På bærtur

Før var det svigermor i baksetet som ødela ferien. Nå er det kommet en verre masekopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

28 NYE E-POST siden forrige sjekk. Kveldens vert skuler bort på mobiltelefonen, mens han legger en ny kotelett på grillen. Abstinensene begynner å sette inn.

– Se her ja, e-post fra Malaysia, sier han.

– Kan du ikke legge den fra deg litt nå, sukker hun.

Dårlig nytt til deg som bare kan ringe, ta bilder og sende tekstmeldinger med mobiltelefonen din. Du er nok ikke en moderne arbeidstaker. Denne sommerens viktigste tilbehør er nemlig ikke paraplyen. Det er BlackBerryen.

På en BlackBerry får du e-posten din, hele tida. Alltid oppdatert. Nyttig for meklere, advokater, konsulenter, politikere og Paris Hilton. Ironisk nok har til og med fredsprisvinner Muhammad Yunus en på innerlomma.

FOR DU FÅR ALDRI FRED fra BlackBerryen. Når du alltid er oppdatert, blir det skummelt å skru av. Tenk om du går glipp av milliardkontrakten, fredagens vinlotteri, eller mailen om den feilparkerte BMWen i garasjen, bare fordi du et aldri så lite og uoppmerksomt øyeblikk var offline?

Midt på 90-tallet dukket Tamagotchi opp. Det elektroniske kjæledyret fra Japan erstattet raskt norske tenåringers drøm om en hamster. Til lærernes store fortvilelse forsvant oppmerksomheten fra både lekser og klasserom når de elektroniske kjæledyrene pep og ristet i sekken. De var vanedannende nok, med sine tre knapper. Nå har det altså dukket opp en dings med et helt tastatur.

PÅ WWW.CRACKBERRY.COM ser vi hva vi har vi vente. Der skriver en fortvilet kone inn. Hun kan leve med at det digitale bæret er med på handletur, på fotballtrening, til og med på den romantiske langhelga. Men da mannen ble mer opptatt av om det fortsatt lyste på nattbordet, enn hva som foregikk i senga, syntes hun det var på tide å be om hjelp.

En annen innsender trodde først sjefen hadde vært veldig grei, som ga henne det nye «leketøyet.»

«Nå sender denne gærningen meg masse e-post midt på natta,

og hvis jeg ikke har svart innen daggry, blir han irritert. Hva skal jeg gjøre, spør hun?»

Å skru av er åpenbart ikke et alternativ. Franske sikkerhetsmyndigheter prøvde nylig å få medarbeiderne til president Nicolas Sakrozy til å slutte å bruke BlackBerryene sine, fordi de fryktet avlytting fra amerikansk etterretning. De fortsatte likevel.

– DEN ER JO VELDIG PRAKTISK, sier min venn mens vi sitter i parken. Han har satt seg i skyggen for å se skjermen bedre.

BlackBerryen er avhengighetsskapende fordi den gir en herlig rus av å være uunnværlig. Å legge den fra seg blir det samme som å innrømme at verden kan gå videre, uten dine tastetrykk.

Den kommer til å ødelegge ferien din, legge forholdet i ruiner og frata deg all evne til konsentrasjon. Kanskje er det en passende straff. For vi forventer jo å ta noen private telefoner i løpet av en lang arbeidsdag, det er vel ingen som reagerer på et par private e-post? Så litt chatting på MSN, Google Talk eller noen SMS fra jobbens telefon for å avtale hvor fredagens utepils skal drikkes, etterfulgt av en halvtime eller to på jakt etter nye venner på Facebook.

Skillet mellom jobb og fritid er snart visket ut. Men til de som ennå kan: Prøv i det lengste å stå imot sjefens invitasjon til bærtur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer