På denne skolen dusjer gutter og jenter sammen

- Gutter og jenter er forskjellige, så hvorfor skal man normalisere dette?

KONTROVERSIELT: På Dysjaland skole i Sola har førsteklassingene brukt samme garderobe, uavhengig av kjønn. Det liker ikke mor Alice Franzen. Foto: Line Viste, Solabladet.
KONTROVERSIELT: På Dysjaland skole i Sola har førsteklassingene brukt samme garderobe, uavhengig av kjønn. Det liker ikke mor Alice Franzen. Foto: Line Viste, Solabladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Alice Frantzen var på et foreldremøte for et par måneder siden, fikk hun hakeslepp. Da kom det nemlig fram at gutter og jenter i første klasse på Dysjaland skole i Sola kommune deler garderobe etter svømmetimene.

Småbarnsmoren, som selv har en datter i første klasse, reagerer kraftig. Nå vil hun ha en diskusjon om fenomenet.  For er det egentlig greit at gutter og jenter i skolealder dusjer sammen?

- Jenter og gutter er forskjellige og har rett til å holde kroppen sin privat. Det er foreldres ansvar å passe på, ikke en seksåring, sier Frantzen til Dagbladet.

- Hvorfor skal det normaliseres? Det var Solabladet som først omtalte de spesielle garderobeforholdene ved skolen. Det skal angivelig ha pågått på denne måten i flere år, men Frantzen - som er innflytter i bygda - synes ordningen må avskaffes.

Såvidt hun vet, har ikke andre foreldre reagert på dusjingen.

- Når ingen reagerer virker det som om dette er normalt, og de har visst gjort dette i ganske mange år, men jeg som ikke er vant til det reagerer. Jeg synes ikke det skal være sånn. Gutter og jenter er forskjellige, så hvorfor skal man normalisere dette?, spør hun.

Det er flere grunner til at hun synes det er problematisk. For det første kan flere barn i seks-sjuårsalderen ha mobiltelefoner eller andre digitale duppedingser som kan brukes til å ta bilder av det motsatte kjønn.

Hun frykter at eventuelle bilder, eller bare det at alle har sett hverandre nakne, kan føre til mobbing senere i skoleløpet.

- Jeg ser for meg at det kan bli episoder hvor en får høre at «Jeg har sett deg naken, og du har et fødselsmerke», eksemplifiserer hun. 

Dessuten synes hun det er unaturlig, da barna i første klasse allerede vet hva sex er og hvordan det foregår. Hun frykter det kan skje ubehagelige episoder som barna ikke tør å si fra om fordi de er flaue.

- Det skjer mye fra barna slutter i barnehage, og til de begynner i førsteklasse. Der mener jeg grensa går, sier moren.

- Storm i vannglass Skoleledelsen er av et annet syn. De har satt grensa ved andre klasse. Da først får barna atskilte garderober. 

Rektor Atle Tanum har aldri opplevd at noen har problematisert fellesdusjingen, som har foregått på samme måte siden svømmehallen ved siden av skolen åpnet i 1987-88.

- Det er ingen i første klasse som har med seg mobiler, så det er foreldrene som lager en liten storm i et vannglass. Vi har ikke tenkt på dette som en problemstilling i det hele tatt, men nå tar vi en vurdering på det, sier han til Dagbladet. 

Han sier det er praktiske årsaker til at dusjingen foregår på den måten for førsteklassingene. På Dysjaland skole er det nemlig tilrettelagt for svømmeundervisning allerede fra første klasse av. Samtidig har skolen lagt til rette for at en nærliggende barnehage kan bruke den andre av de to garderobene samtidig som førsteklassingene samles sammen med to voksne i den andre garderoben.

Skolen skal ha opplyst om det på foreldremøte for førsteklasseforeldrene, og har fått få reaksjoner.

-  Jeg er veldig opptatt av at det er vi voksne problematiserer dette, for ungene er ikke nødvendigvis på den planeten voksne er på, sier rektoren.

- Aldri hørt om dette før Han sier han registrerer at verken Fylkesmannen eller Barneombudet slår fast at skolen gjør noe galt ved å la seksåringene dusje sammen.

Det har de to etatene nemlig uttalt til Solabladet.

- Vi har aldri hørt om dette før. De fleste steder starter en ikke med svømming så tidlig, og det er ikke vanlig at en dusjer i forbindelse med kroppsøving før rundt fjerde klasse. Vi tenker at det må være opp til barna å avgjøre om de synes det er greit, sier pressekontakt Kari Stenquist i Barneombudet til avisa.
 
Det er heller ikke noe i opplæringsloven som gjør at dette ikke er lov, opplyser Fylkesmannen i Rogaland.

- Opplæringsloven uttaler seg ikke om lovligheten av at gutter og jenter bruker samme garderobe samtidig. Dermed kan ikke dette anses ulovlig, sier rådgiver Una Bjørnseth Haugen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer