I FARE:  USA mener at 1,5 millioner menneskeliv er i fare hvis Mosul-dammen brister. Hvis bølgen kommer, så treffer den landsbyen Wana først. Her står ei jente ved breddene til Tigris den 3. mars.  AFP / SAFIN HAMED / TO GO WITH AFP STORY BY Abdel Hamid Zebari
I FARE: USA mener at 1,5 millioner menneskeliv er i fare hvis Mosul-dammen brister. Hvis bølgen kommer, så treffer den landsbyen Wana først. Her står ei jente ved breddene til Tigris den 3. mars. AFP / SAFIN HAMED / TO GO WITH AFP STORY BY Abdel Hamid ZebariVis mer

- På den ene siden har vi IS. På den andre siden så har vi en demning som kan drukne oss alle

USA mener at 1,5 millioner menneskeliv er i fare hvis Mosul-dammen brister. Hvis bølgen kommer, så treffer den landsbyen Wana først.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For de rundt ti tusen innbyggerne i Wana, så er ikke bomber og krig den største trusselen.

Årsaken er like enkel som den er skremmende.

Den irakiske landsbyen befinner seg rundt 10 kilometer nedstrøms fra Mosuldammen der en demning truer med å briste - noe som igjen vil bety at en flodbølge på rundt 15 meters høyde vil skylle med seg alt den treffer.

- Vi er veldig redde Tidligere har det vært spekulert i at IS, som holder til kun 35 kilometer nord for storbyen Mosul, vil innta demningen for å slippe løs de voldsomme kreftene i en terroraksjon.

Nå øker bekymringen for at dammen skal gi etter av naturlige årsaker, skriver Al Arabyia.

Dette etter en lengre periode der den amerikanske hæren har advart irakiske myndigheter om det de kaller verdens farligste dam.

- Jeg kommer ikke til å lyve for dere. Vi er veldig redde for at dammen skal briste. Mange vurderer å flytte til Kurdistan, sier Zyad Saeed, en av innbyggerne Al Arabyia har snakket med.

Fanget mellom krig og vann Han forteller om en svært vanskelig situasjon i området som ble rammet hardt da IS i 2014 inntok store landområder kun kort avstand unna Wana.

Myndighetene har fortsatt ikke tatt tilbake regionhovedstaden Mosul, på tross av en planlagt aksjon mot byen som til vanlig huser rundt 2,5 millioner innbyggere.

- På den ene siden har vi IS. På den andre siden så har vi en demning som kan drukne oss alle, fortsetter Saeed.

På tross av den faretruende demningen, så finnes det ennå ikke noen evakueringsplan. Kun et prosjekt der arbeidere fra det innhyrede italienske firmaet Trevi forsøker å redde demningen før det er for sent.

Livet går som normalt Likevel skriver Al-Arabyia at livet stort sett går som normalt i landsbyen. Kuer gresser og barn leker langs det livgivende vannet i elva Tigris.

- Vi stoler på våre egne eksperter. De forteller oss det ikke finnes noen risiko. Hele greia er noe mediene har stresset fram, sier Fadhel Hassan Khalaf, en offentlig ansatt som overvar da demningen ble bygget tilbake på 80-tallet.

 SKJØR DEMNING:  Hvis denne demninga ryker, så kommer vannet til å true 1,5 millioner menneskeliv. Vannmassene kommer trolig til å skape flom i helt til hovedstaden Bagdad, ifølge amerikanske myndigheter. Foto: AFP / SAFIN HAMED / TO GO WITH AFP STORY BY Abdel Hamid Zebari
SKJØR DEMNING: Hvis denne demninga ryker, så kommer vannet til å true 1,5 millioner menneskeliv. Vannmassene kommer trolig til å skape flom i helt til hovedstaden Bagdad, ifølge amerikanske myndigheter. Foto: AFP / SAFIN HAMED / TO GO WITH AFP STORY BY Abdel Hamid Zebari Vis mer

Han og resten av innbyggerne i og rundt Wana hadde måttet flytte over fem kilometer unna Tigris sine bredder, ifølge rapporter fra den amerikanske ambassaden i Irak.

De offentliggjorde nylig en tekst om hva som hadde skjedd om demningen bristet, der konklusjonen var at mellom 500 000 og 1,5 millioner irakere måtte evakueres for å unngå en enorm humanitær katastrofe.

- Vi har kontroll Myndighetene mener likevel at de har situasjonen under kontroll.

- Etter at vi tok tilbake kontrollen over dammen fra IS i 2014, så undersøkte vi erosjonen og skadene på demningen. Ingenting tydet på at demningen var i fare, sier Mohsen Hassan, viseadministrator for demningen, til det franske nyhetsbyrået AFP.

Han har en sentral rolle i prosjektet der irakiske myndigheter har satt av rundt 300 millioner dollar til å restaurere demningen.

Borgermesteren i Wana, Ali Mohamed Saleh, understreker at det ikke finnes noen reserveplan om dette prosjektet ikke skulle være nok.

- Situasjonen her er helt normal. Men hvis demningen brister, så kommer vi til å dø alle sammen, sier han til Al-Arabyias journalister.

 SOM NORMALT:  Al-Arabyia skriver at livet stort sett går som normalt i landsbyen Wana. Foto: AFP / SAFIN HAMED / TO GO WITH AFP STORY BY Abdel Hamid Zebari
SOM NORMALT: Al-Arabyia skriver at livet stort sett går som normalt i landsbyen Wana. Foto: AFP / SAFIN HAMED / TO GO WITH AFP STORY BY Abdel Hamid Zebari Vis mer