Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På dødsleiet ringte mannen politiet. Han ville si hva han hadde gjemt i en eske på loftet

Hadde vært savnet i 30 år.

FUNN: På Baksiden kan man se at «Othello og Desdemona» blant annet har vært utstilt i Zürich. Foto: FBI
FUNN: På Baksiden kan man se at «Othello og Desdemona» blant annet har vært utstilt i Zürich. Foto: FBI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et gammelt tyveri, en flyttekasse på et loft i Maryland, bånd til organisert kriminalitet og en aldrende mann med både dårlig helse og dårlig samvittighet.

Det er ingrediensene i historien New York Times kunne fortelle før helga der et mer enn 100 år gammelt maleri plutselig dukket opp igjen etter mer enn 30 år på avveie.

Stjålet

I 1988 ble maleriet «Othello og Desdemona» av Marc Chagall stjålet fra Ernest og Rose Hellers leilighet på Manhattan i New York.

I tillegg til maleriet ble en rekke smykker, skulpturer, sølvtøy og tepper stjålet fra leiligheten. Ernest Heller fortalte selv til nyhetsbyrået UPI at det var en samling de hadde brukt hele livet på å bygge opp.

Det viste seg at det var en mann med tilgang til leilighetsbygget som sto bak både dette og andre tyverier.

I en pressemelding fra FBI sier etterforsker Marc Hess i byråets kunstavdeling at mannen tok seg inn i leiligheter og tømte dem for verdisaker da han visste at de sto tomme.

SKJULT SKATT: Dette mesterverket, som skildrer en kjent halshugging fra bibelen, har vært forsvunnet i 400 år og er verdt 1,1 milliarder kroner. Det ble funnet av en intetanende fransk familie da det oppstod en vannlekkasje på loftet. Video: Reuters ... Vis mer Vis mer

Dødelig sykdom

Tyven henvendte seg så til den nå 72 år gamle mannen i Maryland. Han visste at 72-åringen hadde koblinger til et bulgarsk kriminelt miljø, og ønsket at han skulle finne en kjøper til ham.

72-åringen gjorde som han ble forespurt, men da han oppdaget at tyven aktet å ta alle pengene selv, valgte han i stedet å beholde maleriet.

Han skal selv ha forsøkt å selge det til flere museer i Washington-området, men da kuratorene stilte spørsmål til manglende dokumentasjon, ble «Othello og Desdemona» liggende og samle støv i en eske på mannens loft.

Der har det ligget i snart 30 år inntil han selv tok opp telefonen og slo nummeret til politiet.

Ifølge New York Times lider han av en dødelig sykdom, og har et ønske om å gjøre opp for seg før han går bort.

På auksjon

Det er usikkert nøyaktig hvor mye maleriet er verdt, men Christopher Marinello i Art Recovery International anslår ifølge CNN verdien til å ligge mellom 700 000 og 900 000 dollar. Det tilsvarer et sted mellom 5,5 og 7 millioner norske kroner.

Maleriet vil bli returnert til etterkommerne av Ernest og Rose Heller før det, etter en mer detaljert verdi- og tilstandsvurdering, vil bli auksjonert bort.

VERDIFULLT: Det er anslått at bildet er verdt et sted mellom 5,5 og 7 millioner norske kroner. Foto: FBI
VERDIFULLT: Det er anslått at bildet er verdt et sted mellom 5,5 og 7 millioner norske kroner. Foto: FBI Vis mer

Det er ikke ventet at myndighetene vil ta ut noen tiltale mot tyven eller 72-åringen da saken er foreldet.

Mannen som i 1988 stjal maleriet har allerede sonet for forhold som ifølge FBI kan knyttes til tyveri og salg av kunst fra andre leilighetsbygninger.

I et skap

Der 72-åringen fra Maryland godt visste hva han hadde liggende i esken, er det andre som har fått seg et realt «kunstsjokk» da de har ryddet i kriker og kroker.

For halvannen uke siden skrev Dagbladet om gallerist Robert Warren ved Hoyt Sherman Place-galleriet i byen Des Moines i delstaten Iowa som bare skulle rydde i et skap. Der inne fant han et gammelt og medtatt oljemaleri.

Det viste seg å være malt av den nederlandske mestermaleren Otto van Veen (1556-1629).

Funnet ble gjort en februardag for mer enn to år siden, men først nå har han fortalt historien bak funnet.

- Det tok nesten et år å få maleriet restaurert og rammet inn. Verdien av det er noe uklart, men det er sannsynligvis verd et sted mellom fire og elleve millioner dollar, kan Warren fortelle til CNN. Det betyr en verdi mellom 30 og 90 millioner norske kroner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!