På få sekunder forvandles juletreet til en dødsfelle

- Ta det fra en gammel og garva brannmann. Vær obs på tingene i hjemmet som kan bli til en tragedie, sier brigadesjefen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en video publisert av amerikanske Consumer Product Safety Commission (CPSC), som er organet med ansvar for å beskytte USAs befolkning mot risiko og alvorlige skader knyttet til konsumprodukter, gis et innblikk i hvor hurtig et tørt juletre kan ta fyr og overtennes på få sekunder.

Forskjellen er slående I et brannlaboratorium lar de en gnist antenne juletreet, og innen ti sekunder slår flammene i taket. Etter 20 sekunder er det særdeles kraftig brann- og røykutvikling, og forskjellen på et vannet juletre og et tørt juletre er slående.

Julehøytiden er kjent som den perioden i løpet av året det brenner mest i norske hjem.

Ifølge en rapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er desember den måneden med klart flest dødsbranner.

Dyster statistikk Fra 1997 til 2009 var bar ild årsaken til 60 prosent av alle dødsbranner i desember. Hittil i år har 33 nordmenn omkommet i brann, ifølge statistikk fra samme direktorat.

Brigadesjef Lars Grimsgård i Oslo brann- og redningsetat har et klart mål om å holde den dystre statistikken på stedet hvil, men forteller at juletrær ikke er det store problemet i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer