På bunnen av Nordsjøen ligger en tapt verden. Nå skal forskerne avsløre dens hemmeligheter

Vil utforske Doggerland med oljeteknologi.

SANDBANK: Det uthevede området viser hvor Doggerbanken ligger i dag. Landet strakte seg trolig over et mye større område, og arkeologer ved Universitetet i Bradford mener nå å ha påvist at landet var større enn Nederland. Foto: Wikimedia Commons
SANDBANK: Det uthevede området viser hvor Doggerbanken ligger i dag. Landet strakte seg trolig over et mye større område, og arkeologer ved Universitetet i Bradford mener nå å ha påvist at landet var større enn Nederland. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Øyriket Atlantis er en moderne myte, men det som slettes ikke er en myte, er den sunkne øya Doggerland.

Den forhistoriske øya ligger midt ute i Nordsjøen mellom Norge og England og antas å ha hatt et velutviklet samfunn før den ble slukt av havet for omtrent 8100 år siden.

Forskere ved Imperial college i London presenterte i fjor teorien om at Doggerland ble utslettet da Storeggaraset, et undersjøisk ras ute i Norskehavet for 8100 år siden, utløste en gigantisk tsunami.

Nå er tidligere Doggerland bare kjent som Doggerbanken, og det er store fiskebestander i det grunne havområdet.

Hemmeligheter Områdets har imidlertid en rik historie.

Arkeolog Frans-Arne Hedlund Stylegar, direktør ved Varanger museum, skriver som følgende: På bunnen av Nordsjøen ligger en tapt verden. En gang streifet mammut og urokse omkring der ute, og datidas mennesker hadde det vidstrakte landet som viktige ressursområder. Landet ute i havet inneholdt åser og dalfører, store elver og skoger.

Det er også trolig herfra de første innvandrerne til Norge kom.

Landområdet, der det bodde tusenvis av steinalderfolk, har trolig flere hemmeligheter på lur, og britiske forskere har denne høsten gått offensivt ut for å avsløre noen av disse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.