På dagen i dag, for 46 år siden, måtte svenskene plutselig bytte fil

Selv om de hadde stemt mot skiftet.

FRA HØYRE TIL VENSTRE: Svinesund 6. april 1963, fire år før svenskene byttet til samme fil som nordmennene. Før landene kjørte på samme side av veien, måtte nordmenn pent skifte fil fra høyrekjøring i Norge, til venstrekjøring i Sverige. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / NTB Scanpix
FRA HØYRE TIL VENSTRE: Svinesund 6. april 1963, fire år før svenskene byttet til samme fil som nordmennene. Før landene kjørte på samme side av veien, måtte nordmenn pent skifte fil fra høyrekjøring i Norge, til venstrekjøring i Sverige. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 05.00 om morgenen, 3. september 1967, ble det med ett andre boller for svenskene. Etter å ha kjørt i venstrefila siden «tidenes morgen», måtte de fra nå av finne seg i å kjøre på høyre side av veien.

Var man selv bilist på veien den natta, måtte man stanse like før 05, og kjøre over i høyrefila. Der fikk man starte kjøringen først ved slaget fem, ifølge svenske Wikipedia.

Det var derimot ikke slik at alle svenskene hadde hatt et ønske om å bytte fil.

OVER I ANDRE FILA: Fra høyrekjøring i Norge, til venstrekjøring i Sverige. Her på svinesundgrensa måtte norske bilister finne seg i å bytte fil før det i 1967
OVER I ANDRE FILA: Fra høyrekjøring i Norge, til venstrekjøring i Sverige. Her på svinesundgrensa måtte norske bilister finne seg i å bytte fil før det i 1967 Vis mer

I 1955 hadde 82 prosent av dem stemt mot et bytte - men vedtaket ble den 10. mai 1963 likevel fattet av Riksdagen. For nøyaktig 46 år siden i dag, 3. september 1967, startet omveltningen.

Da hadde forsamlingen bestemt at det veitrafikken måtte holdes lik i hele Europa.

Før endringen i kjøremønsteret måtte nordmenn på vei inn i söta bror bytte fil ved grensa til Svinesund, slik som det vises på bildene i denne saken.

Det var på slutten av 1700-tallet at flere land begynte å skifte fra venstre- til høyrekjørt trafikk.

Det var per da ingen konkrete regler for hvilken fil man skulle ligge i - men av naturlige årsaker ble det for blant andre kusker naturlig å ha pisken i høyre hånd. Det falt seg dermed naturlig å kjøre på høyre side av veien, ifølge Wikipedia.

I dag holder alle eurpeiske land høyrefila, mens Storbritannia, Nord-Irland, Irland, Kanaløyene og Malta kjører den venstrefila.

Se lista over hvilke land som ennå kjører på venstre side av veien, i faktaboksen i denne saken.