På fem sekunder ble Glasgow forandret

Se ikonisk boligblokk, som en gang var Europas høyeste, gi tapt for 275 kg sprengstoff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Red Road-blokkene i Glasgow var med sine 89 meter Europas høyeste boligblokker da de sto ferdig i 1969. Nå, 43 år seinere, rives blokkene en etter en som et ledd i Glasgows byfornyingsplan. Blokkene er et av de mest kjente landemerkene i Glasgow, og kan kanskje sies å være Skottlands versjon av «the high-rises» i Baltimore fra HBO-serien «The Wire».

I går ble den første av åtte blokker revet, de sju andre vil bli fjernet fra jordens overflate i løpet av de nærmeste årene. Først ut var blokka som ligger i Petershill Drive 153-213, som besto av tre tårn.

- Deres tid er over Hundrevis av tilskuere var møtt fram for å si farvel til blokka og en hel epoke i Glasgow. Den enorme blokka var strippet for all innmat og de siste 300 beboerne har flyttet ut, mens 2000 naboer var flyttet, da 275 kg sprengstoff eksploderte og blokka nærmest ble delt i to, før den knelte ned og ble til røyk og ødelagt bygningsmasse.

Videoen øverst i saken viser rivingen fra et fugleperspektiv, og er tatt av firmaet som sto for rivingen.

- Red Road-leilighetene var populære da de ble bygget og de er kjent verden rundt, men deres tid er nå over. Vi er svært fornøyd med at den første Red Road-blokka nå er historie, sier Alex McGuire i Glasgow Housing Association til BBC.

De siste årene har ikke leieinntektene fra de enorme blokkene dekket vedlikeholdskostnadene og Red Road har slitt med stadig dårligere rykte. Blokkene har de siste årene vært hjem for mange asylsøkere. I 2010 hoppet tre russiske asylsøkere i døden, noe som ytterligere forverret ryktet til det allerede belastede området.

Håpet er at blokkene blir husket for sin glansperiode, da de sørget for boliger av høy standard for mange familier, og at området nå igjen vil blomstre.

- Ikke bra for familier Forfatteren Alison Irvine flyttet til Glasgow fra London i 2005 og har skrevet en bok der hun intervjuer beboerne.

- Bak alle de negative overskriftene om Red Road finnes det tusenvis av mennesker som levde livet, arbeidet hardt, moret seg og ble forelsket. Jeg er nå involvert i et prosjekt der vi prøver å samle de gode historiene og fine minnene fra menneskene som bodde i disse spektakulære bygningene, sier Irvine til Daily Mail.

Patricia Ferguson, som sitter i det skotske parlamentet, flyttet inn i den første blokka som ble åpnet i 1966. Hun bodde i 21. etasje i ti år, før det brøt ut en brann som kostet en 12 år gammel gutt livet. Hun var til stede på gårsdagens riving og minnes tiden i den enorme boligblokka.

- Det er slutten på en æra. Jeg husker å ha blitt fortalt da jeg var liten at om 30 år ville leilighetene bli rehabilitert og pusset opp. Ingen trodde at de ville leve så lenge at de ville se blokkene bli revet, men de har overlevd seg selv og så store blokker er ikke bra for familier, sier Ferguson, som husker at blokkene ble bygd.

HISTORIE: Den første Red Road-blokka er revet. De sju neste vil bli revet i løpet av de neste åra.
HISTORIE: Den første Red Road-blokka er revet. De sju neste vil bli revet i løpet av de neste åra. Vis mer