P4 behersker eteren alene

P4 nekter å slippe til Kanal4 i sitt avstengte sendenett før nyttår, til tross for at Kanal4 mandag fikk konsesjon til å overta nå. Tirsdag møtes partene i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

P4 innkasserte i dag en delseier i «radiokrigen» da de fikk medhold i tingretten til å stenge sine sendinger i det fjerde riksnettet, samtidig som sendingene i det femte riksnettet pågår for fullt.

En time senere mottok kanalen et brev fra Kulturdepartementet som skriver at det er i strid med forutsetningene å stenge det fjerde nettet og konsesjonsbrudd å benytte seg av det femte før nyttår.

Kanal4 fikk samtidig midlertidig konsesjon til å drive kringkastingsvirksomhet i P4s avstengte nett mellom 22. desember 2003 og 1. januar 2004, men P4 vil ikke slippe dem til. Dermed er foreløpig P4 enehersker i eteren.

Men tirsdag morgen starter neste akt i radiokrigen, som stadig flere omtaler som radioteateret, med ny behandling i Borgarting lagmannsrett. Det er Kanal4 som har påkjært kjennelsen fra Asker og Bærum tingrett der Norkring (og dermed P4) fikk medhold i at selskapets behandling av sendenettene har vært korrekt.

Fra eteren til politikken

På kort sikt er det bare Borgarting lagmannsrett som kan endre på det faktum at P4 har gått seirende ut av en strid der motparten er like meget Kulturdepartementet som det er Kanal4.

Med samme kjennelse i lagmannsrett som i tingrett vil P4 beherske både det fjerde og det femte sendenettet fram til 1. januar. Det har kanalen ordnet med det administrative organ, Norkring, som leier ut sendenettene til de forskjellige kanaler.

Kulturdepartementet, som deler ut konsesjoner, mener P4 har handlet i strid med konsesjonsvilkårene, men har ellers ikke gjort noe mer enn å skrive brev for å påvirke en radiokrig som handler om liv eller død for begge kanaler.

Å ta fra P4 konsesjonen ville være en politisk handling som i tillegg kunne dra med seg erstatningskrav mot staten.

Men ordet goodwill er i øyeblikket et fremmedord i departementet når P4-saker behandles.

Avgjøres i eteren

Så vet da også den nye P4-sjefen, Kalle Lisberg, bedre enn de fleste at det ikke er i departementet, men i eteren kampen om lytterne foregår. Derfor var det så viktig for P4 å hindre at kanalens lyttere ble flyttet over i en ny kanal før det kommende årsskiftet.

Ved å stenge det fjerde sendenettet og åpne det femte, vil P4 satse på å flytte sine lyttere over før konkurrenten «stjeler» dem uten at de merker noe fra 1. januar.

Derfor staser også styreleder Per Axel Koch alt på å vinne fram i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

- Vi har fokus på lagmannsretten og ser optimistisk på mulighetene for å få en annen avgjørelse enn i tingretten, sier han til NTB.

Likevel vil det neste døgnet være uhyre viktig for begge kanaler. Hundre tusener av lyttere har startet vandringen mellom frekvensene. Hvor de til slutt ender får vi først vite langt ut på nyåret.