Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Asylpolitikk

På ett år har 467 barn rømt fra norske asylmottak. Over halvparten har forsvunnet helt

«Sterkt bekymringsfullt», sier stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap). Nå jobber Ap og flere andre partier med forslag som skal gi mer trygghet til asylbarna.

HAR RØMT: Disse hendene tilhører asylsøkeren "Armin" fra Afghanistan, som Dagbladet fulgte på hans vei ut av Norge. Han er en av mange afghanske 18-åringer som rømmer fra landet, men mange stikker også av fra mottak før de fyller 18. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HAR RØMT: Disse hendene tilhører asylsøkeren "Armin" fra Afghanistan, som Dagbladet fulgte på hans vei ut av Norge. Han er en av mange afghanske 18-åringer som rømmer fra landet, men mange stikker også av fra mottak før de fyller 18. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra september i fjor til utgangen av september i år, har 467 barn rømt fra norske asylmottak.

Noen av dem er oppdaget senere i andre europeiske land, men 269 av disse barna er i dag fortsatt «forsvunnet» fra norske myndigheters kontroll, som opplyser at de har ukjent oppholdssted

- Sterkt bekymringsfullt

UDI er bekymret for hva slags skjebner som møter barna da, men understreker at de ikke har mulighet til å hindre barna så lenge de bor på åpne mottak.

- Vår bekymring knytter seg til at når de forlater mottaket, vil de ha vanskeligheter med å finne botilbud og å få dekket grunnleggende behov. I slike situasjoner vil de kunne være særlig sårbare for utnytting, det være seg menneskehandel eller på en eller annen måte bli utsatt for eller involvert i kriminalitet, skriver områdeleder Line Schei Mogenstad i UDI i en epost til Dagbladet.

I VG tidligere denne uka gikk også Politiets Utlendingsenhet ut for å advare asylbarna mot å stikke av.

- Meget sterkt bekymringsfullt

Det er særlig i 2017 at antallet forsvinninger fra mottak har skutt i været.

223 av barna som har forsvunnet det siste året er fra Afghanistan, og av disse har 114 ukjent oppholdssted i statistikken den dag i dag.

Arbeiderpartiet er bekymret over utviklingen, som de blant annet setter i sammenheng med den økte bruken av midlertidige oppholdstillatelser blant afghanske mindreårige.

- Det er meget sterkt bekymringsfullt at vi har så mange barn som forsvinner på den måten, og som vi ikke aner skjebnen til. Vi vet altså ikke om de fremdeles befinner seg i Norge, om de har reist til Paris eller Stocholm eller til Roma. Det er meget alvorlig, sier innvandringspolitisk talsperson Stein Erik Lauvås i Ap.

Ap vil lansere forslag

Partiet hans jobber i disse dager med et forslag som skal være med og begrense bruken av midlertidige tillatelser hos enslige mindreårige asylsøkere.

Forhåpentligvis kan det være med og begrense at barn rømmer, håper Lauvås.

Han oppfordrer de borgerlige partiene til å holde en konstruktiv tone når debatten kommer i Stortinget:

- Vi må tørre å diskutere hvordan vi skal håndtere en situasjon som er svært alvorlig for dem det angår, og da håper jeg vi kan holde debatten på det nivået det fortjener. Jeg håper at et nytt Storting kan føre en konstruktiv debatt i stedet for at det blir ropt opp om feilsignaler og åpne grenser med en gang noen ikke er enige med Frp i ett og alt, for det er ikke særlig konstruktivt, sier Lauvås.

114 afghanske barn borte

Den siste tiden har de såkalte oktoberbarna fått mye oppmerksomhet i norske medier.

Det er tilnavnet pressen har gitt de afghanske 18-åringene som risikerer å bli sendt ut av UDI denne høsten, og som har levd i Norge med midlertidige oppholdstillatelser som utgår den dagen de blir myndige.

SV er også bekymret - og
gir helheten i norsk returpraksis til Afghanistan skylda for de mange rømningene blant de afghanske barna.

Kommer også med forslag

Nå prøver SV, MDG og Rødt å samle støtte på Stortinget til et forslag som skal myke opp praksisen.

Det innebærer blant annet en midlertidig stans av returer til Afghanistan mens konsekvensene av returene blir undersøkt, og en omkamp om det såkalte rimelighetsvilkåret i utlendingsloven som ble fjernet i oktober i fjor.

Forslaget kommer i kjølvannet av en rapport fra organisasjonen Amnesty, som konkluderer med at Norge og flere andre land bryter menneskerettighetene når de tvangsreturnerer personer til Afghanistan.

- Amnestys rapport viste at noen av de som har blitt sendt tilbake faktisk er drept. Da mener vi det er grunnlag for å ha midlertidig returstans, slik at regjeringen kan verifisere for Stortinget at det faktisk er trygt, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV), som nylig også ble leder for kommunalkomiteen på Stortinget, som tar stilling til mange av spørsmålene knyttet til innvandring.

image: På ett år har 467 barn rømt fra norske asylmottak. Over halvparten har forsvunnet helt

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!