På åstedet i natt

KOPERVIK (Dagbladet): I natt var forsvarerne til den drapsdømte fetteren tilbake på åstedet hvor Birgitte Tengs (17) ble brutalt drept for nøyaktig tre år siden. De ønsket å se åstedet slik det må ha vært drapsnatta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet møtte klokka 01.00 i natt forsvarsadvokat Sigurd Klomsæt og privatetterforsker Harald Olsen på Gamle Sundsveg.

De var der for å se åstedet en gang til før retten i dag begynner å studere de tekniske funnene.

- Her sto grinda hvor fottøyavtrykket ble funnet, forklarer Olsen til Klomsæt.
Begge to håpet at været skulle være mest mulig likt denne natta som for tre år siden, men en nesten skyfri himmel gjorde at det var bedre lys på åstedet enn drapsnatta.

Lysforholdene er en av mange detaljer som er viktige for å kunne fastslå om fetterens tilståelse kan være riktig. I retten i går sa fetteren at han i sine fantasibilder fra åstedet opplevde alt i dagslys, trass i at drapet skjedde natt til 6. mai.

Fullmåne

Dette mente politietterforskerne kunne skyldes at det var fullmåne da drapet skjedde. I sin politiforklaring har fetteren beskrevet følgende situasjon, etter at Birgitte lå bevisstløs i veien:

«I månelyset ble Birgitte som et ideal for romantikken.»
Forsvarer Sigurd Klomsæt framholdt i retten i går at undersøkelser viser at det var overskyet den natta drapet skjedde. Dette er registrert av flere satellitter som tok bilder av området i tidsrommet 5.- 6. mai 1995. Satellittbildene var ubrukelige, fordi himmelen var dekket av 80 prosent med skyer.

Forsvarerne ønsket også å se Kopervik sentrum om natta, for å få et inntrykk av hvor lett det er å kjenne igjen folk utendørs i nattelys.

Dette er spesielt sentralt opp mot politiets hovedvitne, en da 14 år gammel jente som hevder hun så fetteren på sykkel på Litlebrua i Kopervik klokka 01.45 drapsnatta.
Etter det Dagbladet erfarer vil moren og bestevenninnen til hovedvitnet ikke kunne bekrefte hennes forklaring. Begge skal ha passert stedet uten å ha sett tenåringen i det aktuelle tidsrommet.

Ingen bevis

Advokat Sigurd Klomsæt fikk i retten i går fetteren til å fortelle om både de gamle og de nye tekniske undersøkelsene som er foretatt i saken. Ingen av disse kan brukes som bevis mot fetteren.

Forsvarerne mener at disse undersøkelsene fullstendig utelukker fetteren som gjerningsmann.

Fetteren fortalte at politiet tok fingeravtrykk, blodprøve og hårprøve av ham da han ble pågrepet. Her fant ikke politiet beviser mot 20-åringen.

I tillegg ble alle hans sju par sko, og klærne som han hadde på seg den aktuelle natta, sendt til teknisk undersøkelse i Oslo. Også disse undersøkelsene gikk i fetterens favør.

Skoene hans passer ikke med et fottøyavtrykk på en grind like ved funnstedet, og klærne var helt uten blodspor, noe som ikke stemmer overens med åstedsgranskernes rapport. De konkluderte med at gjerningsmannen måtte ha blitt blodtilsølt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer