På bunnen av Nordsjøen ligger en tapt verden. Nå skal forskerne avsløre dens hemmeligheter

Vil utforske Doggerland med oljeteknologi.

SANDBANK: Det uthevede området viser hvor Doggerbanken ligger i dag. Landet strakte seg trolig over et mye større område, og arkeologer ved Universitetet i Bradford mener nå å ha påvist at landet var større enn Nederland. Foto: Wikimedia Commons
SANDBANK: Det uthevede området viser hvor Doggerbanken ligger i dag. Landet strakte seg trolig over et mye større område, og arkeologer ved Universitetet i Bradford mener nå å ha påvist at landet var større enn Nederland. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Øyriket Atlantis er en moderne myte, men det som slettes ikke er en myte, er den sunkne øya Doggerland.

Den forhistoriske øya ligger midt ute i Nordsjøen mellom Norge og England og antas å ha hatt et velutviklet samfunn før den ble slukt av havet for omtrent 8100 år siden.

Forskere ved Imperial college i London presenterte i fjor teorien om at Doggerland ble utslettet da Storeggaraset, et undersjøisk ras ute i Norskehavet for 8100 år siden, utløste en gigantisk tsunami.

Nå er tidligere Doggerland bare kjent som Doggerbanken, og det er store fiskebestander i det grunne havområdet.

Hemmeligheter Områdets har imidlertid en rik historie.

Arkeolog Frans-Arne Hedlund Stylegar, direktør ved Varanger museum, skriver som følgende: På bunnen av Nordsjøen ligger en tapt verden. En gang streifet mammut og urokse omkring der ute, og datidas mennesker hadde det vidstrakte landet som viktige ressursområder. Landet ute i havet inneholdt åser og dalfører, store elver og skoger.

Det er også trolig herfra de første innvandrerne til Norge kom.

Landområdet, der det bodde tusenvis av steinalderfolk, har trolig flere hemmeligheter på lur, og britiske forskere har denne høsten gått offensivt ut for å avsløre noen av disse.

I september annonserte arkeologer ved Universitetet i Bradford at de ville bruke dyphavsteknologi og hente ut DNA fra dyr og planter som befant seg på Doggerland, skriver The Telegraph.

Teknomagasinet Wired skriver at siste del av det ambisiøse forskningsprosjektet starter i disse dager, etter årelang tenkning om hvordan få de beste resultatene.

Oljeteknologi Ved dypvannsredskapet og kartteknologi hentet fra olje- og gassindustrien, har arkeologene klart å tegne et detaljert 3D-kart av topografien på Doggerland.

Landområdet ligger nå omtrent 30-50 meter under havbunnen, og ifølge Vincent Gaffney ved Universitetet i Bradford strekker det seg over 44 000 kvadratkilomter - et landområde litt større enn Nederland.

Det som imidlertid mangler er sporene etter menneskene og plantene som en gang levde av denne jorda.

Forskerne har blitt tildelt drøye 25 millioner kroner for å hente ut pollen, fossiler, insektlevninger og andre livstegn fra steinalderriket.
 
Forsvant Det er usikkert om Doggerland fortsatt var bebodd da Storeggaraset utløste en monsterbølge i Nordsjøen for like over 8100 år siden. Uansett var dette i tidsrommet da landområdet forsvant.

Havnivået for 12 000 år siden var mye lavere enn det er i dag, ettersom store vannmasser fortsatt var bundet opp som under den siste istida, som i de dager gikk mot slutten.  

Doggerland forbandt for 12 000 år siden England, Danmark, Tyskland og Nederland. En stor ferskvannsinnsjø lå midt i landet, og fikk vann fra Thames i vest og fra Rhinen i øst. 

Etter hvert som havet steg, og oversvømte fastlandsforbindelsene, ble det til et stort øyrike ute i Nordsjøen. For rundt 8000 år siden var Doggerland ei flat øy, omtrent på størrelse med Danmark. 

Restene av Doggerland er sandbanke som kalles Doggerbank. Den ligger 18 meter under havet midt ute i Nordsjøen. 

Det er gjort en rekke funn som på sandbanken som vitner om livet som en gang var der. Trålere har fisket opp støttenner fra mammutter, og det er funnet redskaper som dokumenterer menneskelig aktivitet.

BANDT SAMMEN: Få områder på jorda der det har vært liv er like lite utforsket som de som ligger under vann. Under istida forbandt Doggerland trolig flere av de nordeuropeiske landene sammen. Foto: Wikimedia Commons
BANDT SAMMEN: Få områder på jorda der det har vært liv er like lite utforsket som de som ligger under vann. Under istida forbandt Doggerland trolig flere av de nordeuropeiske landene sammen. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer