På eksotisk fuglefest i nord

Fugletittere fra hele Europa samler seg nå på verdens første arktiske fuglefestival på Varangerhalvøya i Finnmark.

EKSOTISK: Lundefugler i kamp om de beste hekkeplasse. I Vardø arrangeres i disse dager verdens første arktiske fuglefestival. Foto: Tormod Amundsen/Biotope
EKSOTISK: Lundefugler i kamp om de beste hekkeplasse. I Vardø arrangeres i disse dager verdens første arktiske fuglefestival. Foto: Tormod Amundsen/BiotopeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polarlomvi og polarmåke er de mest ettertraktede fugleartene for fugleentusiastene som samles i Vardø til Artic Gullfest, verdens første arktiske fuglefestival. I tillegg til Havørn og jaktfalk, selvfølgelig.

Litt rare - Folk synes at vi var litt rare da vi flyttet nordover for å kikke på fugler.  I Norge er ikke fugletitting spesielt populært. Men i England og USA er fugletitting en hobby for millioner av mennesker. I England er det seks millioner fuglekikkere. Og det gjør at fuglekikking til landets nest poulære hobby etter fotball, sier Tormod Amundsen, arkitekt og fugletitter.

Han og samboer Elin Taranger driver arkitekt-og fuglekikkerkontoret Biotope og er initiativtakere til festivalen. Samboerparet har jobbet med å lage fuglekikkerskjul på Varangerhalvøya de siste årene. Håpet er å jobbe opp øya til å bli et eldorado for natubasert reiseliv og fugleturisme.

Kan gå vilt for seg - Vi har sett opp til 30 havørner samtidig, Varangerhalvøya har et fantastisk fugleliv, og er den enste internasjonalt kjente fugleplassen i Norge, sier Amundsen, som er i full gang med festivalen da Dagbladet ringer.

Det er nå om våren de arktiske fuglene kommer inn fra Barentshavet for å hekke. Da kan det gå temmelig vilt for seg. Snille lundefugler blir de reneste kamphaner når de slåss om de beste hekkeplassene og de beste damene.

- Da blir det blodspor i snøen. Akkurat nå legger vi ut fiskeslog på stranda i Kiberg, slik at vi kan studere polarmåkene bedre. Vi har hatt et godt samarbeid med lokale fiskere, sier Amundsen.

Deltakere fra syv land På den arktiske fuglefestivalen deltar det fuglekikkere fra Spania, Italia, England, Nederland, Irland og Canada. Hobbyen fuglekikking har også etthvert fått et oppsving blant lokalbefolkningen. Flere jakter nå etter fugl med kikkert og kamera.

FUGLETITTER: Tormod Amundsen og samboern er initiativtakerne til Arctic Gullfest. Foto:Biotope
FUGLETITTER: Tormod Amundsen og samboern er initiativtakerne til Arctic Gullfest. Foto:Biotope Vis mer
:POLARLOMVI: Polarlomvi på vei inn fra Barentshavet til hekkeplasser på Varangerhalvøya. Foto: Tormod Amundsen/Biotope
:POLARLOMVI: Polarlomvi på vei inn fra Barentshavet til hekkeplasser på Varangerhalvøya. Foto: Tormod Amundsen/Biotope Vis mer