ARRESTERT: Den 53 år gamle amerikaneren, bosatt på Filippinene, ble pågrepet i en razzia 20. april. Politiet gjorde store beslag, blant annet 30 harddisker med overgrepsmateriale. Video: AP DV / NTB Scanpix Vis mer

På et av soverommene finner de barneundertøy, kameraer og håndjern. På veggen har noen skrevet «Mamma og pappa elsker meg»

Direktesender overgrep fra Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 20. april banket det på døra til en 53 år gammel mann fra Illinois i USA, men bosatt i Mabalacat utenfor Manila på Filippinene. Gjennom sikkerhetskameraet sitt så han noen av mennene hadde bokstavene «NBI» på jakkene sine.

Idet han satte seg for å gjøre et søk på de tre bokstavene for å finne ut hva de sto for, slo Fillipinenes «National Bureuau of Investigation» inn døra hans.

53-åringen ble sporenstreks bundet med det første de kunne finne, en Iphone-lader, slik at han ikke kunne slette verdifullt bevis. Det var nemlig datamaskinen hans de var ute etter.

Gjorde funn

Nyhetsbyrået Associated Press (AP) var med på razziaen som skjedde for snaue tre uker siden, og forteller i detalj om hva etterforskerne fant i leiligheten til den utflyttede amerikaneren.

Det lille huset besto av to soverom. De fant mannen, og så mye som 30 harddisker fulle av overgrepsmateriale. Men det var ikke det verste.

På et av soverommene fant de barneundertøy og barnesko, tau, brukerutstyr til metamfetamin, kameraer og håndjern. På veggen hadde noen skrevet «Mamma og pappa elsker meg» og tegnet et knust hjerte ved siden av.

Kunne slettet mye

Funnet hos 53-åringen skulle vise seg å bli et av de største av sitt slag noen sinne på Filippinene.

De tok også beslag i en Cheery Mobile Touch-tablet, og denne hadde mer enn 4000 kontakter lagret. Den var også noe av grunnen til at de handlet så raskt som de gjorde. Med en firesifret kode kunne han slettet alt som var lagret på den.

Selv prøvde mannen seg med en rekke forklaringer. Han hevdet at han hadde alle slags typer filer, at han var schizofren, at filene må ha havnet der da «en dansk fyr» lånte datamaskinen hans og at filene må ha havnet der ved et uhell mens han lastet ned noe annet.

FUNN: Politiet gjorde en rekke funn i leiligheten til 53-åringen. Foto: AP Photo / Aaron Favila / NTB Scanpix
FUNN: Politiet gjorde en rekke funn i leiligheten til 53-åringen. Foto: AP Photo / Aaron Favila / NTB Scanpix Vis mer

Flyttet fra alt

Etter hvert som infrastrukturen blir bedre på Filippinene, har også antallet overgrep av denne typen skutt i været.

Øynasjonen i Sørkinahavet har fått høyere internetthastigheter, og bedre forutsetninger for overføring av penger. Dette er det flere som benytter seg av, og en av disse skal være en 54 år gammel mann fra Australia.

I 2011 flyttet tobarnsfaren fra jobb og familie i Melbourne. Han skal ha svindlet til seg flere millioner norske kroner, og bosatte seg så på Filippinene. Her har han ifølge myndighetene drevet en omfattende og særdeles brutal pedofiliring. Det skriver The Guardian.

Fra en rekke ulike leiligheter skal han ha strømmet brutale overgrep mot små barn, de yngste ikke eldre enn 18 måneder, og solgt tilgang til videostrømmen for så mye som 10 000 dollar per visning.

BUNDET: Politiet tok ingen sjanser, og bandt den pågrepne 53-åringen med en Iphone-lader. Foto: AP Photo / Aaron Favila / NTB Scanpix
BUNDET: Politiet tok ingen sjanser, og bandt den pågrepne 53-åringen med en Iphone-lader. Foto: AP Photo / Aaron Favila / NTB Scanpix Vis mer

- Det mest grusomme

54-åringen ble arrestert i Manila i februar i 2015, og er tiltalt for seksuelt misbruk av 11 barn, samt voldtekt, tortur, menneskehandel og drap av ei 11 år gammel jente politiet fant begravd under ett av husene han leide.

Enkelte av overgrepene skal være så bestialske at både advokater og etterforskere har begynt å gråte mens de har gått gjennom materialet.

- Det er det mest grusomme jeg har sett. Jeg gråt da jeg så det. Jeg har lyst til å begynne å gråte bare jeg snakker om det, sa Ruby Malanog, en av aktorene i saken til Sydney Morning Herald.

Flere av videoene skal visstnok fortsatt sirkulere på «det mørke nettet» - et sted hvor det er vanskelig å spore hvem som faktisk deler og laster ned slikt materiale.

- Dersom noen innrømmer å ha sett dette, innrømmer de i praksis et lovbrudd. Det har hendt at vi har arrestert mennesker som hevder de bare driver «undersøkelser», og hevder det handler om ytringsfrihet. Du vil ikke være «den personen», sier Frank Kardasz, tidligere leder ved etterforskningsgruppa ICAC til Vice.

TILTALT: Den 54-år gamle mannen fra Melbourne flyttet fra jobb og familie, og bosatte seg på Filippinene. Her skal han ha drevet en omfattende pedofiliring, og er nå tiltalt for en rekke forhold - blant annet mord. Foto: NTB Scanpix
TILTALT: Den 54-år gamle mannen fra Melbourne flyttet fra jobb og familie, og bosatte seg på Filippinene. Her skal han ha drevet en omfattende pedofiliring, og er nå tiltalt for en rekke forhold - blant annet mord. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kan gå fri

En av 54-åringens medsammensvorne, som gikk under tilnavnet «Savage Girl» i videoene, ble også arrestert tidligere i år.

Den 23 år gamle kvinnen er tiltalt for flere tilfeller av seksuelt misbruk av barn, og risikerer flere livstidsstraffer dersom hun blir funnet skyldig, ifølge Sydney Morning Herald.

Det ble lenge spekulert i om den 54 år gamle australierens angivelige lovbrudd ville bli straffet med døden i henhold til en ny lov innført av president Rodrigo Duterte i mars i år, men det ble det ikke.

Samtidig sår hans tidligere advokat Alejanra Pallugna tvil om han i det hele tatt vil bli dømt da store deler av de fysiske bevisene mot ham gikk tapt i en brann.

- Dersom han får en god advokat er det gode muligheter for at han kan gå fri, sier Pallugna ifølge New Zealand Herald.

Manglende virkelighetsbegreper

Ifølge AP skylder mange av kjøperne av slike tjenester som den 54-åringen skal ha tilbudt på manglende kontakt med det som faktisk utspiller seg på skjermen foran seg.

De har snakket med Scott Peeler, en tidligere ungdomsskolelærer fra Massachusets i USA, som har innrømt at han forsøkte å kjøpe tilgang til en slik videostrøm fra FIlippinene.

- Det var personer som snakket om å skade mennesker og barn på en måte jeg aldri hadde tillatt om jeg selv var til stede. Jeg drev sakte men sikkert inn i en verden som nå frastøter meg, sier Peeler.

Han ble i mars ble dømt til elleve og et halvt års fengsel.

GROVE OVERGREP: Politiadvokat Janne Ringset Heltne forteller om en av sakene som dreier seg om planlegging av grove overgrep mot et ufødt barn. Video: NTB Scanpix Vis mer

Har eksplodert

Denne typen overgrep mot barn, og det voldsomme omfanget, fikk økt oppmerksomhet i 2013 etter at forskere ved den Nederlandske organisasjonen Terre des Hommes gjorde et eksperiment.

De lagde en realistisk animasjon av ei 10 år gammel filippinsk jente de kalte «Sweetie», og gikk inn i flere chatterom. I løpet av bare ti uker hadde de identifisert 1000 menn fra 71 land som alle hadde forsøkt å få ulovlige bilder av «henne».

I fjor fikk det engelskbaserte Internet Watch Foundation fjernet nesten 60 000 internettlenker som inneholdt overgrepsmateriale mot barn.

Statistikken viser også at antallet saker har eksplodert de siste årene. Bare i fjor ble det rapportert 8,2 millioner tilfeller til Senteret for savnede og utnyttede barns tipslinje. Dette er like mye som de 17 foregående årene.

«Dark Room»

Også her til lands har politiet nå rettet søkelyset mot lyssky virksomhet på det mørke nettet - og spesielt etter at «Dark Room»- saken begynte å rulle.

Fredag 18. november aksjonerte politiet i Bergen mot et nettverk som har delt overgrepsbilder av barn. I chatteloggene politiet har beslaglagt, fantaserer menn om overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder.

Da etterforskningen ble offentlig kjent i november 2016, opplyste politiet at drøyt 50 personer var involvert.

Saken har siden bare økt i omfang, og blir beskrevet som den største av sitt slag i Norge.