Svindel:

På 15 minutter svindler han til seg en bil verdt 450 000 kroner

Se den erfarne bilsvindleren i aksjon. 

BILSVINDLEREN: Han sitter på en kafe med en pc, en mobil og er klar for å svindle til seg nesten en halv million slik at han kan lure en bilforhandler til å gi ham en luksusbil. Video: «Insider» / MAX Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Nå skal vi finne noen jeg kan være, og se hvor lang tid det tar før vi får et finansieringsbevis på den, sier «Daniel». Han sitter på en kafe, klar for å svindle.

I kveld går årets første episode av den undersøkende serien «Insider» på MAX, en serie som tar med seere på innsiden av mørke miljøer, kriker og kroker.

«Daniel» trenger 15 minutter og tre ting for å svindle til seg 450 000 norske kroner: en pc, en telefon og evnen til å overtale menneskene på andre siden av røret til å tro han er daglig leder for et byggefirma med sunn økonomi.

  • Se hvordan han gjør det i videoen øverst i saken.

En halv million på sølvfat

Uvitende om at de er i ferd med å servere personen nærmere en halv million på et nypussa sølvfat, utleverer banken et lånebevis til det de tror er daglig leder i et byggefirma. Obs. denne sekvensen er en demonstrasjon «Daniel» gjør for å vise programlederen hvor enkelt det er å få tildelt lånebevis:

- Hei, vi har et akutt behov for en bil, så vi skulle søkt om et nytt billån.

- Ja, ok. På firmaet da, eller, spør kundebehandleren hos Santander.

- På firmaet, ja.

«Daniel» er svært overbevisende. Han forteller at han er på hytta, og ikke har alle dokumentene foran seg. Det går fint, for mannen på telefonen gir ham all informasjonen han trenger.

«Daniel» har allerede opprettet en falsk mailadresse i styrelederens navn, for å sikre at lånebeviset blir sendt direkte til ham og ikke firmaet han hevder å tilhøre. Santander sjekker ut firmaet før de ringer opp igjen med gladmeldingen:

- Dette ser greit ut dette altså. Jeg skal få sendt deg noen dokumenter her i løpet av kvelden.

- Men kan du sende den til meg på gmailen min? For, som sagt er jeg på hytta, og har ikke jobbmailen tilgjengelig.

«Daniel» har stålkontroll på det han driver med. I løpet av 15 minutter har han lurt til seg lånebeviset på over 450 000 kroner, og kan i teorien reise til hvilke som helst bilforhandler og hente den bilen han vil ha. Bilen han ble tildelt lånebevis til ble ikke hentet.

I den 50 minutter lange episoden av «Insider», blir døra inn til svindlernes verden åpnet, og den unge mannen forklarer og viser hva en svindlers hverdag består av.

Programlederen får også et actionfylt møte med hverdagen til «Daniel», når han blir med ham på tokt.

Kundekontroll

Dagbladet har vært i kontakt med Finanstilsynet for å kommentere saken. Kommunikasjonsrådgiver Jo Singstad viser til finanstilsynets nye veiledning om hvitevaskingsregler, der blir det slått fast at kravet til kundekontroll blant annet gjelder nettopp ved utstedelse av finansieringsbevis og inngåelse av låneataler, slik som svindleren i videoen over utnytter.

Kravene innebærer at banken må kunne bekrefte identiteten til den juridiske personen eller selskapet, og den fysiske personen som representerer selskapet.

En såkalt identitetsbekreftelse kan være en firmaattest, utskrift fra enhetsregisteret for foretaket, pass, førerkort eller vanlig legitimasjon.

I videoklippet over trengte ikke svindleren «Daniel» å legge fram noe legitimasjon utover kredittsjekken banken gjorde av firmaet.

System basert på tillit

Førstestatsadvokat i Økokrim, Håvard Kampen forklarer Dagbladet at dagens ordninger baserer seg på tillit:

- På helt generelt grunnlag kan vi si at biler og bilfinansiering er ettertraktede mål for bedrageri og annen økonomiske kriminalitet. Bilens relativt høye verdi, dens stadige verdiendring, og formuesgodets mobilitet er årsaker til det.

- Det er selvsagt mulig å lage ordninger for bilfinansiering og overdragelse som er bortimot umulige å misbruke. Men det ville få store konsekvenser for effektiviteten i samfunnet. I Norge nyter vi godt av fleksible ordninger som baserer seg på en viss tillit. Det gjør hverdag, og handel enklere, rimeligere og mer behagelig for oss alle. Ulempen er at et uhederlig mindretall vil misbruke tilliten, sier Kampen.

- Det er mange måter å begrense kriminaliteten, blant annet ved å straffe de som begår den i størst mulig grad. Gode kontrollrutiner og andre mekanismer er også nødvendig og må følges opp. Men vi må passe oss for å i for stor grad innrette samfunnet etter det kriminelle mindretallet, til ulempe og ergrelse for alle andre.

Ifølge Økokrims trusselvurdering for økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet for 2015 og 2016, har antallet anmeldte bedrageri-saker gått ned noe i Norge, men det understrekes likevel at den internasjonale trenden peker i motsatt retning. Årsaker til at anmeldelsene forsvinner i statistikken kan også være fordi mennesker som blir utsatt for id-bedrageri eller bankbedrageri ofte går til banken og ikke politiet, skriver Økokrim.

Ble svindlet

I kveldens episode møter vi bilforhandler Ole Hungerholdt som opplevde å levere en bil til en svindler. Hungerholdt fikk tilsendt et lånebevis som det senere viser seg at svindleren som vi følger i episoden har kjennskap til. Forsikringsselskapet dekket ikke tapet av Hungerholdts bil, og Santander står igjen som en bank uten ansvar.

- Saken er ferdig, jeg la den død ganske fort. Jeg ønsket å bruke energien min på noe positivt, forteller Hungerholdt til Dagbladet.

Han hadde bedt om legitimasjon etter å ha fått tilsendt lånebeviset fra svindleren. Ingen legitimasjon ble tilsendt. Hungerholdt valgte likevel å sette bilen klar for henting, og stole på at legitimasjonen ville komme da han allerede var på farta videre til Oslo.

- Det var den ene gangen jeg tok en dum avgjørelse, sier Hungerholdt som synes det er synd at en svindler kan skaffe et lånebevis så enkelt.

- Selvsagt er det for lett å gå inn på nettet og gjøre som han har gjort, avslutter Hungerholdt.

I et brev sendt til «Insider»-redaksjonen skriver Santander at et finansieringsbevis ikke er en garanti, og kun angir hvor mye man kan låne. Dermed må en selger aldri gi fra seg en bil før kontroll av identifikasjon og annen dokumentasjon er gjennomført og banken har bekreftet at det er trygt å gjennomføre handelen.

Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar fra Santander.