EKSKLUSIVT: Grafikken viser Orbitals Commercial Space Station (CSS) i tverrsnitt, med gjesterommene til venstre og kontrollrommet til høyre. Grafikk: ORBITAL
EKSKLUSIVT: Grafikken viser Orbitals Commercial Space Station (CSS) i tverrsnitt, med gjesterommene til venstre og kontrollrommet til høyre. Grafikk: ORBITALVis mer

På dette hotellet betaler du 180 000 kroner natta

Men får spektakulær utsikt. Russisk selskap forventer å ha Commercial Space Station i drift innen 2016.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ruger du på en drøm om å beskue jorda fra rommet, og det sågar i dagevis i strekk? Holder det russiske selskapet Orbital det de lover, kan det bli en realitet så snart som om fem år - men bare hvis du har rimelig tjukk lommebok:

Et femdagers opphold på det planlagte romhotellet Orbital Technologies Commercial Space Station (CSS) vil koste om lag 900 000 kroner - 180 000 kroner natta. I tillegg kommer kostnaden for å reise tur-retur med en Sojuz- eller Progress-kapsel: nærmere 2,3 millioner kroner.

Sju gjester - Hotellet er myntet på velstående personer samt folk som jobber for selskaper interessert i romforskning, opplyser Orbitals direktør Sergej Kostenko ifølge Daily Mail.

Det Moskva-baserte selskapet, med nære bånd til hovedleverandøren til Den internasjonale romstasjonen (ISS), presenterer denne uka designutkastene for hotellet, som skal romme sju gjester fordelt på fire «værelser».

- BEDRE ENN ISS: Komforten i de sylindriske «værelsene» er langt bedre enn på Den internasjonale romstasjonen ISS), ifølge Orbitals direktør Sergej Kostenko. Grafikk: ORBITAL
- BEDRE ENN ISS: Komforten i de sylindriske «værelsene» er langt bedre enn på Den internasjonale romstasjonen ISS), ifølge Orbitals direktør Sergej Kostenko. Grafikk: ORBITAL Vis mer

Fra de sylindriske kabinene har gjestene gjennom svære vinduer utsikt over så vel jorda som verdensrommet. Man bør imidlertid helst ha et brennende engasjement for romturisme, siden det ikke er stort å finne på for øvrig.

Innkapslede dusjer Kostenko lover at CSS blir «langt mer komfortabel» å oppholde seg på enn ISS. Det skal bl.a. sikres gjennom helt innkapslede dusjer, slik at ikke vannet går i alle retninger i den vektløse tilstanden 350 kilometer over bakken. Videre gjør vektløsheten det mulig å velge enten horisontale eller vertikale senger.

Orbital sier de allerede har inngått en rekke partnerskapsavtaler, og de har samtidig støtte fra den russiske føderale romfartsorganisasjonen, som har tro på at prosjektet vil skaffe midler til den russiske romfartsindustrien.

Holder Orbital tidsfristen, kan CSS bli det første romhotellet til å åpne. Men de har konkurranse: Den amerikanske motellkongen Robert Bigelow har sin egen Commercial Space Station under utvikling, og Virgin-gründer Richard Branson, som allerede har romflyprogrammet Virgin Galactic under utvikling, har varslet at han håper å få et romhotell i bane i løpet av sin livstid.

KOMPAKT: Romhotellet måler 3 meter i diameter og har et volum på 20 kubikkmeter. Grafikk: ORBITAL
KOMPAKT: Romhotellet måler 3 meter i diameter og har et volum på 20 kubikkmeter. Grafikk: ORBITAL Vis mer

Russisk romfart er i det hele tatt i en god periode for tida; etter at det amerikanske romfartsprogrammet ble lagt ned tidligere i sommer, må nå USA betale russerne millionvis av kroner i året for å haike med deres romfartøyer på vei til og fra ISS.

DOKKINGSTASJON: Slik vil CSS ta seg ut med ankomst/avgang-fartøyene koblet til. Grafikk: ORBITAL
DOKKINGSTASJON: Slik vil CSS ta seg ut med ankomst/avgang-fartøyene koblet til. Grafikk: ORBITAL Vis mer