- På bjørnejakt

Bjørnebestanden er blitt stor på Wall Street. På tide å bruke helikopter? Følg med på Pan Fish, tank og Eltek.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørnejakten er i full gang på Wall Street. Etter at oksene har regjert gaten i over 10 år, har vi sett en voldsom oppvekst av bjørnen som er i ferd med å utrydde bull-markedet. Og bjørnen er stor og stygg denne gang, og kan komme til å råde grunnen lenge til tross for at jakten har begynt.

Fredagens handel på Wall Street kunne gi et ørlite håp om at bjørnen er i ferd med å felles. Både Dow Jones Industrials og Nasdaq Composite endte solid i pluss, som en fortsettelse av en imponerende u-sving på torsdag. Da snudde Dow'en fra et panikkartet stup på nesten 400 poeng, til en slutt bare 95 poeng lavere enn onsdag. Den positive avslutningen på fredagens handel har gjort mange flere bedre til mots over helgen.

Betyr dette at vi er ved bunnen? Kanskje. Påden annen side har man ikke hatt den typiske avslutningen med full kapitulasjon, der markedet faller mellom 10 og 20 prosent på en eller to dager. Den skulle vi gjerne ha sett før vi kan tro sterkt på at bunnen er nådd. Dessuten er ikke Doe Jones Industrial ned 20 prosent heller, som er definisjonen på et «bear market».

På den ene sider er det mange tegn som tyder på at vi kan være på eller nær en bunn i USA: Svært mange er negative til børsutviklingen:

Analytikere nedgraderer en rekke aksjer til hold (det betyr selg) etter at aksjene har falt 50-90 prosen Det er netto uttak fra aksjefond De store indeksene har falt tilbake til nivåer som over langre tid er i linje med normal avkastning

Likevel er det et par forhold som taler mot at bunnen er nådd:

Kapitulasjonen har ikke kommet, selv om vi var svært nær både i Norge og USA forrige uke Mye av den økonomiske statistikken som har gitt et forholdsvis lyst bilde (arbeidsløshet og et sterk bolig- og byggemarked) er ikke ledende indikatorer Børsfallet kan gi amerikanske husholdniger gjeldssjokk, med de konsekvenser det får for konsumet Teknologisektoren må tilpasse seg til dramatisk lavere etterspørsel og bygge ned kapasitet.

Med mindre amerikanske politikere og den sentralbanken skulle gjøre alt feil, vil imidlertid dette snu seg med tiden. Spørsmålet er bare hvor lang denne tiden blir.

Aksjemarkedet vil typisk snu opp rundt et halvt år før økonomien gjør det. Fordi mange har ventet at rentenedsettelsene vil begynne å sparke USAs økonomi igang igjen i andre halvår, har enkelte gått inn og kjøpt aksjer igjen, spesielt i teknologisektoren, som jo har korrigert ned i over ett år.

Men skal vi tro konsernsjef John Chambers i Cisco, og det er det mange som gjør, må vi vente enda en stund før vi ser amerikansk økonomi på bedringens vei. I et intervju med Financial Times denne helgen sa Chambers at man må vente minst tre kvartaler før så skjer. I januar sa han to kvartaler.

Nå utgjør ikke Chambers selskap Cisco hele den amerikanske økonomien, men hans utsagn kan uansett legge en demper på optimistene i teknologisektoren. I øvrige sektorer har vi ennå ikke sett de store resultatvarslene. Riktignok kom både landbruksmaskinprodusenten John Deere og Procter & Gamble med resultatvarsler, men begge selskapene har særegenheter som ikke gjør det riktig å trekke noen generelle konklusjoner om amerikansk økonomi som følge av dette.

Spørsmålet er dermed om de manglende resultatvarselene fra de mange store selskapene i den gamle økonomien er et godt tegn eller bare en stillhet før stormen. På torsdag, da kapitulasjonen var nær og Dow'en falt nesten 400 poeng, var sentimentet slik. Fredag var sentimentet bedre.

Uansett er ikke Ciscos seneste utspill om når USA snur, noe positiv for Eltek -aksjonærene. Nå er ikke Cisco og Eltek i samme bransje, men de er begge avhengig av utbyggingen av telenettet. Ifølge Cisco er det ganske kraftig oppbremsning nå, mens Eltek står på sine prognoser om 30-40 prosent vekst i år.

Stadig færre analytikere tror dette blir mulig for Eltek, og har justert veksten i år til rundt 20 prosent. Et klarere svar på disse spørsmålene får vi trolig onsdag, da selskapet skal holde en investor-presentasjon. Da er hele 1. kvartal ferdig, og med en ordrebok som typisk varer ett kvartal, vil Eltek da ha oversikt over inntjeningen i første halvår. Dersom selskapet gjentar sine prognoser onsdag, kan det være duket for pen oppgang i aksjen.

Følg med på tankaksjer. Både Frontline og OMI steg pent i USA på fredag, og en kjent porteføljeforvalter i USA snakker i ukens utgave av Barron's pent om tankaksjer:

« OMI and Teekay, he says, are incredibly cheap, going for three times this year's cash flow; both stocks could easily double in a year& You can grab it (Stelmar, reed anm.) for just over three times earnings and 70% of book. Instead of using the spot market, it books its fleet on a time-charter system, providing it with a certain immunity to the ebbs and flows of the tanker market. He dubs this one a double, too.»

Norske investorer vet at inntjeningen i tankaksjer kan være ekstrem volatile og at årets inntjening trolig er toppen. Derfor har nordmenn solgt, og landkrabbene i USA kjøpt tankaksjer i bøtter og spann den seneste tiden. Sist gang det skjedde i samme omfang var da tankmarkedet toppet i 1990 og norske tankaksjer som Nortankers gikk til himmelen og konkurs på kort tid.

Følg med på fiskeoppdrettaksjer i dag. Det er kommet både positive og negative nyheter på denne fronten i løpet av helgen. De farlige algene som har herjet på sørlandskysten beveger seg vest- og nordover. Det kan true de store fiskeoppdrettsanleggene til Fjord og Pan Fish , selv om det ennå er et langt stykke dit.

På den annen side er det oppdaget flere tilfeller av munn- og klovsyke i både Frankrike og Nederland. Det kan gi ny fokus på fisk som matvare.

Foreløpig har kugalskap og munn- og klovsyke kun vært et problem for landbruket, men dersom dette blir like alvorlig i resten av Europa som i England, kan det påvirke hele den økonomiske situasjonen i EU. Sånn sett kommer den ubeleilig i forhold til nedbremsningen i USA.

Markedet kan komme til å åpne forsiktig opp, men mange er hard presset på likviditet, lånebetingelser etc. Dermed blir det en skjør oppgang, og ennå mangler signaler på det det går bedre. Bare de modigste tør å kjøpe aggressivt nå, men de de aller modigste er nok svært nær konkurs allerede, etter overmot tidligere.