På farta i rommet

LIER (Dagbladet): To astronauter og et fremmed romfartøy ble seint i går kveld observert av et TV-team i Mehrens sandtak på Egge i Lier. NRKs folk rakk å filme romfarerne mens de lekte gjemsel. Resultatet kan du se neste fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da starter nemlig den nye serien med Trond Kirkvaag og Otto Jespersen, «Trotto Libre».

Teamet er inne i en meget hektisk innspurt. Premierenervene ligger tjukt utenpå og det jobbes til svarte natta for å bli ferdig til sendestart.

De eneste som tar det helt kult i det 15 personer sterke film-teamet er de to hovedpersonene selv. Kirkvaag lener seg mot romskipet, støtter begge hendene mot hodet og roper:

- Five, four, three, two, one, zero - den som ikke har gjemt seg nå skal stå!

De bruker tida på den fremmede planeten til å leke gjemsel.

Amerikanske duster

Gutta spiller to duster fra USA som er havnet på månen. Alle bevegelser skjer i meget langsomt månetempo takket være super-slow-maskinen NRK vanligvis bruker til repetisjoner av sportsscener.

- Vi kjeder oss på månen, sparker stein og røyker, sier Jespersen. - Når romfartssenteret på jorda (studio på Marienlyst) spør om vi har funnet noe vitenskapelig interessant, viser vi fram et dødt marsvin og en tomflaske. Men det verste er at starteren ikke virker når vi skal tilbake til jorda...

Kirkvaag og Jespersen har spilt inn et utall sketsjer og kommet ut av tellinga med alle figurene i serien. Det siste antallet vi hørte var 47.

Men ingen av scenene er så omfattende som den de gjorde i månelandskapet seint i går kveld.

Michael Jackson-look

Hele sandtaket er opplyst med en gedigen 40 kilowatts hallogen-lyskaster, som kaster lyset 2000 meter avgårde.

Romskipet ser vi bare landingselementet på. Resten skal tegnes inn med såkalt paint-box når opptakene redigeres.

Astronaut-kostymene har det tatt cirka 200 timer å kreere. De ser hovedsaklig amerikanske ut, men Isabell Perraud har også lagt inn litt fransk eleganse med seks gylfer og åpning i skrittet.

- Alt er laget etter Max Mekker-prinsippet. Draktene har autentiske Nasa-merker med påskriften Teacher In Space. (Læreren som var passasjer i romferja Challenger som eksploderte og alle omkom få sekunder etter oppskytingen. Et makabert lite poeng som særlig Jespersen elsker.) På hjelmen blinker en grønn lampe av vegvesen-typen.

- De russiske draktene ble for vulgære, sier Jespersen. - Ser jo mest ut som en birøkter.

Problemet er at oksygen-beholderen, bygget på en Berganmeis, er så tung at astronautene blir liggende som skilpadder på ryggen og sprelle når de faller - uten å komme noen vei. Dessuten dogger det på visiret når Buskeruds kalde høstluft slår ned i bakken.

Månesketsjene skal gå som faste, korte innslag gjennom hele programserien på ti episoder fra og med neste fredag.