Smittekaos på Gran Canaria:

- På bristepunktet

Smitterekorder fører til hektiske dager blant norske leger på Gran Canaria.

LEGER: Lege ved Det Norske Legesenteret på Gran Canaria, Hege Strømsnes (t.h), mener smittesituasjonen på ferieøya er alvorlig. Foto: Privat
LEGER: Lege ved Det Norske Legesenteret på Gran Canaria, Hege Strømsnes (t.h), mener smittesituasjonen på ferieøya er alvorlig. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Tidligere denne uka uttrykte presidenten i foreningen for leger innen primærhelsetjenesten på Gran Canaria, Ana Joyane, sin bekymring omkring smittesituasjonen på ferieøya.

- Vi behandler mellom 60 og 70 pasienter om dagen. I går behandlet jeg 68 pasienter. Det er brutalt, og nesten det dobbelte av hva som er rimelig. Situasjonen er ikke bærekraftig, sa hun til avisa Canarias7.

I løpet av den siste uka har det totalt blitt registrert over 31 000 nye smittetilfeller, noe som er ukerekord for kanariøyene.

LEGESENTERET: Det Norske Legesenteret i Arguineguín på Gran Canaria. Foto: Privat
LEGESENTERET: Det Norske Legesenteret i Arguineguín på Gran Canaria. Foto: Privat Vis mer

- Tatt helt av

Midt oppi smittekaoset sitter Hege Strømsnes. Hun er lege ved Det Norske Legesenteret i Arguineguín på Gran Canaria.

- Det er veldig mye coronasmitte her, også blant nordmenn. Veldig lenge har nordmenn vært litt skånet for smitte her nede, men nå har det tatt helt av, sier hun til Dagbladet.

I sju år har hun jobbet som lege på øya, men sjeldent har arbeidsdagene vært så travle som nå. Hver dag har hun mellom 20 og 30 pasienter innom kontoret, men likevel har verken hun eller de tre andre ansatte på legekontoret vært smittet under pandemien.

- Det viser at smittevernutstyr og gode rutiner har skånet oss for smitte. Vi prøver å ha pasientene så kort tid inne på kontoret som mulig, slik at vi ikke får noe smitte her.

Legesenteret er et autorisert testsenter, som vil si at de rapporterer alle tester, positive tilfeller og nærkontakter til spanske myndigheter.

KJØRER VEKK: Hun kom hjem etter det hun mente var et nødvendig ærend til leiligheten sin på Gran Canaria, og beskriver hjemkomsten som svært ubehagelig. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård Vis mer

Til tross for de høye smittetallene, er Strømsnes glad for at de aller fleste ikke blir veldig syke.

- Det gledelige er at de fleste ikke blir alvorlige syke. Jeg har selvfølgelig mange pasienter som er pensjonister. De får også corona, selv om de er vaksinert tre ganger, men har nesten ikke symptomer. Det er veldig godt å se.

- Med så mange pasienter innom hver dag. Er dere nødt til å si nei til mange?

- Kapasiteten vår er helt på bristepunktet, men vi har veldig høy terskel for å si nei til folk. Vi forsøker alltid å finne en løsning. Det skal mye til for at vi sier nei til folk, avslutter hun.

HÆLA I TAKET: Bjørn «Lillebror» Larsen driver to barer og en restaurant på ferieøya. Her avbildet tilbake i april 2021. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HÆLA I TAKET: Bjørn «Lillebror» Larsen driver to barer og en restaurant på ferieøya. Her avbildet tilbake i april 2021. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kostet dyrt

Nei, sier heller ikke Bjørn «Lillebror» Larsen. Han driver to barer og en restaurant på Gran Canaria. I desember kunne han endelig åpne igjen etter nesten to år med stengte dører.

- Det kostet dyrt, men nå kan vi ha åpent med begrensninger, og har så fulle hus som vi kan ha, sier han til Dagbladet.

Han sier at beboere på øya er flinke til å følge regler, og forteller at det er bedre plass enn før pandemien.

- Vanligvis er det plass til 57 000 turister i uka, nå er vi nede i 10 000. Så det er mer plass og luft mellom menneskene.

Han påpeker også at samtlige som kommer til øya nå testes, og at den massive testingen som skjer nå spiller inn på de høye smittetallene.

Risikonivået er nå hevet på flere av ferieøyene. La Palma, Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura er på nivå tre, mens Tenerife er på nivå fire, det høyeste nivået.

Årsaken til dette er, i tillegg til den stigende smitten, antallet pasienter som okkuperer sengeposter på intensivavdelingen, skriver lokale myndigheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer