På denne øya bor det fire personer. Utenfor er det ferske isbjørnspor

Slik feirer de jul på landets mest øde og ekstreme steder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Har du hatt en julefeiring utenom det vanlige? Tips oss sms 2400 eller epost 2400@db.no.

(Dagbladet): Julekvelden er godt i gang, og for mange betyr det fri fra jobb, god mat og drikke med familie i hjemlige og kjente omgivelser. For andre tilbringes høytida langt hjemmefra, på alle måter.

Hopen, en liten øy sør på Svalbard, overvintrer fire mann på den meteorologiske stasjonen. Med stummende mørke som varer hele døgnet, tjue minusgrader og ferske isbjørnspor utenfor huset, har de en svært spesiell julaften. 

- Vi startet feiringa i en gammel fangsthytte, Nilsebu, som ligger like ved stasjonen. Der har vi ikke oppvarming eller noe, bare stearinlys. Det fikk et skikkelig ishavspreg, sier stasjonsleder på Hopen, Ragnar Sønstebø, til Dagbladet på en sprakende telefonlinje fra Arktis.

- Etterpå har vi spist nydelig middag her inne på stasjonen, og koser oss med både juleribbe og pinnekjøtt. Vi fire er jo kanskje de mest isolerte i hele Norge, med cirka 300 kilometer til nærmeste nabo - uansett retning, forteller han videre.

- Hvordan er det på en kveld som dette?

- Det går overraskende bra. Vi er fire mann som trives godt sammen, og har det egentlig veldig fint. Men det er selvfølgelig veldig spesielt å være borte fra våre nærmeste, men vi får ringt hjem, forteller han.

- En heimejul Besetningen, som til daglig arbeider for Meteorologisk institutt, går på seksmånederskontrakter. Det nåværende mannskapet skal ikke hjem før til sommeren, men har fått tilsendt gaver og brev fra sine kjente på fastlandet.

- Så nå ligger de under juletreet og venter på å bli pakket opp. Vi prøver å ha det så tradisjonelt som mulig, en «heimejul». Dette er ikke første gang jeg feirer i ishavet, og det er alltid spesielt, sier stasjonslederen.

Tradisjonene blir ekstra viktige når man er isolert og langt hjemmefra, sier Roy Nordfonn, oberstløytnant og stasjonsleder på Jan Mayen. På denne øya,  som ligger i Nordishavet øst for Grønland, er det stasjonert totalt 18 nordmenn fra Meteorologisk institutt og Forsvaret. Beerenberg, Norges eneste aktive vulkan, er nærmeste nabo.

- Vi har hatt julekakebaking og et verksted hvor vi laget julepynt. I dag tidlig, da vi sto opp til frokost, hadde julestrømpenissen vært på besøk med godteri, noe som gleder både voksne og godt voksne mennesker, forteller Nordfonn til Dagbladet i 20-tida.

- Da vi var ferdige med arbeidsdagen, spiste vi julegrøt på låven - som egentlig er loftet på den ene garasjen vår. Det var tradisjonell grøt med én mandel, som det er så mange andre plasser. Deretter hadde vi lesing av juleevangeliet, som også er en tradisjon som henger i, forteller han. 

- Vi gikk til bords klokka fem og har spist deilig svineribbe og pinnekjøtt. Nå har vi gått litt til hvert vårt for å kunne ringe hjem. Vi skal møtes i igjen i salongen klokka halv ni for kaffe, kake og underholdning med vårt eget husorkester. De skal spille noen julesanger som folk forhåpentligvis synger med på, sier han.

- Kan være en utfordring Personellet her har kontrakter på seks måneder eller ett år, uten muligheter for å reise hjem på besøk i perioden. Den eneste kontakten med slekt og venner er via nett eller telefon.

- Behovet for noe kjent og nært blir sterkere når man er langt unna, enten det er Jan Mayen eller Afghanistan eller et annet sted. Det kan jo være en utfordring. Vi er kolleger som bor og har sosiale aktiviteter sammen, og vi blir som en stor familie. Aldersvariasjonen er stor, fra midten av 20-åra til midten av 60-åra, og det er forskjellige ønsker og vaner. Noen har lyst til å se «Tre nøtter til Askepott» og spise smågodt, mens andre har gått seg en tur, sier stasjonssjefen.

LANGT HJEMMEFRA: Fire personer overvintrer på Hopen meteorologiske stasjon på Svalbard. De forteller om en spesiell julekveld i den arktiske isolasjonen. Foto: hopenmeteo.no
LANGT HJEMMEFRA: Fire personer overvintrer på Hopen meteorologiske stasjon på Svalbard. De forteller om en spesiell julekveld i den arktiske isolasjonen. Foto: hopenmeteo.no Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer