P4-saken opp i kontrollkomiteen

Fremskrittspartiet kommer til å ta opp kulturministerens håndtering av konsesjonstildelingen i Stortingets kontrollkomite i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet vil at kontrollkomiteen på Stortinget skal se nærmere på kulturministerens håndtering av P4-konsesjonen, og tar saken opp på komiteens møte tirsdag.

Saken står ikke på sakskartet, men vil bli tatt opp av Frp-representant Henrik Rød under «eventuelt». Partiformann og komitémedlem Carl I. Hagen har tidligere varslet at han vil ta opp P4-konsesjonen, men han er i Spania.

- Jeg vil til bunns i denne saken, og forsikre meg om at P4 ikke straffes for at den ikke oppfattes som politisk korrekt av dem som sitter med makta. Her må det godtgjøres at det ikke er tatt usaklige hensyn, sa Hagen da det ble kjent at kulturministeren ga konsesjonen for reklamefinansiert riksdekkende radio til nykommeren Kanal4.

Skjønn

Ingen av de andre partiene har signalisert at de støtter Frps krav om gransking. Henrik Rød sier til NTB at partiet vil se på om statsråd Valgerd Svarstad Haugland (KrF) har utøvd et fornufti g skjønn.

- Vi stusser på at P4 ble fratatt konsesjonen, når det står i vilkårene at forlengelse er det normale. Vi ønsker å vite grunnen til at det normale ble fraveket, og vil også se på statsrådenes habilitet i denne saken. Det ligger implisitt at statsråden mener P4 har brutt konsesjonsvilkårene, sier Rød.

Habilitet

Kontrollkomiteen har rett til å fremme sak for Stortinget på selvstendig grunnlag, men det vil neppe bli gjort i denne saken ettersom Frp ser ut til å stå alene.

- Komiteen drøfter mange spørsmål uten å åpne sak. Vi kan for eksempel sende brev med spørsmål til statsråden, sier Henrik Rød til NTB.

P4 gjennomførte fredag 10. januar en spørreundersøkelse på bakgrunn av oppslag i Dagbladet om at sju av landets statsråder har indirekte eierskap eller en binding til Kanal4. Bare tre av disse sju statsrådene erklærte seg inhabile da regjeringen diskuterte hvem som skulle få radiokonsesjonen, og P4 spør om folks tillit til regjeringen er svekket.

64 prosent svarer ja, 19 prosent nei, mens 16 prosent svarer vet ikke.

NTB

VIL TA OPP KONSESJONSTILDELINGEN: Henrik Rød vil at Stortingets kontrollkomite skal se på habilitetsspørsmålene i konsesjonstildeingssaken.