Lemlestet av IS

På en minnepenn har brødrene en video de håper IS en dag vil bli straffet for

Måtte vente på sin tur. 

- IKKE MENNESKELIGE: Azad Hassan gråter når han forteller hvordan IS hogget hånda av både ham og storebroren. Faren ligger i stolen foran dem. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/NTB Scanpix
- IKKE MENNESKELIGE: Azad Hassan gråter når han forteller hvordan IS hogget hånda av både ham og storebroren. Faren ligger i stolen foran dem. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På en liten minnepinne har Hassan-brødrene fra Irak en video de håper en dag kan gjøre at terrorgruppa IS kan bli dømt for skadene de påfører uskyldige.

Først måtte Azad se terrorgruppa IS hogge brorens hånd. Så måtte han vente på at det ble hans tur. Først lokalbedøvelse og et tau rundt armen.

Så hogget de av ham hånda. Rundt dem sto flere titalls menn og gutter, tvunget til å se på.

FORTELLER HISTORIEN: Brødrene Hassan. REUTERS/Mohammed Salem
FORTELLER HISTORIEN: Brødrene Hassan. REUTERS/Mohammed Salem Vis mer

- Bandt fast hånda mi

Alt dette ligger på minnepinnen, skriver Reuters, som har møtt brødrene Azad (21) og Mohamed (25) i Irak, etter at de skal ha kommet seg ut av Mosul - en av landets IS-okkuperte byer.

Det er først og fremst broren han tenker på, når han forteller historien.

- Så lenger jeg lever, kommer jeg aldri til å glemme øyeblikket de kuttet av broren min sin hånd, sier Azad til nyhetsbyrået.

- Deretter bandt de fast hånda mi. De måtte gjøre det to ganger for å få til å kutte den av. Jeg håpet jorda skulle åpne seg, sier han.

EKSKLUSIVT FRA CNN: På innsida av et fengsel i Nord- Irak, sitter det tusen fanger, alle beskyldt for å være tilknyttet terrorgruppa IS. Her møter vi tre av dem, som ikke lenger vil assosieres med IS. Video: CNN. Vis mer

IS straffet dem for å ha brutt seg inn hos en baker og stjålet mel. Først ble de «dømt» til halshogging, men så endret de dommen til amputasjon.

Terrorgruppa tok over Mosul - byen der mennene ble lemlestet - sommeren 2014.

- Mosul er neste Aleppo

Nå - to og et halvt år seinere - kaller Røde Kors' generalsekretær Mosul det neste Aleppo; den syriske byen som beskrives som et helvete på jord. Torsdag begynte organisasjonen å evakuere sivile, som lever under katastrofale tilstander.

- Jeg er stygt redd for at Mosul kan bli det neste Aleppo, sier generalsekretær i Røde Kors, Bernt Apeland, til Dagbladet - ett døgn etter at han selv kom hjem fra byen.

- Det er 1,2 millioner mennesker fanget inne i byen, IS holder stand inne i byen og koalisjonen og regjeringsstyrkene går inn mot byen. Den humanitære situasjonen der og er i ferd med å bli veldig vanskelig.

UTE AV MOSUL: Brødrene kom seg vekk. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/NTB Scanpix
UTE AV MOSUL: Brødrene kom seg vekk. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/NTB Scanpix Vis mer

- Det er mangel på mat, vann, medisiner. Krigsskadene øker dramatisk om dagen, sier han.

IS egne domstoler

Hassan-brødrene forteller grusomme historier lik de mange andre før dem har gjort; om hvordan det er å leve i en IS-kontrollert by. Hvordan innbyggerne blir banket til døde, skutt, torturert, halshogget.

- Det var IS' egne «domstoler» som vurderte hvilken straff folk skulle få, ifølge mennene.

- De er ikke menneskelige, de går imot alt som er menneskelig, sier Mohamed.

En flyktning i Khazer-leiren viser Reuters arrene han har etter at terroristene angivelig dro ut tennene hans og kuttet tunga hans, etter at han skal ha røyket offentlig.

LES OGSÅ: Livet på innsiden av IS-hovedstaden: «Maya» ble fengslet og anklaget for å være vantro

LES OGSÅ: Bombing dag ut og dag inn har fått noen av de 40 norske IS-tilhengerne i Syria til å ønske seg hjem til moderlandet.

VISER LIVET I IS-BYEN: De to syriske kvinnene risikerer å bli steinet til døde dersom noen oppdager at de i all hemmelighet filmer livet i Raqqa, IS sin hovedstad. Video: Expressen Vis mer