På flukt fra katastrofen

Noen hinket seg fram på selvlagde krykker, andre lå såret på bårer. De uskadde løp mot redningshelikoptrene som landet med nødhjelp og medisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

5000 mennesker er allerede funnet døde i Nord-Afghanistan. Hjelpearbeiderne har hittil bare vært inne i 25 landsbyer som er rammet av skjelvet.

For andre gang på fire måneder er fattige bønder i de nordlige områdene i Nord-Afghanistan rammet av katastrofen. Nærmere 100 landsbyer er rasert av skjelvet eller begravd i jord- og steinmasser fra de bratte skråningene. Utallige små steinhus ble tatt av rystelser og ras og sendt utfor avgrunnen ned i dalen flere hundre meter under.

Jordskjelvet lørdag målte 7,1 på Richters skala, og hjelpearbeiderne mener katastrofen er langt mer alvorlig enn under jordskjelvet i februar.

Jevnet med jorda

Den gangen tok det fem dager før hjelpen nådde fram. Nå har i det minste FN og de internasjonale hjelpeorganisasjonene kommet inn i området med nødhjelp og medisiner, telt og ulltepper.

Etterskjelvene som rammet området mandag skapte igjen panikk, og folk nekter å flytte tilbake til hus som har kommet uskadd gjennom skjelvet.
I landsbyen Chaujan ble flere tusen hjem jevnet med jorda. I ett hus sto bare døra oppreist. Familien på fire var drept.

Nødhjelp

To fly fra Det internasjonale Røde Kors har dratt til området med nødhjelp, og hjelpeorganisasjonen har også satt tre helikoptre inn i hjelpearbeidet. De sårede blir fraktet til Rustaq-sykehuset, mens folk med lettere skader får førstehjelp på stedet.

Nærmere 70 000 bor i landsbyene som er rammet, en del av dem ble rammet av jordskjelv også i februar.

Krig og skjelv

Leger uten grenser (MSF) meldte at deres helikoptere stadig sto på bakken i Mazar-e Sharif, og hjelpeorganisasjonen vurderer å bruke hester og esler for å frakte hjelp inn i katastrofeområdet dersom helikoptrene blir stående. Veiene er så å si uframkommelige for biler.

På toppen av alt annet foregår det kamper mellom Taliban-militsen og geriljasoldater under Abdul Rashid Dostum, som har dannet en løs allianse med tidligere forsvarsminister Ahmed Shah Masood mot Taliban.
Dostums styrker tok mandag kontroll over Bangi-distriktet i Takhar-provinsen, og Taliban beskylder nord-fraksjonen for å utnytte jordskjelvet til å angripe.