Du leser nå Dagbladet Pluss

Boka: «Command and Control: Nuclear Weapons, the Damascus Accident, and the Illusion of Safety»

På denne dagen var verden en hårsbredd fra atomkrig

Menneskelige tabber kunne utløst katastrofe.

RAKETT SOM DETTE: En Titan II-rakett liknende denne, eksploderte i Arkansas i 1980. Rakettene var lenge blant USAs aller mest hemmelige våpensystemer. Her står raketten i en rakettsilo under bakken ved Tucson i Arizona, som i dag er omgjort til et museum. Foto: NTB Scanpix
RAKETT SOM DETTE: En Titan II-rakett liknende denne, eksploderte i Arkansas i 1980. Rakettene var lenge blant USAs aller mest hemmelige våpensystemer. Her står raketten i en rakettsilo under bakken ved Tucson i Arizona, som i dag er omgjort til et museum. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den dramatiske hendelsen da en aldrende Titan II-atomrakett eksploderte 19. september 1980 i den lille landsbyen Damascus i Arkansas, kunne fått globale konsekvenser.

Den nye dokumentarfilmen «Command and Control», laget av regissør Robert Kenner og gravejournalisten Eric Schlosser, bringer den temmelig glemte og rystende hendelsen fram i lyset.

Enorm kraft

Det hele skjedde mens Jimmy Carter var USAs president, og Bill Clinton var en 34 år gammel og fersk guvernør i delstaten Arkansas. Hendelsen skjedde dessuten midt under Den kalde krigen på et tidspunkt da Sovjet nettopp hadde invadert Afghanistan og USA hadde gisler i Iran.

For ikke å framstå som svake, ble det for enkelte i det amerikanske luftforsvaret ekstra viktig å skjule hvordan deler av atomvåpenarsenalet var i ferd med å bli fullstendig utdatert. I stedet ble skylda for hendelsen lagt på skuldrene til unge soldater, ifølge dokumentaren. Gjennom et dypdykk i deklassifiserte militære dokumenter og intervjuer avdekkes menneskelige feil, panikk, ansvarsfraskrivelse og inkompetanse.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.