På fest med folket

Spydkaster Trine Hattestad var en av de som svingte seg på slottsball i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forventningsfulle og festkledde møtte de inviterte gjestene fra hele landet på slottsball søndag kveld. Kongefamilien markerte at det er 100 år siden kong Haakon og dronning Maud kom til Norge.

Faklene brant på Slottsplassen og veterankorpset spilte i bakgrunnen da de første gjestene nærmet seg slottsporten søndag. Mange hadde aldri vært på Slottet før, og flere ble overrasket da de ble invitert.– Det er ikke mange gjengangere blant de inviterte. Vi har hatt gode hjelpere til å finne fram til folk fra by og land som har mye å si for lokalmiljøet sitt, sier seniorrådgiver ved Det kongelige slott, Lise Harlem.

Fra hele landet

Kveldens gjester inkluderte regjeringsmedlemmer, ambassadører, representanter for de ulike organisasjonene som har kongelige beskyttere og norske verdensmestre i 2005. Mangfoldet og bredden blant gjestene ble gjenspeilet i alle de ulike kjolene, bunadene og ballkjolene som ble

Tente stearinlys reflektert fra nypusset sølv og lyskronekrystaller satte stemningen i de etter hvert godt fylte rommene. Alle gjestene passerte kongeparet og hilste, en seanse som ble gjort unna raskt, alle gjestene tatt i betraktning.

Deretter holdt kong Harald sin velkomsttale.– Så vidt jeg vet skal det være 550 gjester tilstede. Her er landsmenn fra sør til nord, unge og gamle, fra alle fylker og fra et mangfold av organisasjoner og sammenslutninger. Vi har invitert hjem til oss så mange vi kan huse, sa kong Harald.

Mat og dans

Etter talen ledet festpolonesen alle gjestene gjennom de mange salene i slottet til toner fra Forsvarets stabsmusikk. Lille og store festsal var satt av til wienervals og videre dans, mens en lekre småretter var satt ut i store spisesal.

ROYALT:Spydkaster Trine Hattestad var en av de som gledet seg over å  møtet med de kongelige i kveld.
ROYALT:Spydkaster Trine Hattestad var en av de som gledet seg over å møtet med de kongelige i kveld. Vis mer

Maten var det kokkeelever fra Øyrane videregående skole i Førde som sto for – i samarbeid med slottets kjøkkenstab.

Menyen var ment å speile både kongefamiliens bakgrunn, med engelske og norske retter, og den historiske rammen rundt ballet, med både tradisjonelt og nytt.

ANB