Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På 11 dager slipper Jens ut mer CO2 enn hva tre nordmenn gjør årlig

Jens Stoltenbergs Sydpolen-stunt på klimaet løs.

UTSLIPPSMINISTER: Grafikken viser hvor mye én person fra hvert land slipper ut i snitt. Jens Stoltenberg på sin reise fra Norge, til klimatoppmøte i Durban, til Antarktis, og hjem igjen, vil slippe ut mer CO2 i atmosfæren enn hva tre nordmenn i snitt gjør årlig. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
UTSLIPPSMINISTER: Grafikken viser hvor mye én person fra hvert land slipper ut i snitt. Jens Stoltenberg på sin reise fra Norge, til klimatoppmøte i Durban, til Antarktis, og hjem igjen, vil slippe ut mer CO2 i atmosfæren enn hva tre nordmenn i snitt gjør årlig. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Desember har vært en travel måned for statsministeren: Forrige uke var han i Durban for å sikre en fortsatt klimaavtale.

Men for at land som Kina og India skal bli med på laget, vil de først se at rike land som Norge handler nasjonalt før de gjør store kutt selv.

Da Stoltenberg satte kursen mot Antarktis etter forhandlingene i Durban, hadde han med seg i lomma en plan om å forlenge Kyoto-avtalen og at det skal forhandles fram en ny og bindende internasjonal avtale innen 2015.

Statsministeren er i disse dager på plass på Sydpolen for å hedre at det er 100 år siden Roald Amundsen vant kappløpet om å bli førstemann på Sydpolen.

Men det koster å være kar. I alle fall på klimafronten.

PÅ POLISEN: Jens Stoltenberg er på plass i Antarktis for å hylle at det er 100 år siden Roald Amundsen plantet det norske flagget på polpunktet. Men det koster. I allefall på klimafronten. Foto: Statsministerens kontor
PÅ POLISEN: Jens Stoltenberg er på plass i Antarktis for å hylle at det er 100 år siden Roald Amundsen plantet det norske flagget på polpunktet. Men det koster. I allefall på klimafronten. Foto: Statsministerens kontor Vis mer

 På 11 dager har Stoltenberg sluppet ut mer CO2 enn tre nordmenn eller 1,4 gjennomsnittsamerikaner gjør i løpet av et helt år.

11 personbiler For på Stoltenbergs klimarundreise fra Norge, via Sør-Afrika, Australia, New Zealand, til Antarktis - og så hjem igjen, vil han slippe ut om lag 27,76 tonn CO2. Det viser Framtiden i våre henders klimakalkulator.

Det er like mye som 5,6 kinesere og 396 personer fra Malawi slipper ut av CO2 i løpet av ett år.

Utslippene per person inkluderer blant annet bilbruk og konsum av energikrevende mat som kjøtt.

Kjøper kvoter En gjennomsnittlig personbil slipper ut 2,6 tonn CO2 årlig. Stoltenbergs klimatur vil dermed tilsvare 11 bilers utslipp på et år. Utslippene til tross - statsministeren har sørget for å kjøpe frivillige kvoter for å bøte på klimaskaden.

- Statsministerens kontor registrerer klimakvoter på flyreiser som statsministeren foretar. Dette gjøres også for disse reisene, sier Stoltenbergs politiske rådgiver, Sindre Fossum Beyer, til Dagbladet.

For å dekke inn for utslippene på turen må Stoltenberg betale ca. 1500 kroner, viser tall fra Point Carbon.
Greit å fly -Vi ser at kvoteprisene har dalt i det siste, spesielt på grunn av usikkerheten rundt Kyotoavtalen. Kvoteprisene er basert på tilbud/etterspørsel, men hvis ikke kvoteprisen går opp vil det ikke ha noen effekt, det er ikke nok til å finansiere bærekraftige prosjekter, sier Live Juvelid i Fremtiden i våre hender.

Hun sier at de ikke er imot at politikere reiser på lange turer med fly, men det er viktig å være sitt ansvar bevist.

- Det beste er selvsagt å ikke fly, men vi lever i en verden hvor mange er avhengig av dette. , derfor er det bra hvis man kompenserer for sine utslipp. Derfor er det bra at Stoltenberg kompenserer for sin reise, sier Juvelid. Ola Elvevold, leder i NU, er langt mer opptatt av hva statsministeren gjør på reisene sine enn at han slipper ut mye CO2.
Hjemme-kutt - I Durban synes jeg han holdt et heller dårlig og svakt innlegg. Han sa lite om Kyotoavtalen sin viktighet og skjebne. Han sa bare at Norge var villig til å videreføre den. Avtalen er svekket, sier Elvevold, og legger til:

- Det største miljøproblemet med statsministeren er at han er motvillig til å gjøre miljøtiltak som monner hjemme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media