På denne skolen får man ikke snakke morsmålet

Heller ikke i friminuttene. Brennhet språkdebatt i Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gustav Adolfskolan i Landskrona i Sverige får hard kritikk, etter at de denne uka sendte ut et ordensreglement der fremmedspråklige elever blir nektet å bruke morsmålet sitt mens det er andre mennesker i nærheten.

Ifølge Helsingborgs Dagblads nettutgave, har to privatpersoner politianmeldt språkforbudet.

Nå har Ombudsmannen mot etnisk diskriminering bestemt seg for å undersøke om reglene strider mot loven, skriver Svenske Dagbladet.

- Vi har ikke fått noen formelle henvendelser, men vi mener det er mulig for oss å se på saken likevel, sier presseansvarlig Per Rahbek hos ombudsmannen.

Mye trøbbel

Bakgrunnen for språkforbudet, er at det har vært svært mye bråk og vold ved ungdomsskolen. Den siste tida har elevene fyrt av raketter i gangene omtrent hver eneste dag.

Rundt halvparten av elevene ved skolen har innvandrerbakgrunn, og informasjon om de nye språkreglene er lagt ut på skolens hjemmeside på flere forskjellige språk.

Rektor ved Gustav Adolfskolan, Patrik Helgesson, opplyste til Dagbladet.no gjennom sin kone i kveld, at han ikke ønsket å si noe om språkstriden før i morgen.

Han har tidligere kommentert forbudet overfor Helsingborgs Dagblad.

- Dette innebærer at elevene bare får snakke svensk i klasserommet og korridorene. Det gjelder også når de snakker med hverandre.

Meget kritisk

Barneombud Lena Nyberg er meget kritisk til reglene.

- Disse språkreglene er diskriminerende mot barn som bruker et annet språk hjemme. Det som slår meg umiddelbart, er at det finnes nyankomne flyktningbarn som kanskje ikke har lært svensk ennå. Skal ikke de få si noe i løpet av skoledagen?

Det svenske Skolverket sa i går at de ville vurderer situasjonen ved skolen og svenske myndigheter skal innlede undersøkelser i løpet av to uker.

Torsdag i forrige uke bestemte hovedverneombud Leif Paulsson at skolen måtte stenges, etter at en av rengjøringspersonalet ble skadd av en rakett.

Da skolen åpnet igjen dagen etter, fikk 28 elever beskjed om at de skulle holde seg hjemme.

22 av elevene ble tilbudt hjemmeundervisning i en uke. De seks siste ble overført til andre skoler.

  • Hva synes du? Si din mening! (NB! Debatten blir stengt hvis innleggene går over streken for normal debattskikk).
ULOVLIG?</B> Forbudet mot å snakke noe annet enn svensk på Gustav Adolfskolan kan bryte med den nye loven som skal beskytte elever mot krenkende behandling.