Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

På få sekunder forvandles juletreet til en dødsfelle

- Ta det fra en gammel og garva brannmann. Vær obs på tingene i hjemmet som kan bli til en tragedie, sier brigadesjefen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en video publisert av amerikanske Consumer Product Safety Commission (CPSC), som er organet med ansvar for å beskytte USAs befolkning mot risiko og alvorlige skader knyttet til konsumprodukter, gis et innblikk i hvor hurtig et tørt juletre kan ta fyr og overtennes på få sekunder.

Forskjellen er slående
I et brannlaboratorium lar de en gnist antenne juletreet, og innen ti sekunder slår flammene i taket. Etter 20 sekunder er det særdeles kraftig brann- og røykutvikling, og forskjellen på et vannet juletre og et tørt juletre er slående.

Julehøytiden er kjent som den perioden i løpet av året det brenner mest i norske hjem.

Ifølge en rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er desember den måneden med klart flest dødsbranner.

Dyster statistikk
Fra 1997 til 2009 var bar ild årsaken til 60 prosent av alle dødsbranner i desember. Hittil i år har 33 nordmenn omkommet i brann, ifølge statistikk fra samme direktorat.

Brigadesjef Lars Grimsgård i Oslo brann- og redningsetat har et klart mål om å holde den dystre statistikken på stedet hvil, men forteller at juletrær ikke er det store problemet i Norge.

- Juletrærne er nok en av våre minste utfordringer, og de færreste starter faktisk i eller ved et juletre, men det som er fakta er at desember er måneden der alle brannvesen i Norge har betydelig mer å gjøre, forteller brigadesjefen til Dagbladet.

- Alle skal ha det så fryktelig hyggelig
Han har i løpet av alle sine år i brannetaten aldri opplevd et juletre som arnested, men Grimsgård mener desemberbrannene ofte har sammenheng med både stress og kos. Velkjente tilstander i løpet av høytiden.

- Alle har det så travelt, og skal ha det så fryktelig hyggelig. Samtidig har vi altfor mye å gjøre. Den typiske desemberbrannen starter i kjøkkenet, eller av levende lys. Folk sovner fra matlaging og stearinlys, fortsetter den erfarne brannmannen.

- Pass på hverandre
Grimsgård forteller at de tragiske brannene i julehøytiden er blant det verste han opplever.

STOR FORSKJELL: Treet til venstre er vannet hver dag. Treet til høyre var knusktørt. Forskjellen på brannutviklingen er enorm ved samme gnisteksponering. Foto: CPSC
STOR FORSKJELL: Treet til venstre er vannet hver dag. Treet til høyre var knusktørt. Forskjellen på brannutviklingen er enorm ved samme gnisteksponering. Foto: CPSC Vis mer

- Ta det fra en gammel og garva brannmann. Man må hygge seg med måte, men også være obs på tingene i hjemmet som kan bli til en tragedie. Alle gleder seg til å komme i gang med feringen, men det kan fort ødelegges av uforsiktighe, sier brigadesjefen og legger til:

- Ha en god jul, men ta vare på dere selv og hverandre.

Følgende regler gjelder spesielt for julehøytiden:

Levende lys:
• Hold alltid levende lys under oppsikt.
• Plasser aldri levende lys for nær brennbart materiale.
• Sørg for at levende lys står stødig.
• Bruk aldri brennbare lysestaker og brennbare lysmansjetter.
• Plasser ikke telys direkte på bord eller duk.

Kjøkkenet:
• Hold deg i umiddelbar nærhet til kjøkkenet mens maten koker/steker. Ha et lokk lett tilgjengelig som kan kvele flammene.
• Ved smultkoking og frityrsteking er brannfaren ekstra stor, og du bør stå ved komfyren hele tiden.
• Det er svært viktig at ventilatoren rengjøres jevnlig. Der samles det opp mye fett.
• Alkohol og bruk av komfyr passer dårlig sammen. Overlat matlagingen til en som er noenlunde edru!

Elektrisk julebelysning:
• Bruk riktige lyspærer.
• Hold avstand! Plasser ikke elektrisk belysning for nært eller i direkte kontakt med brennbart materiale.
• Bruk belysningen til det den er beregnet for.
• Lek ikke «hobbyelektriker» ved f.eks. å kutte slynger av belysning og koble sammen med andre ting.
• Dersom juletreet er tørt og det tar fyr, får man en svært rask brannutvikling.

Les mer om brannsikkerhet i desember hos Norges brannvernforening.

- VÆR FORSIKTIG:  Brigadesjef Lars Grismgård ber Norges befolkning passe på seg selv og hverandre i jula. Foto: OBRE
- VÆR FORSIKTIG: Brigadesjef Lars Grismgård ber Norges befolkning passe på seg selv og hverandre i jula. Foto: OBRE Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media