Blodrødt nivå:

- På bristepunktet

Samtidig som smitten har økt kraftig i USA den siste tida, reiste over en million amerikanere for å feire Thanksgiving. Det bekymrer landets smitteverneksperter. Samtidig fylles sykehusene opp.

REKORDHØYT: 1,2 millioner amerikanere var innom amerikanske flyplasser søndag, til tross for at det amerikanske smittevernsenteret CDC frarådet reising. Foto: NTB / AP Photo / Nam Y. Huh
REKORDHØYT: 1,2 millioner amerikanere var innom amerikanske flyplasser søndag, til tross for at det amerikanske smittevernsenteret CDC frarådet reising. Foto: NTB / AP Photo / Nam Y. Huh Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+605.6K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Thanksgiving-helga er tradisjonelt sett en av travleste periodene i året for reisevirksomheten i USA, og i fjor var nesten tre millioner mennesker innom amerikanske flyplasser søndagen etter feiringen.

Med den sterkt økende smitteveksten - og over 100 000 nye coronatilfeller 27 dager på rad - anmodet USAs ledende smittevernekspert amerikanere om å begrense reising i frykt for at det ville føre til tettpakkede flyplasser og medfølgende smittespredning.

- CDC fraråder reising i thanksgiving-perioden. Det er ikke et krav, det er en sterk anbefaling, sa legen Henry Walke ved det amerikanske smittevernsenteret CDC til pressen forrige uke.

Likevel var nesten 1,2 millioner mennesker innom amerikanske flyplasser søndag i etterkant av årets feiring 26. november, som er det høyeste antallet siden før pandemien brøt ut.

SINT: USAs president deltok på en telefonkonferanse med medlemmer av det amerikanske forsvaret under Thanksgiving-feiringen. Der ble det amper stemning. Foto: AP. Vis mer

Kraftig smitteøkning

Smittetallene har de siste ukene vært økende i hele USA, og søndag ble det registrert 93 238 nye smittetilfeller. Over 274 000 mennesker har mistet livet så langt i pandemien.

I løpet av de tre neste ukene kan ytterligere 60 000 amerikanere miste livet som følge av pandemien, melder Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ifølge CNN.

Søndag var det 93 238 coronainnlagte pasienter i landet som er nok en dyster rekord, ifølge kanalen.

- Dypt bekymret

Legen som koordinerer corona-innsatsen ved Det hvite hus, Deborah Birx, er urolig over konsekvensene av antallet amerikanere som var på reisefot under årets Thanksgiving-feiring.

- Nå er vi dypt bekymret for hva som kan skje etter Thanksgiving på grunn av antallet smittetilfeller, sier hun i et intervju med CBS.

DYPT BEKYMRET: Legen som koordinerer corona-innsatsen ved Det hvite hus, Deborah Birx, ber alle som var på reisefot om å teste seg. Foto: NTB / AP Photo /Manuel Balce Ceneta
DYPT BEKYMRET: Legen som koordinerer corona-innsatsen ved Det hvite hus, Deborah Birx, ber alle som var på reisefot om å teste seg. Foto: NTB / AP Photo /Manuel Balce Ceneta Vis mer

Hun ber alle som reiste de siste dagene om å teste seg for covid-19, og om å begrense sosial omgang uten maske med eldre i risikogruppen.

- Hvis familien din reiste, må du regne med at du er smittet og teste deg, sier hun.

Føre USA ut i mer trøbbel

USAs fremste smittevernekspert Anthony Fauci har tidligere uttalt at han er bekymret for at mye reising til Thanksgiving kan føre til farlig smittespredning.

Fauci sa i et intervju med CBS at mye folk på USAs flyplasser, i strid med anbefalingene om å unngå reiser, kommer til å føre USA «ut i enda mer trøbbel enn vi allerede er i».

Han påpekte at en ny smittebølge som følge av Thanksgiving ikke vil vise seg før etter flere uker, på et tidspunkt da situasjonen allerede er svært vanskelig i kaldt vintervær og under julefeiringen.

Han forteller også at en stor andel av dem som for tiden blir smittet, er voksne mellom 40 og 60 år, i tillegg til eldre og sårbare.

ADVARER: USAs fremste smittevernekspert Anthony Fauci advarte mot økt coronasmitte etter årets Thanksgiving-feiring. Foto: NTB / AP Photo / Susan Walsh
ADVARER: USAs fremste smittevernekspert Anthony Fauci advarte mot økt coronasmitte etter årets Thanksgiving-feiring. Foto: NTB / AP Photo / Susan Walsh Vis mer

- På bristepunktet

Antallet covid-19-pasienter som behandles på sykehus i USA nådde fredag 90 000. I løpet av den siste måneden er tallet på innlagte doblet - og er nå på det høyeste så langt under pandemien, ifølge Reuters. Søndag nådde antallet innlagte som nevnt nok en dyster milepæl.

En ytterlige økning i antall coronainnleggelser, kan overvelde de allerede overfylte sykehusene i landet.

I den minste delstaten i USA, Rhode Island, ble det slått alarm, og sendt ut en advarsel til alle innbyggerne mandag.

- Sykehusene har nådd kapasiteten som følge av covid-19. Hjelp ved å bli hjemme så mye som mulig de neste to ukene. Arbeid eksternt hvis du kan, unngå sosiale sammenkomster, og test deg. Hvis vi alle reduserer mobiliteten vår vil vi redde liv, var beskjeden fra guvernørens kontor ifølge CNN.

- Vårt helsesystem er bokstavelig talt på bristepunktet akkurat nå, takket være covid-19. Sykehusene kan på ingen måte være forberedt på det vi nå står overfor, sier lege Megan Ranney ved Brown University i USA til kanalen.

- Dette er som en naturkatastrofe som rammer alle 50 delstater samtidig. Det er ikke tilstrekkelige senger. Det er ikke tilstrekkelig personale. Og på grunn av mangel på nasjonal forberedelse er det fortsatt ikke tilstrekkelige forsyninger, fortsetter hun.

Advarer før jula

Også i California er sykehus og helsevesen i ferd med å bli overfylt av corona-pasienter.

- Uten drastiske tiltak nå, vil det første juledag være 12 prosent flere sengepasienter enn sykehusene har plass til i gjennomsnitt. Nord i California vil det ikke være plass til hver tredje pasient, advarte guvernør Gavin Newsom mandag.

Så langt er det registrert 19 151 corona-dødsfall og 1,2 millioner smittede i California.

Vaksine på vei

New York-guvernør Andrew Cuomo gikk mandag ut og ba sykehusene i delstaten om å flytte pasienter til andre sykehus som har plass.

- Vi kommer ikke til å gjenoppleve marerittet med overbelastede sykehus igjen, sa han ifølge CNN.

Til ABC News ba Fauci amerikanere om å holde ut litt lengre med å begrense folkemengder, håndvask og munnbind.

Hjelp, i form av vaksine, er på vei, og de første dosene er ventet de neste ukene, understrekte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer