På billigsalg

Med utsikt til inntekter på flere hundre millioner kroner, ga rådgiverne sin krystallklare anbefaling til Telenor og den statlige eieren: Send selskapet på børs nå! Deretter ble aksjene solgt til minstepris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I begynnelsen av forrige uke var Telenors drøm at aksjene ville bli solgt for 68 kroner stykket. Men drømmen ble mareritt for Tormod Hermansen. I dag selges aksjene for fattige 42 kroner.

For Telenor betyr forskjellen svimlende 9,7 milliarder kroner i tapte inntekter.

- Entydige råd

I Nærings- og handelsdepartementet og i Telenors styre har beslutningstakerne de siste dagene bitt negler. Den kraftige kursnedgangen på børsene og den manglende responsen fra kjøperne har mer enn én gang fått dem til å tvile på om tidspunktet er riktig. Men i tvilens stund har Telenors rådgivere og tilretteleggere trådt støttende til:

- Vi har fått entydige råd fra våre rådgivere, bekrefter nærings- og handelsminister Grete Knudsen. Dermed ble alle vurderinger av å stanse børsnoteringen skrinlagt. Noe rådgiverne kan prise seg lykkelige over.

En halv milliard

For dagens børsnotering av Telenor koster mer enn noen annen børsnotering eller aksjeutvidelse vi har hatt her i landet. I utgangspunktet har Telenor satt av 543 millioner kroner til jobben som er gjort av rådgivere, jurister, meklere og annen penge- og markedsføringsekspertise verden over.

300 av disse millionene tilfaller tilretteleggerne, og da i all hovedsak DnB Markets og Goldman Sachs.

Dersom Grete Knudsen hadde satt foten ned for børsnotering, ville summen blitt dramatisk barbert og tilretteleggerne måtte ventet på nye sjanser ved en seinere anledning.

Men med salget i boks kan meklerhusene trekke pusten og så smått finne fram stettglassene.

torgeir.lorentzen@

dagbladet.no

LYKKELIG, MEN SPENT: Konsernsjef Tormod Hermansen har endelig lykkes i å få Telenor på børs.