På denne øya er det ti fastboende og 50 bilvrak

Øya der bilene blir når de dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Nordlys): Nylig påbegynte Kvænangen kommune et treårig prosjekt der målet er å bli kvitt alt av bilvrak, maskiner og større avfall som ligger rundt omkring og er for stort til å bli håndtert av renovasjonsvesenet.

Initiativet kommer fra Fylkesmannen, men det som på fylkesplan heter "Skrotnisseprosjektet" er i fylkets østligste kommune blitt til "Rent og pent i Kvænangen".

- Ikke ute etter å fange syndere Nils Arnold Nilsen er brannsjef i kommunen og leder for prosjektet.

Han sier: -Vi gjør dette som et tilbud til innbyggerne og ønsker å signalisere dette. Folk skal ikke være redde for å ta kontakt med oss, selv om de har avfall om har hopet seg opp over flere år. Vi er ikke ute etter å fange syndere for forsøpling, men sørge for at det blir reint og pent i kommunen vår, ganske enkelt.

Den siste måneden har Nilsen sammen med en kollega reist rundt og kartlagt hvor det finnes avfall. På Spildra fant de vrakene av 35 biler, to traktorer, en gravemaskin og flere båter, i tillegg til ting som hvitevarer, metallrester og avfall fra fiskeindustrien. Alt dette er ting som eier har ansvar for å fjerne. Prosjektlederen viser allikevel forståelse for situasjonen.

- Det koster flere tusen kroner å få fraktet en bil ut til Spildra, og det samme når den skal returneres. Det er klart dette ikke er en sum som ikke er like lett å betale for en bil som skal vrakes som det er for en man skal bruke.

Han trekker også fram at lokalbefolkningen har samlet det meste av avfallet på et sted. Det gjør det lettere å få det fjernet, og at øya som helhet ikke framstår som fylt av skrot.

- Lite økonomisk I tillegg til registrering av avfall, går selve prosjektarbeidet ut på å tilrettelegge for fjerning av avfall som er ressurskrevende å fjerne. Nils Roland Nilsen forklarer at selve det fysiske ryddearbeidet er selvfinansiert.

Kommunen og fylket har inngått en avtale med en skaphandler som plukker opp og betaler eiere for avfall som hentes.

- Folk tar ofte kontakt med skraphandlere, men så blir det ikke noe av fjerningen. Gjerne fordi det er lite økonomisk og hente mindre volum. Vi er der for å sørge for at ting skjer. Det gjør vi ved å organisere større innhentinger og å informere innbyggerne våre om prosjektet, sier Nilsen.

Samtidig gjør han det klart at kommunen mener alvor når den sier at alt skrot nå skal bort. For dem som ikke samarbeider, vil det bli snakk kommunalt vedtak om fjerning. Regningen for arbeidet vil sendes til den eieren av avfallet. Som et ytterligere maktmiddel kan kommunen også levere inn anmeldelse for brudd på forurensningsloven, noe som kan gi store bøter.

- Bilvrak for én, bildeler for en annen
Trond Isaksen er leder for Grendeutvalget på Spildra. Han bekrefter at det er de høye kostnadene med å fjerne avfall fra øya som gjør at bilvrak og annet hoper seg opp, og han er svært positiv til initiativet fra kommunen.

Han forteller også om en lokal gjenbrukskultur:

- Det som framstår som et bilvrak for en, er en haug med bildeler for en annen. Det er ikke noe bilverksted på øya, så noen ser vrakene som en ressurs. Han opplyser videre at mye av det som kan oppleves som sjenerende er utstyr i fiskeindustrien som de lokale fiskerne ikke har plass til å oppbevare innendørs.

- Men de aller fleste på øya er enige om at avfallet ikke er pent og at det aller meste må bort, sier han til slutt.

<strong>VRAK OVER HELE ØYA:</strong> På øya Spildra, som ligger i Kvænangen kommune i Troms, finnes 50 bilvrak og ti fastboende. Se alle bildene i bildeserien øverst i denne saken.
VRAK OVER HELE ØYA: På øya Spildra, som ligger i Kvænangen kommune i Troms, finnes 50 bilvrak og ti fastboende. Se alle bildene i bildeserien øverst i denne saken. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer