På barrikadene mot verden

Norges utsendinger slåss frenetisk i Cancun for å bremse fattige lands eksport av matvarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges utsendinger til ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som pågår i den meksikanske badebyen Cancun, er hardt trengt.

Utkastet til slutterklæring legger opp til et tolltak på landbruksvarer som vil koste norske bønder over 8 milliarder av støtteordningen. Det norske grensevernet mot landbruksimport koster rundt 20 milliarder kroner i året.

For hver norske melkeku utgjør subsidier og importvern rundt 25.000 kroner årlig, viser beregninger gjort for Dagbladet.no.

Uholdbart

Næringsminister Ansgar Gabrielsen har det tøft i Mexico. Etter et møte med de 145 andre delegasjonslederne imorges, uttalte han:

- Kort sagt er våre anliggender innenfor landbruk ikke blitt tatt hensyn til i det nye utkastet. Teksten, slik den nå står, er derfor ikke akseptabel for oss.

Kjell Magne Bondevik følger opp nå i kveld:

- Vi gir oss ikke og vil fortsette å slåss for norske bønder og norsk landbruk, sier statsministeren.

Frustrert

Sammen med Sveits og Japan har Norge kjempet for å hindre et tolltak på landbruksprodukter, men fortsatt ligger det inne et slikt tak i forslaget. Samtidig skal produksjons- og arealstøtten kuttes med 85 prosent.

I tillegg legges det opp til innstramminger i den såkalte enhetsstøtten, noe som gir Norge mindre fleksibilitet til å omorganisere sitt støttesystem. Til sammen vil det reviderte forslaget trolig innebære kutt i norsk landbruksstøtte på anslagsvis 8,6 milliarder kroner, opplyser NTB.

Narrespill

Senterpartiets leder Åslaug Haga anklager regjeringen for å svikte norske interesser, og blir selv møtt med anklager om løgn.

Her er vel ingen parter selvutslettende ærlig. Sp og mange av globaliseringsmotstanderne i SV og Attac sminker sin proteksjonistiske agenda med fraser om solidaritet. Høyre later som om man vil kjempe til siste slutt for norsk importvern, men er egentlig tilhenger av frihandel. Det ville vært en fordel for den norske debatten om Høyre tonet flagg. Men det er for mye forlangt, koalisjonen går foran det fattige landenes eksportbehov.