På en måned har Japan funnet elleve mystiske spøkelsesskip. Om bord er det bare råtnende lik

Kan være fra Nord-Korea.

SPØKELSESSKIP: På en drøy måned har elleve fiskebåter dukket opp langs den japanske kysten. Om bord har de til sammen funnet 22 døde. Så langt er det ikke bekreftet hvor skipene kommer fra, men det spekuleres i om de kan være nordkoreanske. Foto: Kyodo News via AP / NTB Scanpix
SPØKELSESSKIP: På en drøy måned har elleve fiskebåter dukket opp langs den japanske kysten. Om bord har de til sammen funnet 22 døde. Så langt er det ikke bekreftet hvor skipene kommer fra, men det spekuleres i om de kan være nordkoreanske. Foto: Kyodo News via AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste tiden har japanske myndigheter gjort en rekke makabre funn langs kysten. Bare siden oktober har elleve medtatte fiskebåter blitt funnet.

Om bord har de til sammen funnet 22 døde mennesker som alle er så ille tilredt at det så langt ikke har vært mulig å slå fast hvor de kommer fra eller hva som var dødsårsaken. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Press fra Kim? Selv om verken Nord-Korea eller Japan har bekreftet at fiskebåtene kommer fra det lukkede regimet, er det mye som tyder på at flere av farkostene kommer derfra.

Landets diktator, Kim Jung-un, skal tillegge fiske stor prioritet, og det er meget mulig båtene har trukket lenger til havs enn vanlig for å sikre seg en større fangst.

Ifølge Reuters kan man også se av TV-bilder at i alle fall ett av fartøyene har et skilt der det står at det tilhører den nordkoreanske hæren. Et annet hadde restene av det som virket å være et nordkoreansk flagg.

Båtene er relativt store, men primitive. Talspersoner for kystvakten har sagt at ingen av dem hadde GPS, og at fiskerne kan ha omkommet som følge av sult da de ikke lenger fant land.

Mulig forklaring Ifølge meteorologene har ikke værforholdene vært røffere i November enn i tidligere år, men senhøsten byr tradisjonelt sett på vind fra nordvest som kan være krevende for fartøy som ikke er utrustet for det åpne havet.

Perioden fra oktober til januar er også sesong for blekksprut og kongekrabbe, og det er ikke uvanlig at antallet båter i sving øker betraktelig i denne perioden. Det sier Kim Do-hoon som er professor ved Universitetet i Busan.

- Kim Jong-un har lagt stor vekst på fisket, så det kan forklare hvorfor det er flere båter som går ut, sier han.

- Men nordkoreanske båter er generelt dårlig rustet med dårlige motorer og utstyr. De risikerer livene sine ved å gå så langt fra kysten.

At det dukker opp ukjente fartøy langs den japanske kysten er dessverre ikke et nytt fenomen, selv om mengden skip denne høsten har vært uvanlig høy.

I fjor dukket 65 båter opp, sammenliknet med hele 80 året før.