På feil side av muren

I oktober i fjor forsvant smilet til den palestinske bonden Sadiq Ahraj (43). Da begynte Israels mur å kvele ham og familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AD DABA'A ved Qalqilya (Dagbladet): - Hvorfor? Jeg stiller meg stadig spørsmålet. Jeg har forsøkt å finne svaret siden israelerne kom hit og satte røde merker på eiendommen min, sier seksbarnsfaren Sadiq Ahraj.

Olivenbonden går rundt på den lille jordflekken som er igjen utenfor huset hans. Hodet er bøyd. Øynene fortvilet.

- Israelerne er Ali Baba. De stjeler landet vårt, sier palestineren.

Mistet landet

Starten på slutten for Ahrajs liv som olivenbonde var i desember i 2002. Da kom israelske soldater og satte røde malingkryss på 43-åringens oliventrær og land. «Her skal det blir mur,» sa soldatene, men Ahraj trodde ikke på dem.

Nå vet han bedre. Like nedenfor huset hans bukter den omstridte barrieren seg. Tusen donum med land som tilhører Ahraj og de 350 innbyggerne i Ad Daba'a-landsbyen, ligger på den andre siden, Vestbredden-siden av muren. Husene til Ahraj og naboene ligger på Israels side av muren. I Israel har familiene ingen rettigheter.

- Israels plan er å presse oss over på den andre siden av muren sånn at de kan overta landet vårt. Men jeg går heller i døden enn å flytte fra hjemmet mitt, sier Sadiq Ahraj.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.