På arkitekturtur

Kunst- og arkitekturturistene må merke av en ny destinasjon på kartet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

1. DESEMBER åpnet – for første gang på flere tiår – et nybygd kunstmuseum i toppklassen på Manhattan. New Museum, som begynte som et radikalt samtidsalternativ til de mer konservative store New York-museene i 1977, har fått et spektakulært nytt hjem bestående av seks lysskimrende bokser stablet ujevnt oppå hverandre. Prosjektet føyer seg inn i en lang rekke både påkostede museumstilbygg og helt nye kunstmuseer – i USA så vel som i andre deler av verden. Etter Frank Gehrys suksess med Guggenheim i Bilbao (1997) og Herzog og de Meuron med Tate Modern i London (2000), har tanken om det arkitektonisk oppsiktsvekkende museet som pådriver for økonomisk utvikling blitt en dominerende idé i kulturindustrien. Parallelt har det utviklet seg en liten elite «merkevarearkitekter» som er vilt ettertraktet blant utbyggere med drømmer om et «signaturbygg».

FENOMENET HAR imidlertid også møtt kritikk: De siste åra har arkitekturakademikere spådd «starchitectens» død. I tråd med New Museums radikale røtter ville da også ledelsen hyre inn en yngre arkitekt heller enn å bruke et aldrende merkenavn som Gehry. Det hyllede museet – arkitekturforsker Mari Lending kalte det nylig «et samtidig praktverk» i Morgenbladet – er derfor signert arkitektkontoret SANAA, som skjuler signaturene Kazuyo Sejima og Ryue Nishizawa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer