Afghanistan:

På flukt etter dette

Afghanistans største popstjerne omfavner en vestlig livsstil og har uttrykket støtte til den afghanske hæren. Nå har hun flyktet fra hjemlandet.

KOM SEG UT: Den afghanske popstjerna og tv-profilen Aryana Sayeed (36) er blant dem som har klart å rømme fra hjemlandet etter at Taliban overtok makta. Forrige gang Taliban styrte landet var underholdnings-opptredener som dette straffbart. Her fra 2013. Foto: AP / Scanpix
KOM SEG UT: Den afghanske popstjerna og tv-profilen Aryana Sayeed (36) er blant dem som har klart å rømme fra hjemlandet etter at Taliban overtok makta. Forrige gang Taliban styrte landet var underholdnings-opptredener som dette straffbart. Her fra 2013. Foto: AP / Scanpix Vis mer
Publisert

Afghanske kvinner frykter hva som vil skje nå som Taliban trolig skal innføre strenge Sharia-regler.

Landets største kvinnelige popstjerne, Aryana Sayeed (36), er blant dem som har klart å komme seg ut av landet i et amerikansk fly.

Guvernøren Salima Mazara, en av landets mest prominente kvinnelige politikere, er derimot arrestert av Taliban. Støttespillerne hennes frykter at hun kan bli henrettet.

Taliban uttalte tidligere i uka at det er deres religiøse lærde som skal bestemme om jenter kan gå på skole, og om kvinner kan jobbe.

De har «påpekt» at de vil respektere kvinners rettigheter «innenfor rammene av sharialoven».

- Jeg er i live

Aryana Sayeed, sanger og dommer i det afghanske «The Voice», er altså en av de heldige som har klart å rømme fra landet onsdag - om bord i en amerikansk cargo jet.

- Jeg har det bra, og jeg er i live. Etter et par netter jeg aldri vil glemme, har jeg nå nådd Doha i Qatar. Jeg venter på min flyvning hjem til Istanbul, fortalte 26-åringen til sine 1,3 millioner følgere på Instagram.

Sayeed postet seinere en oppdatering som viser at hun hadde fløyet videre til Tyrkia.

- Når jeg klarer å komme til hektene igjen, og ta innover meg alt, har jeg mange historier å dele, skriver hun på Instagram.

Sayeed har vært en framtredende støttespiller av den afghanske hæren, og har ved flere anledninger uttrykt sin støtte til dem - før Taliban tok over landet.

Dette har hun blant annet gjort i flere innlegg på Instagram. Støtten, og hennes livsstil generelt, er en åpenbar årsak til at hun har valgt å rømme hjemlandet.

Forrige gang Taliban satt med makta i Afghanistan ble det innført arbeidsnekt for kvinner og påbud om tildekning. Kvinner kunne dessuten ikke prate høyt i offentligheten, og risikerte straff bare en mann kunne høre skrittene deres. Blant annet.

Frykter henrettelse

Andre prominente Afghanistan-kvinner, som Salima Mazari, har ikke vært like heldig som Sayeed. Mazari har vært kjent som en av landet første kvinnelige guvernører, og er allerede arrestert av Taliban.

Mazari var en fremtredenede kritiker av Taliban under sin tid som guvernør, og det er nå frykt for at jihadistene vil henrette henne.

KRITISK TIL TALIBAN: Salima Mazari var inntil forrige uke en distriksguvernør i det manndominerte Afghanistan, og har tidligere kritisert Taliban. Foto: FARSHAD USYAN / AFP
KRITISK TIL TALIBAN: Salima Mazari var inntil forrige uke en distriksguvernør i det manndominerte Afghanistan, og har tidligere kritisert Taliban. Foto: FARSHAD USYAN / AFP Vis mer

Talibans talsmann Waheedullah Hashimi har uttalt til Reuters at en hver sjanse for at det nåværende demokratiske systemet vil fortsette, er utelukket. Dette fordi det ikke er kompatibelt med islams regler.

- Det vil ikke være noe demokratisk system i det hele tatt, fordi det ikke har noe base i vårt land, uttalte han.

