Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Arbeidslivsbarometeret 2018:

På dette området går likestillingen feil vei: - Grunn til bekymring

YS-leder Jorunn Berland håper på bedring når nye generasjoner skaper hjem og familie.

OMSORG FOR BARNA: Stadig flere kvinner svarer i undersøkelsen at de tar mest omsorg for barna. Foto: NTB scanpix
OMSORG FOR BARNA: Stadig flere kvinner svarer i undersøkelsen at de tar mest omsorg for barna. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske menn og kvinner har lenge kunnet være stolte av å bli mer likestilte, også på hjemmebane, men nå viser det årlige arbeidslivsbarometeret til Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS) at utviklingen kan ha stoppet opp.

Stadig flere kvinner svarer i undersøkelsen at de tar mest omsorg for barna. 53 prosent av kvinnene hevder de tar mest omsorg for barna, sammenliknet med partneren. Bare åtte prosent av mennene svarer det samme.

Også andelen kvinner og menn som sier de deler likt på disse arbeidsoppgavene har gått ned i løpet av det siste året, viser YS' barometer.

Undersøkelsen viser at det er første gang siden den startet at det er en nedgang i antall kvinner som deler omsorg for barn likt med partneren. Sist det var en nedgang blant menn var i 2012. Undersøkelsen ble gjennomført for første gang i 2010.

- Grunn til bekymring

- Det gir grunn til bekymring når vi nå ser at utviklingen har snudd i negativ retning når det gjelder å ta ansvar for barna. Det er kanskje for tidlig å konkludere med at dette kan skyldes endringene i fedrekvoten som kom i 2014, men også annen forskning viser at dette har gjort at menn tar ut pappaperm i mindre grad enn før, sier YS-leder Jorunn Berland.

Nå er YS spent på hvordan den nye tredelingen av omsorgspermisjonen, som trådte i kraft 1. juli i år, vil virke inn på likestillingen.

Utviklingen på likestillingsfronten i norske hjem står ganske stille. Det fins noen tegn til forbedring over tid, både når det gjelder å dele på husarbeidet, omsorg for barna og å være hjemme med syke barn, men bildet er i det store og det hele preget av stabilitet.

- Betydelig generasjonsforskjell

- I år ser vi dessverre en stagnasjon når det gjelder fordelingen av omsorgen for barn, sier Jorunn Berland.

Over tid har YS tidligere sett at menn i økende grad mener at de deler ansvaret med partner og at de gjør mest selv. Kvinner erkjenner i moderat økende grad at de deler ansvaret likt med partneren. Dette har snudd i 2018.

Når det gjelder andelen som mener de deler omsorgsansvaret for barna likt, er det en betydelig generasjonsforskjell. Yngre kvinner og menn opplever i større grad enn eldre kvinner og menn at de har delt omsorgsansvaret likt. I begge aldersgrupper er det ulik virkelighetsoppfatning mellom kjønnene, men gapet er altså langt større blant kvinner og menn over 45 år.

BEKYMRET: YS-leder Jorunn Berland er bekymret for at utviklingen har snudd i negativ retning når det gjelder å ta ansvar for barna.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
BEKYMRET: YS-leder Jorunn Berland er bekymret for at utviklingen har snudd i negativ retning når det gjelder å ta ansvar for barna. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Likestillingen mellom kvinner og menn hjemme går fremover, men alt for sakte. Jeg håper vi vil se en betydelig endring om noen år, når nye generasjoner skaper hjem og familie, sier YS-leder Jorunn Berland.

Som svar på spørsmål om hvem som tar mest ansvar for hus og hjem, viser undersøkelsen svært ulike virkelighetsoppfatninger. Flertallet av kvinnene mener at de gjør mest. Andelen kvinner som mener at de deler ansvar for hus og hjem likt med partneren er økende. Svært få kvinner mener partneren gjør mest.

Menn mener de gjør mest

Ser vi på mennenes svar får vi en annen historie. Nesten halvparten av mennene mener de deler likt på dette ansvaret. Denne andelen har vært ganske stabil siden 2009. Andelen menn som mener partneren gjør mest har avtatt markant siden 1989. En økende andel menn mener de gjør mest.

Den lave, men positive utviklingen fortsetter også i spørsmålet om hvem som tar ansvaret for å være hjemme med syke barn. Flere kvinner og menn hevder i 2018 å dele ansvaret med å være hjemme med syke barn likt enn tidligere.

Jorunn Berland mener arbeids- og privatlivet henger nøye sammen.

- Hvor likestilt vi er hjemme er helt avgjørende for hvordan kvinner kan delta i det betalte arbeidslivet. Tiden må strekke til hvis du skal klare å stå i full jobb. Og summen av arbeidet hjemme og ute kan belaste kvinners helse på en slik måte at det blir vanskelig å stå i full stilling fram til pensjonsalderen.

Både kvinner og menn har kompliserte kabaler som skal gå opp i travle hverdager.

- Det er på sin plass å minne om at arbeidsgiver er lovpålagt å legge til rette, slik at flest mulig kan delta i lønnet arbeid. Det tjener vi alle på. sier YS-leder Jorunn Berland.

Arbeidslivsbarometeret for 2018 skal i sin helhet legges fram under Arendalsuka.

Hele Norges coronakart