Dobbeltdrapet i Kristiansand:

På denne ungdomsklubben tilbrakte Jakob (14) tid med vennene sine. I kveld åpnet de dørene igjen

- I kveld møter vi nok ungdommer i sorg, sier enhetsleder Sissel Høyvik Hauso.

UNGDOMSKLUBBEN SAMLET IGJEN: Enhetsleder Sissel Høyvik Hauso foran Lund ungdomsklubb i Kristiansand. Hit kom ofte drepte Jakob Abdullahi Hassan (14) med vennene sine. I kveld åpnet de dørene sine igjen etter det tragiske dobbeltdrapet på mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UNGDOMSKLUBBEN SAMLET IGJEN: Enhetsleder Sissel Høyvik Hauso foran Lund ungdomsklubb i Kristiansand. Hit kom ofte drepte Jakob Abdullahi Hassan (14) med vennene sine. I kveld åpnet de dørene sine igjen etter det tragiske dobbeltdrapet på mandag. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): - Det er en forferdelig tragisk hendelse. Den berører oss alle.

Det sier Sissel Høyvik Hauso, enhetsleder for fritidsklubbene øst i Kristiansand, mens hun står utenfor Gamle Roligheden Gård i Kristiansand.

Det er her Lund ungdomsklubb holder til, klubben Jakob Abdullahi Hassan (14) - som ble drept mandag kveld - pleide å besøke sammen med vennene sine.

Mindre enn 250 meter fra åstedet

Hver onsdag mellom 19.00 og 22.00 holder den dørene åpne for ungdommen i Kristiansand. Hver eneste gutt og jente fra åttendeklasse og oppover, er velkomne her. I kveld var første gang ungdomsklubben igjen samlet seg etter drapene på Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48).

DREPT: Jabok Abdullahi Hassan (14) ble drept ved Wilds Minne skole på mandag. Foto: Politiet / NTB scanpix
DREPT: Jabok Abdullahi Hassan (14) ble drept ved Wilds Minne skole på mandag. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

Mindre enn 250 meter unna den gamle, ærverdige, hvite gården, ligger Wilds Minne skole - stedet hvor den 14 år gamle gutten og 48 år gamle Ilebekk ble utsatt for dødelige knivstikk.

For å møte ungdommene på en best mulig måte i kveld, satte kommunen inn ekstra ansatte og hadde også personer fra kommunens kriseteam og forebyggende avdeling tilstede. Ungdommen, hvorav mange av dem hadde et forhold til drepte Jakob (14), skulle ikke møtes uten at ungdomsklubben var forberedt.

- I kveld møter vi nok ungdommer i sorg, ungdommer som er sterkt berørte. De, som vi, kjenner på at dette ikke er dagligdags, men da er det vår oppgave her på klubben å være voksne, sier Hauso til Dagbladet.

Vil gjøre kvelden så normal som mulig

På klubben kan ungdommen være med på en rekke aktiviteter, fysisk eller ikke. I gymsalen bak gården, var det åpnet for spill og lek. I den gamle gården er det Playstation, og utenfor huset en musikkcontainer.

For selv om dette ikke er en typisk onsdag, må klubben likevel forsøke å gjøre kvelden så normal som mulig.

- Vi skal i alle fall forsøke å ha en vanlig kveld, og siden det nærmer seg jul skal vi blant annet lage grøt, sier Hauso til Dagbladet.

15-åring har tilstått

DREPT: Tone Ilebekk (48) ble sammen med Jakob (14) knivstukket mandag ettermiddag. Hun døde bare timer seinere. Foto: Politiet / NTB scanpix
DREPT: Tone Ilebekk (48) ble sammen med Jakob (14) knivstukket mandag ettermiddag. Hun døde bare timer seinere. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

Tidligere i dag ble det kjent at politiet i Kristiansand hadde pågrepet og siktet en 15 år gammel gutt for dobbeltdrapet. Han tilsto selv drapet etter først å ha vært inne til avhør hos politiet som vitne.

- Samtidig som han satt i avhør ble det gjennomført etterforskningsskritt. Det førte til at vi 21.00 i går kveld siktet gutten for drap. Han forklarte nesten umiddelbart at han hadde utført drapet. Han ga deretter en detaljert forklaring til politiet, sa sjef for felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar på en pressekonferanse tidligere i dag.

Tidligere i etterforskningen ba politiet publikum om tips. Det var ifølge Skaar en blanding av tips og taktisk etterforskning fra politiets side, som til slutt førte dem til den siktede 15-åringen.

MÅTTE OVERTALE VITNE: Mohamed Dalmar Shirwac, leder av den somaliske foreningen i Kristiansand, måtte overtale et vitne til å snakke med politiet. Hun var redd for å snakke med politiet på egenhånd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅTTE OVERTALE VITNE: Mohamed Dalmar Shirwac, leder av den somaliske foreningen i Kristiansand, måtte overtale et vitne til å snakke med politiet. Hun var redd for å snakke med politiet på egenhånd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Én av dem som meldte seg, gjorde det etter å ha blitt overtalt av Mohamed Dalmar Shirvac, leder av den somaliske foreningen i Kristiansand.

Var redd for å stå fram

Han forteller til Dagbladet at det var en ren tilfeldighet at han fikk høre fra den aktuelle kvinnen, en somalier, som skal ha sett den drepte 14-åringen og den siktede 15-åringen sammen bare 20 minutter før alarmen gikk hos politiet.

- Jeg kjørte forbi den aktuelle skolen og så kvinnen på et busstopp. Hun så utafor og lei seg ut, sier foreningslederen til Dagbladet.

Han stoppet i busslomma og spurte kvinnen om alt var bra. Da svarte hun ganske enkelt nei og forklarte hva hun hadde sett, og hvordan hun skjønte det kunne ha betydning for saken.

Hun turte imidlertid ikke gå til politiet, forklarer foreningslederen, og forteller at systemskepsis er vanlig i somaliske miljøer - noe han jobber for å motvirke.

- Jeg fikk henne inn i bilen, vrengte om og kjørte rett bort til åstedet. Der fikk jeg henne til å snakke med politiet, sier Shirwac til Dagbladet.