LØPER FRA VAREBIL: Turister og spanjolen prøver å komme seg i sikkerhet i Barcelona i ettermiddag, der gjerningsmannen kjørte sikk-sakk i folkemengden for å drepe og skade flest mulig. Foto: Oriol Duran / Ap / Scanpix
LØPER FRA VAREBIL: Turister og spanjolen prøver å komme seg i sikkerhet i Barcelona i ettermiddag, der gjerningsmannen kjørte sikk-sakk i folkemengden for å drepe og skade flest mulig. Foto: Oriol Duran / Ap / ScanpixVis mer

Terrorangrepet i Barcelona:

På ett år har minst 125 personer blitt meid ned og drept av terrorister

Å kjøre store biler inn i folkemengder er blitt både høyreekstremister og islamisters nye våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LASTEBIL-RÅD: I den tredje utgaven av Rumiyah gis råd om bruk av lastebiler i angrep: Hvor er det bra å slå til, hvilken lastebil bør du bruke - og hvilken type som bør unngås. En lastebil beskrives som et våpen som ikke er så kostbart.
LASTEBIL-RÅD: I den tredje utgaven av Rumiyah gis råd om bruk av lastebiler i angrep: Hvor er det bra å slå til, hvilken lastebil bør du bruke - og hvilken type som bør unngås. En lastebil beskrives som et våpen som ikke er så kostbart. Vis mer

Nice, juli 2016: En mann tar over en 20 tonns lastebil og kjører inn i en folkemengde under feiringen av Bastille-dagen i den franske byen Nice. 84 personer blir drept.

Dette dødelige lastebil-angrepet synes å være starten på en rekke såkalte bil-angrep. Siden i fjor sommer har minst 125 personer blitt meid ned og drept av ulike kjøretøy.

IS: - Gjør det enkelt

Slike bilangrep er enkle å organisere, billige, og nesten umulig å forsvare seg mot.

Terrorgruppa IS hevder i kveld at de står bak dagens Barcelona-terror, der minst 14 personer er drept.

IS har gjentatte ganger bedt folk om å angripe vestlige mål - og om å gjøre det enkelt.

- IS trekker fram stjernene: De som angrep Berlin, Paris. Beskjeden er at du skal gjøre det så enkelt som mulig, og at en ikke trenger være mange. Du skal bare gå ut og gjøre din plikt: Å drepe vantro mennesker, sier Admira Bajrektarevic til Dagbladet tidligere i år.

Bajrektarevic skrev masteroppgave om terrorgruppa IS' retorikk og propaganda, der hun studerte IS-magasinet Dabiq. Siden da har IS kommet med et nytt magasin, som heter Rumiyah. her oppfordrer IS til å angripe vestlige mål, med enkle midler.

- Flere av artiklene er nærmest som en manual med illustrasjoner og konkrete eksempler på hvordan folk har gjennomført aksjoner. I tillegg hylles folk som har begått terror, sier Bajrektarevic.

Ensomme ulver

«Her trengs ingen trening. Og biler er lett tilgjengelige for såkalte «ensomme ulver»», skriver Huffington Post.

Nettstedet har laget en oversikt over bilangrepene det siste året:

  • August 2017: Charlottesville, USA: En høyreekstremist kjører bilen inn i en motdemonstrasjon. En kvinne blir drept.
  • Juni 2017: London, Storbritannia: Flere menn bruker varebil og kniv. Åtte personer blir drept.
  • April 2017: Stockholm, Sverige: Lastebil kjører inn i folkemengde. Fire fotgjengere mister livet.
  • Mars 2017: London, Storbritannia: En mann meier ned fotgjengere. Fire blir drept. Gjerningsmann dreper også en politimann med kniv.
  • Desember 2016: Berlin, Tyskland: Gjerningsmann kjører inn i julemarked. 12 drepte.
  • Juli 2016: Nice, Frankrike: Mann tok over en enorm lastebil og dreper 84 mennesker.