- Vi vil ikke diskutere hvilken form for politisk system vi skal innføre i Afghanistan, fordi det er åpenbart. Det er sharialov, og sånn er det, sa han.

Tidligere guvernør Mazarier medlem av Hazara-samfunnet, hvor de fleste er sjiamuslimer. Taliban er sunnier og anser sjiaer som en kjettersk sekt - altså at de driver med «vranglære».

- Så stolte vi var

København-baserte Khalida Popal fortalte Reuters i et videointervju onsdag at de militante hadde drept, voldtatt og steinet kvinner tidligere, og sa at kvinnelige fotballspillere nå er redde for hva framtida vil bringe.

Medgrunnleggeren av den afghanske fotballigaen for kvinner sa at hun alltid hadde brukt stemmen sin til å oppmuntre unge kvinner til å stå sterkt, være modige, og være synlige.

Nå har hun imidlertid et annet budskap.

FORKJEMPER: Det afghanske kvinnelandslagets kaptein, Khalida Popal, er en sterk forkjemper for kvinners rettigheter. Selv bor hun i Danmark. Nå frykter hun for sikkerheten til de kvinnelige fotballspillerne som befinner seg i Afghanistan. Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
FORKJEMPER: Det afghanske kvinnelandslagets kaptein, Khalida Popal, er en sterk forkjemper for kvinners rettigheter. Selv bor hun i Danmark. Nå frykter hun for sikkerheten til de kvinnelige fotballspillerne som befinner seg i Afghanistan. Foto: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP Vis mer

- I dag ringer jeg dem og ber dem ta ned navnene sine, fjerne identitetene sine, og ta ned bildene sine - for sin egen sikkerhet. Selv ber jeg dem om å brenne ned eller bli kvitt landslagsuniformene sine, sa hun.

- Og det er smertefullt for meg, for en som aktivt reiste seg og gjorde alt for å oppnå og fortjene identiteten som kvinnelandslagsspiller.

- Å fortjene det merket på brystet, å ha rett til å spille og representere landet vårt, så stolte vi var over det, sa hun til avisa.

Ber om hjelp

En annen afghansk kvinne, Zakia Khudadadi, var i ferd med å skape historie i paralympiske leker, før Taliban tok over.

Taekwondoutøver Khudadadi var nemlig på vei til å bli første kvinne fra Afghanistan som konkurrerte i de paralympiske leker.

TRYGLER: Den afghanske paralypiske idrettsutøveren, Zakia Khudadadi, trygler i et videointervju om å få delta i paralympiske leker i Tokyo 2021. Foto: Zakia Khudadadi
TRYGLER: Den afghanske paralypiske idrettsutøveren, Zakia Khudadadi, trygler i et videointervju om å få delta i paralympiske leker i Tokyo 2021. Foto: Zakia Khudadadi Vis mer

Nå ber hun om hjelp - fanget i Kabul og ute av stand til å fly ut av landet.

- Til tross for at jeg er ei jente med handikap, kom jeg meg til Kabul - selv med store vanskeligheter for å komme meg til konkurransen. Men nå føler jeg ikke engang sikkerhet for livet mitt, ei heller for å konkurrere, sier hun til CBS.

Hun sier at hun venter på at noe fælt skal skje henne eller familien.

- Under Talibans kontroll

- Vi er alle under Talibans kontroll, og dette er et stort mareritt for meg og familien min, sier hun til avisa.

Da Taliban sist regjerte, nektet de kvinner å jobbe. Jenter fikk ikke gå på skolen, og kvinner måtte ha på burka for å gå ut - og da bare i følge med en mannlig slektning eller ektefelle.

Taliban har denne gangen sagt at de vil respektere kvinners rettigheter innenfor rammen av islamsk lov, men mange eksperter mener dette ganske enkelt er en sofistikert PR-kampanje for å vinne legitimitet på den globale scenen.

I mellomtida har tilhengere av al-Qaida og andre islamistiske grupper feiret Talibans framvekst, noe som har skapt ny frykt for at landet skal bli grobunn for terror.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer