioner i hjernen som allerede er noe større hos kvinner enn hos menn, samtidig som pillen hadde liten effekt på de områdene som er mer dominante hos menn enn hos kvinner, som for eksempel retningssans.

Uavhengig av type og tid Hvordan p-piller kan ha denne effekten på hjernen er fortsatt ikke klart, men en teori er at østrogenet i pillen som stopper eggløsningen også styrker forbindelsene mellom nervecellene i hjernen.

Funnene var uavhengig av hvilken type p-pille, og hvor lenge de hadde brukt det.

Forskerne vet foreløpig ikke om hjernen går tilbake til sin opprinnelige størrelse dersom kvinnen slutter på p-piller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer