På etterskudd

Veronica Orderud startet sin forklaring for retten med en latter, men endte i gråt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veronica Orderuds forsvarer Frode Sulland forklarte for sin klient at det betyr mye for troverdigheten at den siktede ikke forandrer sine politiforklaringer fra det ene avhøret til det andre. Slik forklarte hun i går for Nes herredsrett hvorfor hun holdt fast ved den samme serien fortielser og løgner som ektemannen Per Orderud allerede har forklart seg om. Veronica sprakk etter sju avhør, og kom med den versjonen om skytingen i selskapet på lille julaften på Orderud som Nes herredsrett også til slutt fikk fra Per Orderud i forrige uke. Per valgte som kjent å nekte ethvert kjennskap til skytingen, også etter at Veronica endret forklaring.

Sterk kontrast

Men også Veronica hevder, som Per gjorde da han forklarte seg for retten, at ekteparet absolutt ikke snakket om skuddet i kammerset på Orderud lille julaften, i tida som gikk mellom julaften formiddag i 1998 og til de ble arrestert og satt på hver sin varetektscelle. Det skjedde tre uker etter at Pers far, mor og søster var skutt og drept i nabohuset i pinsen 1999, og tre dager etter at Veronicas søster Kristin og Lars Grønnerød ble arrestert og siktet for disse drapene.

Rettsmøtet på Frogner i går begynte med overskudd og lys latter da Veronica Orderud tok plass i vitnestolen, i sterk kontrast til at fire mennesker risikerer 21 år i fengsel for drapene på tre mennesker på Orderud natt til 22. mai 1999. Men det varte ikke lenge før hun var kommet på det hun selv beskrev som «etterskudd». Latteren og overskuddet ble gradvis slipt bort for hver gang hun måtte svare på spørsmål om hvorfor hun hadde viklet seg inn i et tett nett av fortielser og løgner om juleselskapet og gårdstvisten.

Redd for å skuffe

På et tidspunkt utbrøt hun med gråten i halsen til aktor Olav Thue: «Jeg ble klar over at jeg satt seks måneder i varetekt fordi jeg løy om det juleselskapet. Du skjønner vel at jeg er forbanna lei meg for det.» Hun gråt, og forklarte hvor vondt det var å skuffe først advokat Rolf Nybakk som ikke fikk vite at underskriften på kjøpekontrakten som han prosederte på i gårdstvisten var forfalsket, og deretter forsvarer Frode Sulland som ikke fikk vite om skytingen i juleselskapet.

Til slutt spør aktor Thue med rolig, undrende og i en nesten medfølende tone: «Hva er det som gjør at du og din mann er så livredde for å skuffe advokatene deres?»

«Det er at det er flotte og fine mennesker som tror på deg, og som du ikke vil skuffe,» svarte Veronica.

Jeg kan ikke la være å undre meg over hvorfor redselen for å skuffe advokater er sterkere enn frykten for å bli stilt for retten og kanskje dømt for drap på tre mennesker?

Striden om gården

Hvor farlig var striden om eierskapet til Orderud gård for ektemakene Per og Veronica? Aktorene Jørn Sigurd Maurud og Olav Thue mer enn antyder i sine høflige spørsmålsserier at ekteparet siden sommeren 1997 levde med denne gårdsstriden som en truende, altomfattende katastrofe.

Da Orderud-saken ble innledet, sa aktor Jørn Sigurd Maurud at han ikke trengte å bevise at de tiltalte hadde noe motiv for å medvirke til å myrde ekteparet Kristian og Marie Orderud og Anne Orderud Paust, slik de skal ha gjort ifølge tiltalen.

Selv påvisning av det sterkeste motiv er ikke noe bevis for at en tiltalt er skyldig etter tiltalen. Likevel har aktorenes utspørring av både Per Orderud og kona Veronica kretset og kretset om tvisten mellom far og sønn, om eierskapet til Orderud gård. Det har lenge vært klart at det er her aktoratet mener motivene finnes for medvirkning til drapene for alle de fire tiltalte. Gjennom spørsmålene til Per og Veronica forsøker aktorene å tegne et bilde for retten av at tvisten med Kristian Orderud truet hele deres eksistens på gården.

Dagboksnotater

De omstridte dagboksnotatene til Veronica, som aktorene i går fikk medhold til å bruke i åpen rett, passer inn i dette bildet, slik aktor Maurud legger dem fram. I dag vil de nok stå fram i et mer forsonende lys når forsvarer Frode Sulland skal lede henne gjennom de følsomme formuleringene.

«Svina vil ha rettssak,» skriver Veronica etter at ektemaken Per har vært oppe i kårboligen hos faren og fått vite at Kristian Orderud bestrider kjøpekontrakten mellom far og sønn. Etter en lang tirade mot svigerforeldrene, skriver Veronica at hun vet hun synder, men at hun ønsker at svigerforeldrene var døde.

«Jeg tenkte at han var gammel og mett av dage,» sa hun om Kristian i går.

Men hele ideen med dagboka var å skrive av seg frustrasjoner, formuleringen var verken bokstavelig eller alvorlig ment, understreker Veronica, som brukte å brenne alt hun hadde skrevet.