På feil side av historien

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sine stadige forsøk på å rettferdiggjøre opptrapping av krigen i Irak foretar president Bush en historisk sammenlikning mellom Irak og krigen i Vietnam og Kambodsja, og advarer om at en tilbaketrekking fra Irak vil føre til et blodbad som i Vietnam og Kambodsja. Hans analogi er ikke bare mangelfull, men også en forbløffende historieforvrengning.

Det er riktig at kommunistregimet i Vietnam gjennomførte blodige represalier etter Saigons fall. Titusener ble henrettet, fengslet, eller «omskolert» i fangeleirer, og mer enn en million vietnamesere ble flyktninger. Men disse grusomhetene blekner mot det enorme antall vietnamesere og de mer en 58 000 amerikanske soldater som ble drept i Vietnamkrigen, og folkemordet i Kambodsja som krevde 1,7 millioner menneskeliv. Bush har selvfølgelig rett i at både Ho Chi Minh og Pol Pots regimer var totalitære. Han hopper imidlertid over noen «detaljer» som utfyller bildet. Nedslaktingen i Kambodsja var ikke et resultat av at amerikanerne trakk seg ut av Indokina i 1973.

I 1970 var Røde Khmer en liten gruppe på ytterste venstre fløy uten stor folkelig støtte eller militær organisasjon. Det var før amerikanerne startet bombingen av Kambodsja for å avskjære forsyningslinjene til Nord Vietnam og angivelig også å bombe vietnamesernes militære operasjoner der. Det var før amerikanerne presset ut prins Norodom Sihanouk, og på kuppmaner erstattet ham med den svake, men medgjørlige, Lon Nol. Resultatet ble at kuppet, og den amerikanske invasjonen, var at Røde Khmer opplevde en enorm økning i tilslutningen. Men det var ikke før i april 1975 at Røde Khmer tok Phnom Pehn, og startet folkemordet som varte fram til 1979 da vietnameserne intervenerte og kastet Pol Pot.

Bush sammenlikninger er ikke bare gale, men viser kanskje den uunngåelige skjebne USA står overfor i Irak. Å fortsette denne krigen midt i den daglige forverring vil bare forlenge tida det tar å gjenoppbygge Irak og prøve å fjerne hatet og frykten som nå regjerer i Irak.