Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- På en drøy måned har 23 personer mistet livet av sult. Seks av dem var under ett år gamle

Ny rapport fra byen der innbyggerne ikke får mat.

OKTOBER I FJOR: Dette bildet, som er fra 18. oktober 2015, viser forrige innførsel av humanitær hjelp til byen Madaya i Syria. Byen har vært beleiret siden i fjor sommer, og bare den siste måneden har det kommet rapporter om at 23 mennesker er døde av sult i byen. Foto: Røde Kors
OKTOBER I FJOR: Dette bildet, som er fra 18. oktober 2015, viser forrige innførsel av humanitær hjelp til byen Madaya i Syria. Byen har vært beleiret siden i fjor sommer, og bare den siste måneden har det kommet rapporter om at 23 mennesker er døde av sult i byen. Foto: Røde Kors Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den syriske byen Madaya ble beleiret i juli 2015. Siden da har det bare kommet innførsel av mat til byen én gang. Det var den 18. oktober i fjor, ifølge en fersk rapport fra Leger Uten Grenser.

De siste dagene har resten av verden fått se noen av konsekvensene av at byens beboere regelrett sulter: bilder av utmagrede barn og voksne. Flere har også mistet livet som følge av mangelen på mat.

- Livstruet Ifølge rapporten fra Leger uten Grenser har 23 mennesker dødd av sult i Madaya siden 1. desember 2015:

• Seks av dem var under ett år gamle.

• Fem av dem var over 60 år gamle.

• Tolv var i alderen fem til 60 år.

RAMMER BARNA: Beleiringen av byen Madaya rammer også barna. ifølge en fersk rapport fra Leger uten Grenser har seks barn under ett år mistet livet som følge av sult siden 1. desember.  Foto: Reuters/ Scanpix
RAMMER BARNA: Beleiringen av byen Madaya rammer også barna. ifølge en fersk rapport fra Leger uten Grenser har seks barn under ett år mistet livet som følge av sult siden 1. desember. Foto: Reuters/ Scanpix Vis mer

• Av de døde var 18 personer menn og fem kvinner.

- Rundt 20 00 innbygger i byen er livstruet berøvet det grunnleggende for å overleve, fastslår Leger Uten Grenser i sin rapport.

Mødre uten melk I går uttalte FN at de nå har fått tillatelse av den syriske regjeringen om å levere ny humanitær hjelp inn i byen. Det vil skje i løpet av kort tid, heter det i en uttalelse fra FN.

Den forrige konvoien med humanitær hjelp til Madaya var det Røde Kors/Syria Røde Halvmåne som stod for. Svein Mollekleiv, president i Røde Kors Norge forteller at konvoien bestod av 31 lastebiler.

- Det skjedde etter langsiktige forhandlinger med partene. Vi trodde da at vi skulle klare å åpne en mer fast korridor med hjelp inn til byen, men kampene fortsatte og det ble vanskelig med en fast tilgang, sier Mollekleiv til Dagbladet.

Allerede den gangen kom det meldinger om at nybakte mødre var så underernærte at de ikke hadde melk å gi til de nyfødte barna sine, forteller Mollekleiv - og at i neste forsendelse skulle babymelkerstatning prioriteres.

- Enorme lidelser Madaya er en av 15 byer eller steder som er blitt beleiret i Syria i løpet av den nå fire år lange borgerkrigen i Syria, som står mellom president Bashar al-Assads regime og et stort antall opprørsgrupper med Den islamske staten (IS) i front.

RØDE KORS-PRESIDENT: Svein Mollekleiv. Foto: Helge Sunde / Samfoto
RØDE KORS-PRESIDENT: Svein Mollekleiv. Foto: Helge Sunde / Samfoto Vis mer

- Man vet aldri helt sikkert hvor mange som lever i såkalte beleirede områder, men vi snakker om at det er mellom 400 000 og 500 000 som lever i områder der konflikten raser og kampene er så brutale at områdene er blitt avstengt, sier Mollekleiv.

Han forteller at han har daglig kontakt med Syria Røde Halvmåne.

- De er vitne til enorme lidelser til så mange mennesker. Samtidig opplever de en enorm glede når de kommer fram til dem som har så desperate behov, sier Mollekleiv om de frivillige hjelpearbeiderne. Ifølge hans opplysninger har 650 helsearbeidere blitt drept i Syria siden borgerkrigen startet.

- Ifølge de opplysningene Røde Halvmåne og Røde Kors har gitt meg har 13,5 millioner mennesker behov for humanitær hjelp i Syria i dag. 4,5 millioner barn har ikke opplevd annet enn krig i Syria. Konflikten har nå vart like lenge som andre verdenskrig, påpeker han.

- Konstant terror Generalsekretær for Flyktninghjelpen, Jan Egeland sier til Dagbladet at det nå er behov for mer enn humanitær hjelp til de beleirede byene i Syria.

 - Det er behov for avtaler mellom de stridende partene, som beskytter sivilbefolkningen. I tillegg er det behov for mer ressurser til hjelpearbeid, sikkerheten til hjelpearbeiderne og våpenhvileavtaler, sier Egeland.

Han sier vi her i Norge ikke kan forestille oss hvordan det er å leve under beleiring, slik innbyggerne i den syriske byen Madaya gjør.

- Det er en konstant terror fra morgen til kveld. Du vet ikke om du overlever neste dag, eller om moren din, faren din eller barna dine overlever, sier Egeland til Dagbladet.

BILDE FRA 2013: Dette bildet av en skoleklasse i byen Madaya ble tatt i september 2013, før byen ble beleiret. Foto: AP / Scanpix
BILDE FRA 2013: Dette bildet av en skoleklasse i byen Madaya ble tatt i september 2013, før byen ble beleiret. Foto: AP / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media