Ble bedt om å ta hensyn til barn som ikke feirer jul

På denne skolen ble foreldrene oppfordret til å unngå ordet «jul» da de spurte om å få holde julelunsj

«Juleopprøret på Ekholt» vekker oppsikt. Skolerektor hevder bråket er en eneste stor misforståelse - med ett unntak.  

BETENT: Ekholt skole har fått massiv omtale i lokalavisa de siste dagene. Rektor Line Lofstad Andersen hevder det er en misforståelse, men innrømmer å ha bedt foreldrene om å prøve å styre unna ordet jul på trivselstiltak. Foto: Google Maps. 
BETENT: Ekholt skole har fått massiv omtale i lokalavisa de siste dagene. Rektor Line Lofstad Andersen hevder det er en misforståelse, men innrømmer å ha bedt foreldrene om å prøve å styre unna ordet jul på trivselstiltak. Foto: Google Maps. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er fortsatt to måneder igjen til jul, men i Rygge kommune er ordet på alles lepper.

Rettere sagt: Det påståtte forbudet mot julen.

Så opphetet er stemningen mellom skole og foreldre at skoleledelsen har sett seg nødt til å kalle inn til møte om bråket, som i lokalavisspaltene er døpt «juleopprøret på Ekholt.»

Bakgrunnen er at foreldre på et møte i september, ble frarådet å bruke ordet jul i forbindelse med en julelunsj de ba om å få holde i desember.

Istedet oppfattet foreldre at det kunne kalles vinterlunsj eller desemberlunsj. Forklaringen? Ordet «jul» kunne støte bort barn som ikke feirer jul.

- Desember er for noen barn på Ekholt en vanskelig tid. I veldig mye av desember er de utafor det sosiale fellesskapet når alle andre er opptatt av jul. Det var i den forbindelse jeg sa til foreldre at jeg ville oppfordre at de heller brukte et annet ord, bekrefter rektor Line Lofstad Andersen ved Ekholt skole til Dagbladet.

De siste dagene har hun blitt massivt kritisert.

Det som er blitt oppfattet som et forbud mot ordet jul, har nemlig falt mange foreldre tungt for brystet.

- Veldig mange foreldre har tatt kontakt. Julefeiring er en tradisjon med dype røtter i det norske samfunnet, og i den norske skolen. Noen ting bør man rett og slett ikke rokke ved, sier Michael Torp i Rygge Frp, som har kalt inn rektoren på teppet.

- Betenkelig

En annen som har reagert, er stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) fra Moss, som har krtitisert håndteringen på twitter.

«På min gamle barneskole Ekholt i Rygge skal man ikke lenger få lov til å bruke ord som jul og påske. For man kan støte noen... tragisk», skriver Leirstein på twitter.

Rektoren mener saken er blåst ut av alle proposjoner - og nekter for at hun har innført noe juleforbud.

Hun sier hun bare har oppfordret foreldrene til å finne et annet ord:

- Jeg synes det er betenkelig at fremstående lokal- og rikspolitikere uttaler seg bastant om noe de ikke vet hva er. Det er ingen som har tatt kontakt med meg om dette. Jeg var en telefonsamtale unna. Det er bare en eneste stor misforståelse, sier rektoren til Dagbladet.

På toppen av det hele er skolen blitt beskyldt for å nekte å leie ut skolen til private julearrangement for elevene - noe rektoren bestemt avviser at stemmer.

Startet med FAU-møte

Den betente konflikten om jula på Ekholt skole, startet ifølge rektoren med en avgjørelse i FAU før jul i fjor.

Skolen har nemlig en såkalt skole/hjem-plan som sier at foreldre to ganger i året skal arrangere trivselstiltak for barn og foreldre.

Før jul i fjor ble skolen kontaktet med spørsmål om det ikke var mulig å skjerme akkurat desember og juni måneder fra trivselstiltak i regi av foreldrene. Det ble derfor besluttet av FAU at skolen ikke skulle leies ut til det formålet i desember eller juni måneder.

