På dypt vann

Utenfor EU skulle vi bli best i verden. Men norsk fiskeriforvaltning gikk likevel på grunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Riksrevisjonen har undersøkt om norsk fiskeriforvaltning er i tråd med Stortingets fromme forutsetninger. Svaret er nei. Forvaltningen ledsages ikke lenger av et ønske om fisk som levevei for folk på Smøla, Steigen og Senja. Riksrevisjonen beskriver ei næring på dypt vann - både økologisk og økonomisk - og knuser forestillingen om fiskeristormakten Norge som verdensmestere i forvaltning av torsk og andre kommersielle arter. Vi husker ennå den selvgode historien vi fikk servert under EU-kampen i 1994: Bare vi holdt glupske spanjoler unna våre farvann, kunne vi fortsette med vår fullkomne modell oppe i Barentshavet, sammen med russerne. Det var jo utlendingene som drev med overfiske og kortsiktig jakt på fortjeneste, ikke vi. I dag er det grunnlag for å spørre om norsk fiskeriforvaltning er ute av styring, slik at motsetningene i Fiskeri-Norge stikker dypere enn noensinne. Kanskje fiskarhøvdingen Edgar Ingebrigtsen i Finnmark likevel var inne på noe da han i et muntert øyeblikk påsto at «norsk fiskeripolitikk er planlagt i fylla og vedtatt i bakrus».

SELV THORBJØRN JAGLAND

har motvillig måttet erkjenne at EUs felles fiskeripolitikk ikke er noen lærebok i føre-var-prinsippet. Men Riksrevisjonen dokumenterer at vårt eget land deler skjebne med den beryktede EU-forvaltningen: I Norge blir kvoter systematisk fastsatt langt over forskernes anbefalinger, de mest fiskeriavhengige regionene tappes for fiskerettigheter. Kvoter er et investeringsobjekt og omsettes for eventyrlige summer, og vi har for mange store fiskebåter i forhold til hvor mye fisk som finnes i havet. Og viktigst av alt: Akkurat som på EUs felles hav har alle forsøk på å redusere denne overkapasiteten gått på dunken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer