HVA SKJEDDE? De tre mennene og Andrea har svært ulikt syn på hva som skjedde her natt til 23. mars 2014. Foto: Politiet

På et dolokk sitter en politibetjent. I badstua sitter Andrea. I en campingvogn sover tre menn

I denne saken legger Dagbladet fram avhørene i Hemsedal-saken og presenterer sentrale bevis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

23. mars 2014 rykker to politibetjenter ut fra lensmannskontoret i Gol.

Rett før klokka halv elleve kjører de inn på parkeringsplassen tilhørende leilighetskomplekset Stavtaket, som ligger like ved skitrekket i Hemsedal.

Wenche Voll åpner døra. Hun forteller at hun ikke vet så mye, men at det virker som at Andrea, hennes datter, er blitt dopet ned og utsatt for seksuelle overgrep av tre personer.

18-åringen sitter i badstua på badet i leiligheten. Hun ønsker egentlig ikke å snakke med noen, og vil ikke at noen skal se henne. Hun er i sjokk. Hun er redd.

Slik startet saken som to og et halvt år seinere skulle gjøre Andrea Voll Voldum til et navn og et ansikt så mange av oss forbinder med det som skjedde i Hemsedal natt til 23. mars.

Tre menn ble i juli i år frikjent for voldtektsanklagene av mindretallet i Borgarting lagmannsrett. Saken satte sinnene i kok, førte til en høylytt voldtektsdebatt og diskusjon om bruken av meddommere.

De frikjente har valgt å ikke uttale seg i media. Hva mener de om det som skjedde på nachspiel på «Harryhytta» og videre i nattetimene i campingvogna? Dagbladet har fått tilgang til avhørene, og gjengir deler av dem, sammen med beskrivelsene av hendelsesforløpet fra Borgarting lagmannsretts dom.

I denne saken forteller vi hvordan Andrea og de tre mennene forklarte seg for politiet i avhør og i retten.

Dagbladet har vært i kontakt med de frikjentes advokater.

Det er bare Arne Seland, som forsvarer en den gang 27 år gammel mann, som ønsker å bidra i saken.

- Jeg synes det er uheldig med en slik framstilling. En journalist burde ikke ha tilgang til politidokumentene i en sak og videre velge og vrake i hva han synes er viktig og hva han ikke synes er viktig. Folket vil ha en versjon i denne saken, og de vil ha jentas versjon, og journalister skal selge aviser, og derfor vil de gi den versjonen som de fleste vil ha. Journalisten har heller ikke vært i retten og sett bildet som ble skapt der. I en avisartikkel kan man få et inntrykk av hva som er sannheten, men det blir et veldig forvrengt bilde av sannheten, sier Seland til Dagbladet.

Her kan du lese resten av advokatens kommentarer til saken.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med de tre frikjente direkte.

- Det het noe med MD....

Søndag 23. mars 2014 klokka 10.23 ankommer politiet leilighetskomplekset Stavtaket. Tunge skyer henger over bygda, og gradestokken viser blått.

Politibetjenten, som seinere skal etterforske saken, står på gangen i leiligheten. Andrea har låst seg inne på badet. Politibetjenten gjør en avtale med Andrea. Hun får lov til å komme inn på badet, men får ikke lov til se på henne. Politibetjenten setter seg på dolokket, Andrea gjemmer seg bak badstudøra.

Politibetjenten forteller Andrea at de har fått høre hva som har skjedd av hennes mor, og at de gjerne ønsker å høre hennes versjon.

- Jeg skal prøve å fortelle litt, sier Andrea i sitt første avhør, hvor hun beskriver tre personer som hun var på nachspiel med på ei hytte, kalt «Harryhytta», og videre hva som skjedde i ei campingvogn tilhørende en av mennene.

Da hun kom til «Harryhytta» fikk hun en drink. Rom og cola, tror hun. Så spurte noen henne om de skulle gå ned i kjelleren.

- Det var ingen som sa de skulle ta dop, sier Andrea.

Hun forteller om en stor seng i kjelleren og om en pose med tre piller.

- Det het noe med MD..., sier Andrea, som da ikke visste hva MDMA var. Hun forteller at hun ble tilbudt stoffet. Hun spurte mennene om det er farlig, men de svarte nei. Hun puttet kapselen i munnen, og svelget den.

Først kjente hun ingenting. Så ble hun helt borte.

- Etter det, så har jeg ikke peiling på hva som skjedde. Jeg husker bare glimt.

Hun beskriver det som at det går rundt for henne. Ting skjer i veldig høyt tempo.

- Akkurat som spoling. Det begynner å prikke i hele kroppen, jeg blir helt lammet, sier Andrea, som forteller at hun husker glimt av at hun ligger i senga i kjelleren og av at noen har sex med henne.

Det neste hun husker er at noen bærer henne ut fra hytta, inn i noe som «sikkert er en taxi».

Det neste hun husker klart er at hun våkner opp i senga i en campingvogn, og at hun er avkledd på underkroppen. Hun ligger mellom to menn.

Dette er hva Andrea forklarte første gang hun ble avhørt som fornærmet i saken som har påført henne posttraumatisk stresslidelse og som har utsatt skolegangen.

Saken som hun i ettertid har snakket om utallige ganger. Saken som har fått enorme konsekvenser for henne og familien.

Etter avhøret, blir Andrea kjørt til voldtektsmottaket i Drammen. Hun er ikke sikker på om hun vil anmelde, men blir orientert av politiet om at de anmelder slike saker.

I et seinere avhør blir Andrea gjort oppmerksom på av politiet at de anmelder forholdet. Da svarer Andrea at hun synes dette er riktig og bra, og hun ønsket at de om hadde gjort dette, skulle bli straffet. Fortsatt klarer hun ikke helt å skjønne hva som har skjedd.

I de kommende dagene, skal hun få flere «flashbacks».

Politibetjentene som rykket ut til Hemsedal for å avhøre Andrea, kjører rett til campinghytta og pågriper de tre mennene Andrea beskrev.

Dersom du klikker deg inn på «Les mer»-boksene nedenfor, kan du lese hva de tre mennene fortalte om saken i avhør, og hva Andrea sa da hun var i stand til å snakke og huske mer.

I sakene nedenfor kan du lese om sentrale bevis i saken.

I saken nedenfor kan du lese hva som skjedde etter at dommen falt i Borgarting lagmannsrett.