På dronningbesøk

LONDON (Dagbladet): Onsdag kommer dronning Elizabeth II og prins Philip på statsbesøk til Norge. I den forbindelse drakk Dagbladet te med melk på Buckingham Palace.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opp fra undergrunnen ved Victoria stasjon og ut i koket. London har på seg tropehjelm og trafikken står. Det er 20 minutter til audiens i en av dronning Elizabeths mange residenser, Buckingham Palace.

For å komme over på den riktige siden av gata brukes undergangen. Der nede stinker det. De hjemløse i skyggen av slottet har ikke innlagt bad og wc, men sengene av brettet papp er ryddige.

To politimenn stopper oss foran sideinngangen og spør hva vi har å bestille. Papirene er i orden og det er åtte minutter igjen. Det smaker med en Prince mild ute på den store slottsplassen, mens turistene fotograferer ved de høye jernportene.

Dronning Elizabeth II

  • Elisabeth Alexandra Mary, født 21. april 1926.
  • Er eldste datter av kong Georg VI og dronning Elizabeth I.
  • Ble kronet til dronning 2. juni 1953.
  • Giftet seg i 1947 med Philip Mountbatten, som fikk tittelen hertug av Edinburgh.
  • Har fire barn, Charles, prins av Wales (1948), Anne, prinsesse (1950),

Andrew, hertug av York (1960) og Edward, jarl av Wessex (1964).

  • Har tidligere vært på statsbesøk i Norge i 1955, 1969 og 1981.

Dette er porter som de siste tjue årene ikke har greid å holde virkeligheten stengt ute for Elizabeth, som ble kronet til dronning bare 26 år gammel. Sammen med hertugen av Edinburgh, prins Philip som nylig rundet 80 år, har paret gitt liv til Charles, Anne, Andrew og Edward.

DRONNINGBARNA HAR gitt firebarnsmora store bekymringer etter at de ble voksne. Både prins Charles, prins Andrew og prinsesse Anne er skilt. Det er ikke en gang nødvendig å rippe opp i tragedien prinsesse Diana. Dronningen har da også uttrykt sorgen ved å beskrive det onde året som «annus horribilis».

- Skal det være melk i teen? Vi sitter ved et rundt bord inne i slottet. Teen er svak med melk, og småkakene fra supermarkedet settes nærmere. Vi sitter på rokokkogrønne stoler. Neppe hentet fra IKEA-serien «Knugen».

- Nei, dronningen gir aldri intervjuer, sier hennes pressesekretær Penny Russell-Smith.

- Hva er årsaken? Penny smiler.

- Det har seg sånn. Det er et prinsipp og en tradisjon her at hun ikke snakker med pressen, sier hun og legger til at alt styret rundt den britiske kongefamiliene heller ikke gjør dronningen mer motivert til å uttale seg.

Britisk presse har tatt til orde for at dronningen må bli mer i takt med det samtiden, og ikke gjemme seg bak kronjuveler og pompøsitet.

Kong Olav og kong Harald blir ofte brukt som forbilder. Det norske kongehuset omtales som det syklende monarki som også tar trikken, går på ski, går på vanlig skole og som finner gode dronningemner ute blant folket.

DRONNING ELIZABETH har åpnet opp en smule for den nye tid. Prins Charles er den som med størst tydelighet viser at han ønsker å bli sett på som en ressurs med egne meninger om kunst, kultur, landbruk, arkitektur og miljøvern. At hans utvalgte er Camilla Parker Bowles får han derimot ikke mye kreditt for av britene.

Prins Andrew blir sett på som en slags tøffelhelt som nå ønsker å gifte seg med Sarah Ferguson igjen. Visstnok.

Prins Edward og hans Sophie fikk denne vinteren også føle mediapresset. En journalist fra News of the World, utkledd som arabisk sjeik, fikk Sophie i en frittalende versjon. Hun kom med syrlige kommentarer både om statsminister Blair og hans kone. Svigermor Elizabeth ble kalt «kronhjorten».

Vår konge om statsbesøket:

«Det er med stor glede jeg ønsker Hennes Majestet dronning Elizabeth og prins Philip velkommen til Norge. Kontakten mellom våre to land går svært langt tilbake i tid. De har utviklet seg gjennom århundrer og i dag er Storbritannia et av de land som står oss aller nærmest. Nære bånd har hjulpet oss gjennom krisetider», skriver HM Kong Harald V i magasinet «Britain & Norway.

«A very special relationship» som blant annet det britiske Utenriksdepartementet sponser i forbindelse med besøket over Nordsjøen. Britene har som tradisjon å utgi spesialmagasiner hver eneste gang dronningen foretar et statsbesøk.

Britenes dronning om statsbesøket:

«Vi er stolte av båndene fra historien, kulturarven og vår felles slekt som har knyttet oss sammen som naboer på hver side av Nordsjøen i flere århundrer. Vi er like stolte av bindeleddet i vår egen samtid som moderne demokratier, nære allierte og samarbeidspartnere i en verden i rask endring» skriver dronning Elizabeth II i samme spesialmagasin.

Ons dag lander hun på den militære flypassen på Gardermoen for å bli hilst velkommen av kong Harald og dronning Sonja på Slottet klokka 15.00. Foruten kransenedleggelse ved Akershus slott, benytter prins Philip anledningen til en rundtur på HMS «Illustrious» som ligger ved Oslo havn.

Kvelden er avsatt til statsbankett med inviterte gjester fra de vi må kunne kalle bedrestilte nordmenn. Carpe champagne.

BOLTELØKKA SKOLE får storveis besøk torsdagen derpå. Når skoleklokka ringer inn - på slaget ti - vil dronningfølget ankomme for en times undervisning.

- Besøket vil være tredelt. De kongelige vil få anledning til å se hvordan det undervises i norsk og engelsk i tillegg til hvordan elever fra andre kulturer får innføring i det norske språket, forteller Penny Russell-Smith.

Etter Bolteløkka blir det anledning for den jamne bynordmann å få et glimt av Elizabeth når det er lagt opp til en gå-ute-på-gata-seanse ved Oslo rådhus.

Ettermiddagen vil inneholde et galleribesøk ved Astrup Fearnley museet for å se på britisk samtidskunst.

På veggene i Buckingham Palace henger det også kunst fra en svunnen imperietid. I vårt lille avlukke et stort maleri av sir Robert Murray Keith. Tungt fargelagt. Ute i gangen er det tykke tepper og stille.

ETTER EN TIMES briefing er teen drukket, småkakene uberørte av mennesketenner og tabloidaudiensen over. Vi blir hilst farvel av en barokkledd tjener.

Ved gjerdene står japanere med autofokus og med et håp om få et kongelige glimt. Det får de. Prins Edward kommer gående. Vi utfører et hodenikk etter gjeldende britiske manérer.

Vi abdiserer ut. Nede i undergangen er det fortsatt ryddige pappsenger klare, for nattens dronninger.

TIL NORGE: Dronning Elizabeth II.