På feil side av muren

I oktober i fjor forsvant smilet til den palestinske bonden Sadiq Ahraj (43). Da begynte Israels mur å kvele ham og familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AD DABA'A ved Qalqilya (Dagbladet): - Hvorfor? Jeg stiller meg stadig spørsmålet. Jeg har forsøkt å finne svaret siden israelerne kom hit og satte røde merker på eiendommen min, sier seksbarnsfaren Sadiq Ahraj.

Olivenbonden går rundt på den lille jordflekken som er igjen utenfor huset hans. Hodet er bøyd. Øynene fortvilet.

- Israelerne er Ali Baba. De stjeler landet vårt, sier palestineren.

Mistet landet

Starten på slutten for Ahrajs liv som olivenbonde var i desember i 2002. Da kom israelske soldater og satte røde malingkryss på 43-åringens oliventrær og land. «Her skal det blir mur,» sa soldatene, men Ahraj trodde ikke på dem.

Nå vet han bedre. Like nedenfor huset hans bukter den omstridte barrieren seg. Tusen donum med land som tilhører Ahraj og de 350 innbyggerne i Ad Daba'a-landsbyen, ligger på den andre siden, Vestbredden-siden av muren. Husene til Ahraj og naboene ligger på Israels side av muren. I Israel har familiene ingen rettigheter.

- Israels plan er å presse oss over på den andre siden av muren sånn at de kan overta landet vårt. Men jeg går heller i døden enn å flytte fra hjemmet mitt, sier Sadiq Ahraj.

Trist, tristere

Familien Ahraj har bodd i Ad Daba'a i fem generasjoner. Pappa Sadiq al-Ahraj har alltid tenkt at familien vil bo der i mange generasjoner til. Nå ser framtidsdrømmene hans ut til å gå i oppløsning. Eldstesønnen på 18 studerer nå teknologi i Jordan.

- Jeg er sint, og jeg er lei meg. Muren ødelegger alt for oss. Vi er utestengt fra venner og familie.

- Og universitetet i Nabulus, sier sønnen. Han er hjemme på to ukers ferie. Det er fryktelig tungt.

- Min far ser tristere og tristere ut for hver gang jeg kommer hjem. Hva er en bonde uten land? spør sønnen.

Familien Ahraj og naboene har også mistet så godt som all kontakt med venner og familie på Vestbredden. De har nemlig ikke lov til å krysse muren for å besøke sine naboer - som nå er på Israels side av muren. Det tynger også Ahraj at skolen til barna ligger på Vestbredden-siden av muren.

- Muren skiller oss fra alt.

Hver dag må barna hans vente foran en gul port for å komme til og fra skolen - som ligger rett på den andre siden av muren. Bare to ganger i døgnet (klokka 08- 09 og 13- 14) åpner israelske soldater porten slik at elevene kan passere.

- Barna spør meg hvorfor muren og soldatene er kommet hit. Jeg har ikke noe svar, sier faren.

Hvorfor er så familien Ahraj på Israels side av muren?

- Det er for å stjele mer land, mener al-Ahraj og palestinske myndigheters murekspert, Abdellatif Khalid. Israelske myndigheter mener på sin side at barrieren vil gi landets innbyggere sikkerhet. I dag vil Haag-domstolen behandle muren. De 15 dommerne vil trolig fastslå at den er ulovlig.

TYDELIG SKILLE: Som en enorm slange av betong bukter israelernes mur seg gjennom palestinsk land, angivelig for å beskytte Israels befolkning mot palestinske angrep. Her et luftfoto fra Vestbredden, som viser skillet mellom den israelske arabiske landsbyen Baqaa al-Gharbiya (til venstre) og den palestinske byen Nazlat Issa.