Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På dette bildet starter Wara-bråket

Dette bildet viser Laila Bertheussen på Black Box-teateret i fjor. Hun filmet uten tillatelse og ble kastet ut, ifølge Dagbladets kilder. Kort tid seinere kom første trussel mot Tor Mikkel Wara.

FILMET: Kort tid etter dette bildet er fanget blir Bertheussen avslørt for filmingen og kastet ut av Black Box. - Waras samboer møtte opp på en av de opprinnelige forestillingene på teateret og oppførte seg veldig merkelig, sier Jon Wessel-Aas. Foto: Privat
FILMET: Kort tid etter dette bildet er fanget blir Bertheussen avslørt for filmingen og kastet ut av Black Box. - Waras samboer møtte opp på en av de opprinnelige forestillingene på teateret og oppførte seg veldig merkelig, sier Jon Wessel-Aas. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten mellom Laila Anita Bertheussen og Black Box-teateret kan spores tilbake til øyeblikket avbildet øverst i saken. Kort tid etter ble Bertheussen kastet ut av Black Box-teateret for ulovlig å ha filmet forestillingen.

Dagbladet har sett det fulle opptaket av Bertheussen på Black Box, og konfronterte henne med det 26. november i fjor. Hun avviste da det hele og hevdet hun aldri hadde vært på Black Box-teateret.

En rekke personer som var i salen bekreftet overfor Dagbladet at det var Laila Anita Bertheussen de så filme forestillingen lørdag 24. november.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Handlingen kan innebære brudd på åndsverksloven, og tross gjentatte anmodninger om å slå av og slette opptaket, skal Bertheussen ha nektet å gjøre det.

Bertheussens advokat, John Christian Elden, har følgende kommentar til saken.

- Vi avventer PSTs konklusjoner i saken, og håper de finner rett gjerningsmann, sier han til Dagbladet.

Fredag ble det kjent at teaterdirektøren og kunstnerne ved Black Box-teatret denne uka ble siktet av politiet for å ha krenket privatlivets fred.

Blitzen avslørte henne

Oppsetningen «Ways of seeing» på Black Box viste film av huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og samboer Laila Anita Bertheussen.

Torsdag ble Bertheussen siktet av PST for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag 10. mars. I forkant av brannen har det vært fire kjente trusselhendelser mot familien. Bertheussen er ikke siktet for disse, men PST undersøker om det er sammenheng.

Laila Anita Bertheussen (54) nekter straffskyld i siktelsen mot seg. Etter at hun var ferdig i avhørene med PST ved 21-tida torsdag kveld, uttalte hennes advokat John Christian Elden følgende til Dagbladet:

- Hun er meget bestemt på at politiet er på blindspor. Hun har svart på alle spørsmål og gitt PST tilgang til alle opplysninger for å belyse sin uskyld.

Waras samboer har hele tida pekt på «Ways of seeing» som årsak til truslene, og Wara selv har også sagt at teaterstykket og truslene har en «kjedesammenheng». I nevnes også Resett-sjef Helge Lurås, Jens Stoltenberg og Frp-er Christian Tybring-Gjedde.

Bertheussen ble til slutt bedt om å forlate teateret etter at hun ble tatt for filmingen 24. november i fjor. Hun nektet først for å ha filmet, men ble avslørt da blitzen på hennes telefon plutselig slo seg på, ifølge Dagbladets kilder. Hun skal ha forlatt teateret kort tid etter, eskortert av vakter.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

En stjerne og «boring»

Samme natt, 25. november klokka 00.44, la Bertheussen ut en anmeldelse av Black Box-teateret på Facebook: Hun ga én stjerne og kalte stedet «boring». Anmeldelsen er nå slettet.

På en seinere SMS fra Dagbladet svarte Bertheussen fortsatt nei på direkte spørsmål om hun filmet forestillingen på Black Box og ble kastet ut.

Få dager senere snudde Bertheussen, og innrømmet i en kronikk i VG at hun hadde oppsøkt teateret og filmet en oppsetning.

«Jeg er ikke som dem som har filmet mitt hjem i skjul. Jeg er ingen snik. Jeg tar fram min mobil og filmer at de har filmet mitt soveromsvindu, mitt hjem. Jeg står og filmer, helt åpent. Det jeg ser fra scenen er skremmende. De stempler mitt hjem som rasistisk, og sprer farlige konspirasjonsteorier som er helt hinsides virkeligheten», skrev hun.

SVARER PÅ KRITIKKEN: Like før jul i fjor anmeldte Waras samboer Black Box Teater i Oslo for å ha filmet familiens hus. Under en pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte onsdag kritiserte statsminister Erna Solberg teateroppsetningen «Ways of seeing» for å gjøre det enda mer belastende å være politiker. Video: NTB Scanpix Vis mer

Trusler

Som Dagbladet avslørte i november i fjor, mottok skuespiller Sara Baban drapstrusler etter kritikken mot stykket.

- De skriver at de vet hvor jeg bor, at jeg er snart deportert, og de sammenligner meg med Quisling, fortalte Baban til Dagbladet.

6. desember i fjor kom første trussel mot Tor Mikkel Wara. Hans bolig ble tagget ned og nedgriset. Samtidig ble bensinlokket på familiens bil brutt opp. PST har ikke siktet Bertheussen for dette, men ser nærmere på saken.

Jon Wessel-Aas, advokaten til kvinnene bak stykket, sier til Dagbladet at det er en stor lettelse for dem at det nå er tatt ut siktelse.

- Waras samboer møtte opp på en av de opprinnelige forestillingene på teateret og oppførte seg veldig merkelig. Hun hadde veldig rar og aggressiv oppførsel. Da visste ikke mine klienter hvem hun var, og trodde hun kunne være fra «Stopp Islamiseringen av Norge» eller en annen bevegelse, sier Wessel-Aas.

Dagbladet kom ikke i kontakt med Wessel-Aas fredag etter at det ble kjent at det er tatt ut siktelse mot de tre kunstnerne.

- Hun dukket opp på arrangementer

Waras samboer har også dukket opp på arrangementer der «Ways of Seeing» er diskutert - kort tid etterpå skal det ha vært trusselhendelser ved boligen, får Dagbladet opplyst.

- Det var et arrangement på Oslo Fotokunstskole i januar, der stykket ble diskutert. Da gikk hun rundt og filmet litt før hun forsvant. En av hendelsene ved boligen skjedde bare noen timer etter det. Så seint som 1. mars dukket hun opp på Vega scene da det var en debatt. Samme helg kom det et trusselbrev, sier Wessel-Aas.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ønsket ikke å kommentere saken da Dagbladet konfronterte ham med den i slutten av november i fjor. Dagbladet er kjent med at enkelte i Frp sier de «har sett opptak» av teaterstykket, men det er uklart om det er filmen Bertheussen fanget de da viser til.

I Aftenposten tok Wara et oppgjør med Black Box.

«Black Box Teater lever av offentlig støtte. Uten denne støtten ville teateret vært økonomisk konkurs. Moralsk konkurs er teateret allerede», skrev han 17. desember i fjor.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!