På 10-manns-celle etter minnestund for Tjostolv

Fulgte programmet fra begravelsen i Vegårshei. Mor Kari Hilde French: - Han har noen positive tanker.

 TIL MINNE OM KAMERATEN:  Joshua French i luftegården N'dolo-fengselet i Kinshasa. I dag hadde han en parallell minnestund med begravelsen i Vegårshei sammen med sin mor og to andre kvinner. FOTO: TORE BERGSAKER/DAGBLADET.
TIL MINNE OM KAMERATEN: Joshua French i luftegården N'dolo-fengselet i Kinshasa. I dag hadde han en parallell minnestund med begravelsen i Vegårshei sammen med sin mor og to andre kvinner. FOTO: TORE BERGSAKER/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den gjenværende Kongo-fangen Joshua French hadde sin egen minnestund for sin døde kamerat Tjostolv Moland i militærfengselet i Kinshasa i dag parallelt med begravelsen i Vegårshei.

Mens over 400 mennesker fylte Vegårshei kirke for å ta et siste farvel med Tjostolv Moland, hadde Joshua French tre nære rundt seg i N'dolo-fengselet før han måtte tilbake i den nye tilværelsen i 10-manns-celle.

Nordmennene hadde tomanns-celle de første fire og et halvt årene under soningen av dødsdommene for drap på deres innleide sjåfør våren 2009.

Oversatte programmet fra Vegårshei Mor Kari Hilde French og en norsk og en amerikansk kvinne, som har besøkt de to norske fangene ofte i fengselet i Kongos hovedstad, fulgte programmet for begravelsen i Vegårshei med salmer, bibelord og minneord fra familie og Joshua.

I kirken i Vegårshei var det sjømannsprest Knut Lyngseth som formidlet minneordene fra cellekameraten. I N'dolo-fengselet var det Joshua French som oversatte programmet fra Tjostolv Molands hjemkirke for den amerikanske kvinnen.

- Ut fra programmet som ble mailet til den norske kvinnen, ser det jo ut til å ha vært en veldig fin begravelse. Joshua var ved forholdsvis godt mot da vi dro nå i kveld. Vi hadde en fin stund her alle fire, og Joshua fikk tid helt for seg tidligere på dagen, sier Kari Hilde French til Dagbladet på vei tilbake til hotellet.

- Tryggere med mange Det er fengselsledelsen som av sikkerhetshensyn har plassert Joshua French sammen med ni andre fanger etter at Tjostolv Moland ble funnet død 18. august.

- Tjostolvs død har satt en støkk i mange av de ansatte og ledelsen her, og de mener Joshua er tryggere sammen med mange. Det er iallefall positivt at sikkerheten hans er blitt et tema etter det triste som skjedde med Tjostolv, sier Kari Hilde French.

 - NOEN POSITIVE TANKER:  Kari Hilde French blir geleidet til sitt første besøk bak murene i det militære N'dolo-fengselet. Fredag reiser hun tilbake til Norge etter tre uker med daglige besøk hos sønnen Joshua. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
- NOEN POSITIVE TANKER: Kari Hilde French blir geleidet til sitt første besøk bak murene i det militære N'dolo-fengselet. Fredag reiser hun tilbake til Norge etter tre uker med daglige besøk hos sønnen Joshua. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

Fredag drar hun tilbake til Norge etter tre uker i Kongo og daglige besøk i cella. Hun skal besøke sønnen fredag også på veien til flyplassen.

- Hvordan vurderer du og Joshua mulighetene nå for at han kan bli overført til Norge ?

- I de sivile fengslene i Kongo har flere fanger blitt løslatt de siste ukene av humanitære grunner. Og selv om dette er et militært fengsel med et annet regime, har det bidratt til noen positive framtidstanker også for Joshua. Men som alltid er de vanskelig å vite noe eller frosøke å tolke signaler her, sier Kari Hilde French til Dagbladet.

 GRAVLAGT I DAG: Tjostolv Moland ble gravlagt fra Vegårshei kirke i dag for 400 kirkegjester. Samtidig var det en minnestund for fire i fengselet i Kongo. FOTO: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix.
GRAVLAGT I DAG: Tjostolv Moland ble gravlagt fra Vegårshei kirke i dag for 400 kirkegjester. Samtidig var det en minnestund for fire i fengselet i Kongo. FOTO: Tor Erik Schrøder/NTB Scanpix. Vis mer