På denne strandede rustholken bor det sju menn. Deres eneste oppgave er å fiske og overleve

Er i sentrum av en storpolitisk konflikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et filippinsk skip var svært nær å havne i en heller kinkig situasjon i Filippinerhavet i går, melder BBC.

Filippinerne var på vei med forsyninger til mannskapet på den utrangerte rustholken «BRP Sierra Madre».

Båten ligger strandet ved grunna Second Thomas Shoal. Filippinene mener den er deres, og kaller den Ayungin. Kineserne mener den er kinesisik, og kaller den Ren'ai Reef.

GLADE FOR FORSYNINGER: Karene om bord overlever på fisk og det de får tilsendt. De var derfor godt fornøyde med at kineserne ikke klarte å stoppe gårdagens leveranse av vann og mat. Foto: REUTERS / Erik De Castro / NTB scanpix
GLADE FOR FORSYNINGER: Karene om bord overlever på fisk og det de får tilsendt. De var derfor godt fornøyde med at kineserne ikke klarte å stoppe gårdagens leveranse av vann og mat. Foto: REUTERS / Erik De Castro / NTB scanpix Vis mer

Det kinesiske skipet forsøkte å avskjære filippinerne, og ba skipet snu eller «ta konsekvensene». Men filippinerne stod på sitt, manøvrerte forbi kineserne og kom seg inn i et farvann som var for grunt til at kineserne turte å følge etter, ifølge BBC.

Mannskapet på «BRP Sierra Madre» fikk dermed nye forsyninger. Filippinerne hevdet at skipet strandet ved øya i 1999, men det har seinere kommet fram at det trolig ble plassert der for å markere territoriet. Det skal ha vært et svar på at kineserne bygget en militærpost ved nabogrunna Meiji Reef i 1995.

Det er nå plassert sju mann på skipet, og de har i det store og det hele ikke andre oppgaver enn å holde seg i live og opprettholde landets tilstedeværelse.

TRENER: Mannskapene fisker, trener, spiller kort, synger karaoke og ser på TV. Foto: REUTERS / Erik De Castro / NTB scanpix
TRENER: Mannskapene fisker, trener, spiller kort, synger karaoke og ser på TV. Foto: REUTERS / Erik De Castro / NTB scanpix Vis mer

- Jobben vår er å beskytte vårt lands suverenitet, sa en av karene til New York Times da den amerikanske avisa besøkte øya i fjor (avisa laget en fantastisk presentasjon av livet på skipet).

Reporterne hadde da med seg cola og smultringer som en gave til «de sultne karene om bord». De observerte at det var store huller i skroget. Og fikk være med da de fisket med improvisert utstyr for å skaffe seg mat.

De spiser fisk til frokost, lunsj og middag, og lengter etter grønnsaker. Ifølge New York Times har alle mennene om bord gått betydelig ned i vekt.

PÅ GRUNN: Skipet ble plassert der i 1999 for å markere suvereniteten. Foto: AFP / Jay DIRECTO / NTB scanpix
PÅ GRUNN: Skipet ble plassert der i 1999 for å markere suvereniteten. Foto: AFP / Jay DIRECTO / NTB scanpix Vis mer

Når de ikke fisker, spiser eller sover, spiller mennene kort, ser på TV, trener eller synger karaoke. Livet på skipet har blitt gradvis verre ettersom båten har forfalt.

Den filippinske regjeringen mener grunnene ligger innenfor deres eksklusive økonomiske sone på 200 nautiske mil. Samtidig gjør Kina, Filippinene, Malaysia og Vietnam krav på hele eller deler av Spratly-området som grunnene ligger i.

Filippinene leverer for øvrig i dag en klage til Den internasjonale havrettsdomstolen, hvor de ber om at kinesernes krav på området kjennes ugyldig.

FORSØKT SKÅRET AV: Den kinesiske kystvakta forsøkte å skjære av den filippinske båten i går. Foto: AFP / Jay DIRECTO / NTB scanpix
FORSØKT SKÅRET AV: Den kinesiske kystvakta forsøkte å skjære av den filippinske båten i går. Foto: AFP / Jay DIRECTO / NTB scanpix Vis mer

Kina krever på sin side at «BRP Sierra Madre» fjernes.

Men skulle de få gjennomslag, vil ikke bli så enkelt å få vekk skipet som opprinnelig var en del av den amerikanske marinen. Ifølge GMA News var skipet allerede i 2002 så rustent og ødelagt at det ikke var mulig å brukes.