På amerikansk jord etter 40 år

Desertøren har ikke sett mor siden han hoppet av til Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 65 år gamle amerikanske sersjanten Charles Jenkins satte for få timer siden beina på amerikansk jord etter 40 år i eksil.

Da landet han på Dulles internasjonale flyplass utenfor Washington.

Dagbladet.no har skrevet flere saker om Jenkins, som i 1965 deserterte fra sin amerikanske militæravdeling i Sør-Korea, og rømte over til nord.

Hans fantastiske historie kom til slutt frem etter at han dukket opp igjen i 2002 - da gift med japaneren Hitomi Soga - hun sykepleier kidnappet av nord-koreanske agenter i 1978. Paret har to døtre sammen.

På vei hjem

Jenkins ble i fjor dømt for sitt landssvik, og sonet 25 dager i et amerikansk militærfengsel i Japan. Han hadde nemlig aldri formelt blitt utskrevet av hæren, og var å betrakte som amerikansk soldat.

Nå kan han reise hjem som pensjonist og fri mann. Sammen med seg har han kona og døtrene. Målet for turen hjemstedet i North Carolina, der moren (91) fortsatt venter på å se sin sønn etter 40 år.

- Etter 40 år er jeg veldig glad for å besøke min mor og familie, sa han til mediene som møtte ham på flyplassen.

HJEMME: For få timer siden landet Jenkins, kona, og hans to døtre på Dulles-flyplassen i Washington. Nå skal de til Jenkins mor (91) som har ventet på sønnen i 40 år. Foto: Scanpix
HJEMME: For få timer siden landet Jenkins, kona, og hans to døtre på Dulles-flyplassen i Washington. Nå skal de til Jenkins mor (91) som har ventet på sønnen i 40 år. Foto: Scanpix Vis mer

Han hadde problemer med å holde tårene tilbake.

- Vi blir bare en uke. Så drar vi tilbake til Sado i japan der jeg bor sammen med min kjære kone og døtre, sa Jenkins, og ba om å få være i fred når han senere i dag treffer sin mamma.

HOPPET AV: Den unge sersjanten Charles Jenkins drakk seg full og hoppet av til Nord-Korea. I dag kom han hjem til USA for førate gang på 40 år.