- FAU etterkom det ønsket, som kom fra foreldrene selv. Det skyldes ganske enkelt at dette er svært travle måneder, og foreldrene syntes det var dumt at noe som egentlig skulle være trivelig bare ble stress for dem i julestria, forklarer rektoren.

Avgjørelsen ble imidlertid tatt dårlig i mot av enkelte foreldre.

Derfor ble det diskutert på ny da foreldre og skoleledelsen hadde sitt årlige oppstartsmøte 6.september i år.

Der falt ordene fra rektor som startet bråket i høst.

- Noen foreldre spurte på møtet om det ikke var greit å holde julelunsj en gang. Da svarte jeg at «jo, men jeg hadde da ønsket at dere kalte det noe annet enn akkurat julelunsj, siden det er i skoletiden, slik at alle barn kan bli inkludert.» I ettertid blir disse to tingene (avgjørelsen om at skolen ikke skal leies ut i desember og ordene på møtet, journ.anm) blandet sammen, forklarer rektoren.

Faller utenfor

Hun sier julen er en vanskelig høytid for noen få av barna på skolen.

Det gjelder ifølge rektoren ikke innvandrere, men barn som har tilknytning til deler av kristendommen som ikke feirer jul.

- Det framstilles som om at det ikke er greit å feire jul på skolen vår, men det er ikke sant. Vi har juletre og julesanger og julegudstjeneste og alt, vi er en skole i Norge, og fremmer såklart kristen, norsk kulturarv og verdier også når det gjelder jul, sier hun.

- Logikken er litt vanskelig å forstå: Hvorfor kan skolen holde juleverksted hvis foreldrene oppfordres til å ikke holde julelunsj på skolen?

- Forskjellen er at når foreldrene skal gjøre disse trivselstiltakene skal det være noe alle barna kan være med på. Vi ser jo at barna faller utenfor juletingene som er i skolens regi, og da syntes jeg at de i alle fall kunne få med seg de to årlige trivselstiltakene foreldrene skal stå for, sier hun.

Hun understreker at hennes oppfordring om å unngå ordet "jul" bare gjelder de to årlige foreldrearrangerte trivselstiltakene som er fastsatt i skolens plan.

Foreldrene står altså, ifølge rektoren, fritt til å holde julearrangement for elevene på fritida, så lenge det ikke regnes blant de to trivselstiltakene i skoleplanen.

- Jeg skjønner at ikke alle er enig i det også. Det er ikke sånn at vi blander oss oppi hva foreldre gjør privat, men det var min oppfordring siden dette skulle skje i skoletiden, sier hun.

Heftig diskusjon

Rektoren er kalt inn på teppet av Frp i Rygge for å redegjøre om saken for oppvekstutvalget i kommunen.

Frp-Torp sier det er mange som har tolket rektorens budskap på en annen måte enn det hun nå har forklart i Dagbladet.

I Moss Avis er frustrerte foreldre intervjuet om saken. Lokalavisa gjengir også et referat fra FAU-møtet 6.september, hvor det står at

«Det var og har ifølge leder vært heftig diskusjon vedrørende skolens anmodning om å unnlate bruk av ordene 'jul' og 'påske' i skolen. »

- Rektoren sier hun aldri har innført noe juleforbud, og at utleie av skolen kun handler om de to årlige trivselsarrangementene foreldrene skal holde?

- Da har hun tydeligvis snudd, og da er det mange foreldre som blir glade. Da er det positivt. Hvis det er sånn at det ikke ligger noe juleforbud lenger og hun nå vil leie ut salen til julearrangement i privat regi er det bra, men i framtiden vil jeg anbefale henne å veie sine ord mer forsiktig, sier Torp.

Samtidig er han kritisk til at ordet jul skal unngås på en julelunsj - selv om han sier han forstår argumentet til rektoren.

- Jeg har respekt for at vi har en rektor som ønsker å inkludere alle elever, men vi har noen tradisjoner og høytider som jeg mener det er viktig at vi beholder. Vi kan ikke være så inkluderende at vi utsletter vår egen kultur, sier Torp til Dagbladet.