P4 tapte radiokonsesjonen

Kanal 4 er tildelt konsesjonen for å drive riksdekkende reklamefinansiert radio de neste ti årene. P4 varsler milliardsøksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

P4, som har hatt konsesjonen siden 1994, tapte dermed kampen om fornyet konsesjon. Administrerende direktør i P4, Rune Brynhildsen, varsler et søksmål i milliardklassen mot Kulturdepartementet.

- Vi kommer til å gå etter dem, og vi kommer til å varsle søksmål i milliardklassen. Dette betyr at en statsråd, med et enkelt pennestrøk, har sendt hundrevis av ansatte og deres familier inn i arbeidsledighet, sier han.

- Vi har valgt å gi konsesjonen til den søkeren som har de mest ambisiøse og mest varierte planene i forhold til allmennkringkastingsoppdraget, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

- Vi har aldri brutt konsesjonsvilkårene, så det fins intet juridisk grunnlag for å ta fra oss konsesjonen. Vi har ikke gjort noe galt, derfor er det ingen grunn til å idømme oss dødsstraff, sa Brynhildsen til Dagbladet i september.

- Jeg vil ikke være noen dommer for P4. Jeg ser mot fremtiden. Jeg har ikke tildelt frekvensen til Kanal4 på grunnlag av hva P4 gjør i dag, sier kulturministeren.

På spørsmål om hva dette vil bety for aksjonærene i P4, svarte Valgerd Svarstad Haugland at myndighetene ikke kan ta slike hensyn.

- P4 har selv valgt å være et børsnotert selskap, sier hun.

- Jeg hadde aldri trodd dette var mulig. Jeg er like sjokkert som alle andre. Vi har ikke fått noe varsel som tyder på at en slik avgjørelse var mulig. Det departementet har gjort er å svelge en papirskisse om hvordan en radio bør være. Samtidig har man satt til side en eksisterende kanal med 2 millioner lyttere hver uke, som har lagt seg i selen, særlig det siste året, for å dokumentere at den oppfyller konsesjonsvilkårene, sier styreformann Jens Kristian Thune i P4 til NTB.

Styret i P4 skal nå vurdere om departementet er ansvarlige overfor P4.

- Det er liten tvil om at Kanal 4 har levert den beste søknaden. Vi har ikke tatt hensyn til P4s sendinger i nesten ni år, vi har bare sett på søknaden, sier Svarstad Haugland til P4.

- Dette er en politisk skandale, sier Brynhildsen.

Kanal4

Gruppen som står bak Kanal 4 består av Adresseavisen, Fædrelandsvennen, Agderposten, Gudbrandsdølen Dagningen Mediehuset Vårt Land, NTB, Twentyfirst Venture (Tidligere P4-direktør Svein Larsen og tidligere P4-investor Tharald Brøvig) og Harstad Tidende Gruppen der Schibsted eier rundt 40 prosent.

Ifølge et avisinnlegg fra prosjektleder Anne Jortveit i Kanal4 har kanalen satt svært konkrete mål for hvilket innhold de skal servere i sendeflatene.

"Som et minimum vil vi levere 1500 analyser og kommentarer, 2000 reportasjer og montasjer og 1200 debatter hvert år. Dette kommer i tillegg til konkrete mål for nyhetssendingene, debattprogrammene, en rekke temaprogram og program for såkalte smale grupper. Minimum 35 prosent av musikken i Kanal4 skal være norsk", het det i innlegget.

I likhet med P4 vil også Kanal 4 Norge ha sitt hovedkontor på Lillehammer.

Dagbladet.no følger saken.

<B>MILLIARDSØKSMÅL: </B>- Vi vil komme med et søksmål i milliardklassen. Dette betyr at en statsråd, med et enkelt pennestrøk, har sendt hundrevis av ansatte og deres familier inn i arbeidsledighet, sier administrerendee direktør Rune Brynhildsen i P4.